Gandhi’s droom voor India lijkt voorgoed te sterven 

Kind houd een papier vast met daarop een gebedsverzoek

Op de 75e verjaardag van de Indiase onafhankelijkheid (15 augustus) is de situatie voor de christenen en moslimminderheid in het land “ongekend ernstig”. Dat zegt een woordvoerder van Open Doors, Heena Singh*. “De ernst van de situatie voor christenen en moslims in het bijzonder, is op zijn hoogtepunt. Elke dag ontvangen we nieuwe gebedsverzoeken van vrienden, voor weer een christelijk gezin dat is aangevallen, of een dominee die op valse beschuldiging is gearresteerd.”  

Hoewel er al lang sprake is van vijandigheid tegen de 68 miljoen christenen in India, is de houding ten opzichte van hen sinds 2014 verhard. In dit jaar won regeringspartij BJP de verkiezingen. Aanhangers van de religieus-nationalistische hindutva-ideologie streven naar een hindoe-natie waar geen ruimte is voor religieuze minderheden zoals christenen en moslims. 

“Het zijn niet langer kleine extremistische groepen die bekeerlingen aanvallen, nu zijn het vaak hele gemeenschappen die hen aanvallen en verjagen, mishandelen of op valse beschuldigingen bij de politie aangeven”, zegt Heena. “Extremisten verspreiden haat en leugens via sociale media, zetten aan tot massaprotesten en demonstraties.  Ze wakkeren de haat aan wat kan leiden tot groepsgeweld.”  

Aanpak 

“Een meute die gewelddadig wordt, dat is het gebruikelijk beeld in de meeste dorpen en kleine steden. Een paar extremisten verzamelen een menigte uit de plaatselijke gemeenschap, beweren dat christenen de samenleving bederven en hoe slinks zij mensen tot bekering lokken. Vervolgens valt die meute een kerkdienst binnen, tuigen kerkgangers af en nemen zelfs een politieagent mee om de voorgangers te arresteren.” Meldingen van dergelijk geweld zijn sterk toegenomen volgens onderzoek dat is samengesteld voor de Open Doors Ranglijst Christenvervolging, een jaarlijks overzicht van vervolging en discriminatie over de hele wereld.  

Antibekeringswetten 

Ondanks het grondwettelijk recht van godsdienstvrijheid hebben tot nu toe elf deelstaten de zogeheten “Freedom of Religion Acts” aangenomen. Dat zijn in feite wetten tegen bekeringen, met straffen tot 10 jaar gevangenis.  

“Religieuze minderheden in India staan aan de rand van de afgrond”, zegt Wimco Ester, woordvoerder pleitbezorging voor Open Doors. “Hun legitimiteit, en in sommige gevallen zelfs hun aanwezigheid, wordt bedreigd als de huidige golf van gewelddadige intolerantie onbelemmerd doorgaat. Mahatma Gandhi’s droom van een samenleving waarin ‘allen gelijk geboren worden’ – wat betekent  recht  op gelijke kansen – dreigt voorgoed te sterven.”  

Onder toeziend oog van de VN Mensenrechtenraad wordt de mensenrechtensituatie in India regelmatig getoetst. Er worden momenteel bijdragen ingediend die vanaf november door een werkgroep van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR  zullen worden bestudeerd. “Het is nu tijd voor regeringen en burgers om hun stem te laten horen. Er is geen reden waarom mensen zouden moeten verbergen wie ze zijn en wat ze geloven”, zegt Heena.   

Mensenrechten 

“We vrezen dat op een dag gemeenschappen in India elke christen als verrader zullen bestempelen. De overheid moet stoppen met het aanwakkeren van haat tegen minderheden. Als aanvallen op christenen bijna elke dag plaatsvinden en blijven toenemen, zullen mensenrechten hier geen betekenis meer hebben.” 

In opdracht van Open Doors deed de London School of Economics in 2021 onafhankelijk onderzoek naar de desinformatiecampagnes en discriminatie van religieuze minderheden in India. Het rapport ‘Destructive Lies’ belicht de ernstige vervolging van christenen door hindoe-extremisten, en de verontrustende rol die de sociale media spelen bij het verspreiden van leugens en geweld. India staat op plaats 10 van de Ranglijst Christenvervolging.

*Schuilnaam

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Noord Korea 14 augustus 2020

75 jaar bevrijding wordt in Noord-Korea amper gevierd

Noord-Korea – Op 15 augustus viert Noord-Korea normaal gesproken de bevrijding van de Japanners. Morgen is dat 75 jaar geleden. Maar is het land wel toe aan een parade en andere festiviteiten nu het zo’n klap heeft gekregen door corona? Zowel Noord- als Zuid-Korea viert jaarlijks haar Bevrijdingsdag op 15 augustus. De dag wordt in het zuiden anders beleefd dan in het noorden. In het zuiden heet het “Nationale Bevrijdingsdag […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven