Egypte - 21 januari 2020

Keel vrouw doorgesneden vanwege niet dragen hoofddoek

Egypte - Vlakbij haar huis kreeg de Egyptische Catherine Ramzy Mikhail een mes tegen de keel gedrukt. De reden? Ze droeg geen hoofddoek.

De 50-jarige Catherine liep op vrijdag 10 januari op straat toen een man haar plotseling vastgreep. “Hij bedekte mijn ogen met zijn linkerhand, tilde mijn hoofd op en haalde een mes over mijn keel. Hij schreeuwde ‘Allahu Akbar (Allah is groot), ik vermoord je omdat je haar niet bedekt is!’”
Hoewel Catherine veel pijn voelde, wist ze aan de greep van de man te ontkomen. Ze rende weg en probeerde het bloeden met haar sjaal te stoppen. “Toen ik achterom keek zag ik dat de man me woedend na stond te kijken,” vertelt ze.

De aanval is gefilmd door een bewakingscamera. De beelden tonen een man, gekleed in een witte galabia (een traditioneel, meestal door extremisten gedragen gewaad). Hij rent niet weg, maar blijft rustig staan terwijl een groep mensen zich na de aanval om Catherine heen verzamelt.

Catherine wordt meteen naar het ziekenhuis gebracht. “De arts zei dat de snee zo diep was dat hij door mijn spieren was heengegaan. Drie millimeter verder en mijn halsslagader was doorgesneden. Het is een wonder dat ik dit heb overleefd.”

Catherine’s aanvaller zit nog vast op het politiebureau, maar ze vreest dat hij snel wordt vrijgelaten. En dat is niet zo vreemd: in 2017 viel deze 31-jarige Mamdouh A. op dezelfde manier een andere christelijke vrouw aan. Ook zij overleefde de aanval op het nippertje. De aanvaller werd na korte tijd vrijgelaten omdat de politie hem ‘mentaal ziek’ verklaarde. Catherine denkt niet dat de aanval te wijten is aan zijn mentale staat. “Wat mij overkwam is een terroristische aanval”, zegt ze. “Hij is een extremist die handelt naar zijn overtuiging. Als hij wordt vrijgelaten, zullen meer vrouwen het slachtoffer worden van zijn misdaden.”

Voor Catherine was het een traumatische ervaring. Ze durft nog amper de straat op. “Ik voel me niet veilig meer. Bid alstublieft voor mij.”

Egypte staat op plek 16 van de Ranglijst Christenvervolging 2020.

Gerelateerde nieuwsberichten