Angst houdt kerk in Myanmar
in de greep

Soldaten schieten met scherp op demonstranten in Myanmar. In amper twee maanden tijd vielen honderden doden. Het internet ligt plat. De militairen die begin februari de macht overnamen willen nog ten minste twee jaar wachten voordat ze ruimte geven voor nieuwe verkiezingen. Burgers zijn doodsbang en ook christenen voelen zich vogelvrij. Ze leven in gevaarlijke gebieden. Dat is de tragische situatie in Myanmar.  

Doordat internet aan banden is gelegd, verloopt de communicatie met Open Doors-partners in het land moeizaam. Niet alles kan worden gezegd. Als de verbinding soms even tot stand komt, zijn het de angst en onzekerheid die de gesprekken typeren. Lang niet alles kan in woorden worden uitgedrukt, want wie luistert er mee? 

Geweerschoten 

Een christen uit de hoofdstad Yangon, Min Naing*, zegt: “Iedere dag hoor ik vanuit mijn huis geweren knallen en het geluid van granaten, slechts een bushalte bij mij vandaan. In de meeste huizen doen de bewoners hun licht na acht uur ’s avonds niet aan. Niemand maakt geluid. Dit is de situatie waar we ons nu al twee weken lang in bevinden. Soms hoor ik geweerschoten middenin in de nacht. Ook overdag durven we nauwelijks meer naar buiten. Alleen voor de noodzakelijke boodschappen verlaten we soms even ons huis. Ik woon midden in Yangon, zonder enige veiligheid. Alstublieft, bidt voor veiligheid van mij en mijn gezin.” 

Dominee Kyaw* leidt een kleine kerk in een wijk waar de staat van beleg is ingesteld. Hij woont er met zijn vrouw. Vanwege de aanhoudende schotenwisselingen dichtbij zijn kerk liggen alle activiteiten stil. “Mijn vrouw kan al wekenlang niet slapen. Ze doet geen oog dicht. Daarom zijn we gevlucht naar een andere plek. Toen we daar arriveerden, moesten we opnieuw vluchten. Twee dagen waren we onderweg. Het leger was bezig nieuwe soldaten te ronselen.”  

Op dit moment verblijft pastor Kyaw in een dorp zonder internetverbinding. Hij is bezorgd nu hij geen enkel nieuws te horen krijgt. 

Bidstonden 

Velen lopen het risico gedwongen in het leger te moeten vechten tegen hun eigen landgenoten. Open Doors-partner Lwin* zegt: “Er zijn geen soldaten of politie in mijn dorp. Dat geeft ons de ruimte om iedere avond bidstonden te beleggen.” Vorige week kreeg de dorpsoudste het verzoek om dertig mannen uit zijn eigen dorp voor het leger te recruteren. Nu zijn alle gelovigen, inclusief de dominee gevlucht. “Ze houden zich schuil in het bos. Alle erediensten zijn afgeblazen.”  

Lwin en de anderen leven voortdurend onder hoogspanning. De situatie verandert van moment tot moment. Niemands veiligheid kan worden gegarandeerd. Lwin bedankt Open Doors voor de gebedssteun in deze crisis. “We weten niet wanneer het einde in zicht is. Bid alstublieft voor de christenen, dat ze sterk zullen staan in hun geloof. We bidden ook voor onze landgenoten, velen zijn wanhopig. Ons gebed is dat ze de enige, ware en levende God zullen leren kennen.” 

In Myanmar wonen ruim vier miljoen christenen. Het boeddhistische land met 55 miljoen inwoners staat op de achttiende plaats van de Ranglijst Christenvervolging.

*) Namen in deze tekst zijn om veiligheidsredenen gefingeerd. 

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Mensenrechtenorganisaties publiceren regelmatig satellietbeelden van beschoten kerken in Myanmar 24 januari 2024

Myanmar bombardeert kerk tijdens dienst

De eerste kerkdienst van het jaar eindigde voor de dorpskerk in Kanan (West-Myanmar) in een verschrikkelijk drama. Het leger van Myanmar bombardeerde de kerk op zondag 7 januari. Daarbij vielen zeventien doden, onder wie negen kinderen. De bittere strijd van de Myanmarese junta tegen opstandelingen is sinds enkele jaren weer opgelaaid. Na de militaire machtsgreep in februari 2021 verkeert het land in een soort burgeroorlog, omdat minderheden in verzet zijn […]

Lees meer
Kamp in Myanmar 13 oktober 2023

Dertig doden bij drone-aanval in Myanmar

Bij een drone-aanval op een vluchtelingenkamp in Myanmar zijn zo’n dertig christenen gedood. De democratische regering-in-ballingschap geeft de junta de schuld van de aanval, maar het regime ontkent. Een Open Doors-partner heeft bevestigd dat er in de nacht van maandag op dinsdag een luchtaanval is geweest op een kamp bij de stad Laiza in de overwegend christelijke deelstaat Kachin, in het noorden van Myanmar. Onder de zeker 29 doden, allen […]

Lees meer
Vernielde shelters 7 augustus 2023

Christelijke Rohingya in India zijn wanhoop nabij

Een groep christelijke Rohingya-vluchtelingen voelt zich in India zo bedreigd dat zij naar Nepal willen uitwijken. Dat heeft de Rohingya Christian Assembly (RCA) in Delhi laten weten.   In India krijgen christelijke Rohingya – die in Myanmar vervolgd worden door zowel het leger als islamitische Rohingya – te maken met arrestaties en opsluiting in detentiecentra. Volgens hen biedt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR geen hulp of bescherming. De RCA roept medechristenen op tot […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven