Voornamelijk christelijke gemeenschappen in de centraal gelegen Nigeriaanse deelstaat Plateau worden de laatste maanden keihard geconfronteerd met aanvallen van radicaal-islamitische Fulani’s. Ook in juli vonden diverse aanvallen met veel geweld en dodelijke slachtoffers plaats. De getroffen bevolking is gevlucht en voelt zich in de steek gelaten, ook omdat er niet of nauwelijks tegen de daders opgetreden wordt.  

Simon, een christen, overleefde 1 juli een aanval op zijn gemeenschap: “We werden omsingeld door Fulani’s. Twee van mijn buren werden gedood. Ik kon met mijn gezin nog maar net wegkomen. Ze hebben al onze bezittingen verbrand: onze levensmiddelen, matrassen, kussens. Alles wat we nu nog hebben, zijn de kleren aan ons lijf. Bid alsjeblieft voor ons; dat God voor ons zal zorgen en ons zal beschermen.”   

Op zondag 9 juli hebben Fulani-militanten ten minste negen mensen gedood bij een andere aanval in de plaats Farin Lamba. Bij die aanval werden ook verschillende huizen in brand gestoken.   

Eerder werden op 1 juli minstens twee kerkgebouwen van de Church of Christ in Nations (COCIN) en Living Faith in brand gestoken in het Sabon-Gari gebied. Dertig mensen kwamen om het leven. 

Danladi, een christelijke boer, heeft ook ternauwernood een aanval overleefd: “Het was ’s nachts toen we werden omsingeld. Ze begonnen te schieten en doodden velen van ons. Onze huizen zijn verbrand.” Danladi bracht het er levend vanaf, maar is wanhopig. “We hebben geen plek om te slapen en nauwelijks eten. We roepen christenen in Nigeria en wereldwijd op om ons te hulp te komen. We hebben voedsel, kleding en onderdak nodig. We willen dat de vrede terugkeert, zodat we weer kunnen terugkeren om in onze huizen te wonen. ”   

De gouverneur van de deelstaat Plateau, Caleb Mutfwang, stelde een uitgaansverbod in van 24 uur na de dodelijke aanvallen van zondag 9 juli. Deze regelis sindsdien alweer versoepeld.  

Ds. dr. Gideon Para-Mallam, die zich met zijn Para-Mallam Peace foundation inzet voor vrede, zegt dat er tussen 17 april en half juli ongeveer 346 lmensen om het leven zijn gekomen in de staat Plateau en meer dan 200 daarvan in het Mangu district. Het gaat om 315 christenen en 31 moslims. De Mwanghvul Development Association (MDA) meldt dat tot nu toe zo’n 54 dorpen zijn aangevallen door de Fulani.  Bijna 19.000 mensen zijn op de vlucht geslagen en worden opgevangen in kampen, verbonden aan kerkgenootschappen. 

Deze conflicten en aanvallen worden vaak beschreven als etnische conflicten tussen lokale boeren en rondtrekkende Fulaniherders. Aan het conflict liggen diverse oorzaken ten grondslag, waarbij duidelijk is dat religie een belangrijke rol speelt. De voornamelijk islamitische Fulani’s treden zeer gewelddadig op, specifiek tegen christelijke boeren.  

Nigeria staat op plaats 6 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.