Noord-Korea – Op 15 augustus viert Noord-Korea normaal gesproken de bevrijding van de Japanners. Morgen is dat 75 jaar geleden. Maar is het land wel toe aan een parade en andere festiviteiten nu het zo’n klap heeft gekregen door corona?

Zowel Noord- als Zuid-Korea viert jaarlijks haar Bevrijdingsdag op 15 augustus. De dag wordt in het zuiden anders beleefd dan in het noorden. In het zuiden heet het “Nationale Bevrijdingsdag van Korea”. In het noorden heet het “Bevrijdingsdag van het Vaderland”. In het zuiden vieren de Koreanen de bevrijding van de Japanse overheersing. In het noorden vieren ze dat hun eerste en eeuwige leider, Kim Il-Sung, de grootvader van de huidige leider, het land bevrijdde van de Japanse keizer. In Noord-Korea versterkt de dag het leiderschap en de verering van de Kims. 

Coronavirus
Vanwege het coronavirus werden dit jaar amper feesten in Noord-Korea gevierd. Zelfs de grootste nationale feestdag op 15 april leek op een normale dag. Deze “Dag van de Zon”, de verjaardag van Kim Il-Sung, kende geen festiviteiten behalve een tv-uitzending van een bescheiden ceremonie. Ook ging de jaarlijkse marathon om deze dag te vieren niet door. Er was wel een oproep aan twee tot drie werkers per fabriek om standbeelden van de leiders te beschermen tijdens een speciale veiligheidsweek. En er was amnestie voor gevangenen die “goed gedrag hadden vertoond”. Naar verwachting zal er op 15 augustus geen grote parade worden gehouden.

Nieuwe tijdzone
Vijf jaar geleden werd op deze dag aangekondigd dat Noord-Korea een andere tijdzone kiest. De nieuwe Pyongyang-tijd (UTC +08.30 uur) is een statement om te breken met het imperialisme. Daardoor deelt Noord-Korea niet meer dezelfde tijdzone als Japan. In 2018 werd dit door Kim Jong-un herroepen zodat Noord- en Zuid-Korea weer dezelfde tijdzone hebben (UTC +09.00 uur).

Uit een rapport van de Food and Agricultural Organisation (FAO) van 17 juli blijkt dat 10 miljoen Noord-Koreanen (40% va de bevolking) slecht aan voedsel kunnen komen. Chronische droogte, overstromingen en de gesloten grens met China zijn hier de oorzaak van.

Werkkampen
In Noord-Korea leven naar verwachting 300.000 christenen. Zij hebben naast de voedselschaarste te maken met ernstige vervolging om hun geloof. Twintig procent van deze gelovigen bevinden zich om hun geloof in werkkampen. Het land staat al bijna 20 jaar bovenaan de Ranglijst Christenvervolging.

Bron: Open Doors, Daily NK.