Aardbeving in Nepal treft christenen hard

Veel christelijke gezinnen zijn zwaar getroffen door de aardbeving die begin deze maand het westen van Nepal trof. In het district Jajarkot verloor Usha* haar man en leeft nu met haar drie kinderen in de openlucht. Haar huis is beschadigd en er zijn nog veel naschokken.

Zeker 157 mensen kwamen om, toen op vrijdag 3 november een zware aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter het district Jajarkot trof. De beving werd gevoeld in de hoofdsteden New Delhi (India) en Kathmandu (Nepal). Het was de dodelijkste aardbeving sinds mei 2015, toen bij twee aardbevingen ruim 9.000 Nepalezen omkwamen.

In het dunbevolkte Jajarkot vielen ruim 360 gewonden. Tal van huizen zijn verwoest of ernstig beschadigd. Veel inwoners zijn getraumatiseerd door de natuurramp. Omdat er naschokken zijn, zijn velen bang om weer hun huizen binnen te gaan; ze verblijven nu buiten in zeiltenten.

Rotsblok

Een van hen is Usha (31). Haar man raakte ernstig gewond bij de evacuatie van hun gewonde zoon. Hij stierf een dag later. Geëmotioneerd vertelt Usha wat er gebeurde. “Die nacht, toen de aarde ineens begon te beven, rende mijn man met een van onze kinderen naar buiten. Maar een rotsblok raakte hen. Ze kwamen vast te zitten; mijn man bloedde hevig en mijn zoon had een wond in het gezicht.” Niemand schoot te hulp, omdat het te gevaarlijk was.

Later bracht een reddingsteam Usha’s man naar het ziekenhuis, maar het was al te laat. Kort erna kwam Usha erachter dat al haar bezittingen vernietigd waren. “Ik kon er niet achter komen wie dat had gedaan. Maar ik vermoed dat sommige dorpelingen die ons haten om ons geloof dat hebben gedaan”, zegt ze.

Ook andere christelijke gezinnen hadden te lijden nu hun woningen volledig waren ingestort. Onder de doden zijn zeker drie christenen, waaronder een kind, meldt een lokale bron. Drie kerken raakten gedeeltelijk beschadigd. Aan vijftig families in Jajarkot zijn dekens en tentzeilen uitgedeeld.
Met de winter voor de deur is de wanhoop onder christenen groot. “Hun verhalen braken ons hart”, zegt Nabin Baral, een lokale partner van Open Doors. “We kwamen erachter dat er nog meer getroffen christelijke gezinnen zijn die hulp nodig hebben, maar we konden hen niet bereiken vanwege onze beperkte voorraad hulpgoederen en moeilijk toegankelijke locaties.”

‘Bid voor ons’

Toch is er ruimte voor dankbaarheid. Gita Rasaili bijvoorbeeld, die haar 7-jarige zoon en huis verloor door de aardbeving, is blij met de tent waar ze nu kan wonen. Sarada Nepali* glimlacht, ondanks de ontberingen, want ook haar gezin kreeg tenten en dekens. “Vannacht konden we goed uitrusten, omdat we niet meer in één tent hoeven te slapen. Heel erg bedankt voor die hulp.”

Elina*, met een verband om haar hoofd, moet zorgen voor haar baby van vier maanden. “God heeft onze levens gered. Ik raakte gewond aan mijn hoofd, maar ik leef nog”, zegt ze met trillende stem. “Ik dank de Heer. Ik vraag jullie om voor ons te bidden, want ons huis is volledig verwoest waardoor we nu in tenten wonen.” Haar ogen vullen zich met tranen: “Bid om bescherming voor ons, en om hulp.”

In de bergstaat Nepal staat godsdienstvrijheid onder druk van radicale hindoegroeperingen en antibekeringswetten. Nepal telt 31 miljoen inwoners van wie 80 procent hindoe is. Het aantal christenen bedraagt ongeveer een half miljoen.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

13 maart 2023

‘Blijf samen oplopen met de kerk in Syrië’

Hoe ziet het leven in Syrië vijf weken na de aardbeving eruit? Een lokale partner van Open Doors, Leyla (niet haar echte naam), bezocht in februari en maart enkele malen de zwaargetroffen stad Aleppo. Daar verlenen kerken als ‘centra van hoop’ materiële en geestelijke hulp aan de getraumatiseerde bevolking. Leyla zag met eigen ogen de verwoesting die de aardbeving van 6 februari heeft aangericht. Tegelijk merkte ze hoe veerkrachtig de …

‘Blijf samen oplopen met de kerk in Syrië’ Lees verder »

Lees meer
7 maart 2023

Open Doors zet vervolgplan voor hulp op

De hulpverlening van Open Doors aan slachtoffers van de aardbeving in Syrië krijgt voor de langere termijn vorm. Open Doors verwacht circa 50.000 christenen rond Aleppo en Latakia te kunnen helpen, naast groepen ex-moslims in het noorden van Syrië. Open Doors werkt met verschillende lokale partners om inzicht in de situatie te krijgen en met welke hulp kan worden voorzien in de enorme nood onder de getroffen bevolking. In Syrië …

Open Doors zet vervolgplan voor hulp op Lees verder »

Lees meer
22 februari 2023

Terugkeer naar huis kan in Syrië nog lang duren 

Honderden christelijke gezinnen in Aleppo en Latakia wachten op inspectie van hun huizen. De woningen raakten beschadigd door de verwoestende aardbeving van 6 februari. Open Doors geeft deze gezinnen ondersteuning. In Aleppo werkt Open Doors samen met elf christelijke denominaties om honderden getroffen gezinnen te helpen. Een lokale partnerorganisatie van Open Doors geeft hulp bij de wederopbouw of restauratie van huizen die het gemakkelijkst en goedkoop te herstellen zijn. Per …

Terugkeer naar huis kan in Syrië nog lang duren  Lees verder »

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven