Anonieme petitie tegen predikant in Sri Lanka

Ondergaande zon in Sri Lanka

Voor dominee Nimal* uit Sri Lanka zijn het spannende weken. In zijn dorp hebben enkele boeddhistische monniken een petitie tegen hem persoonlijk opgesteld. Bovendien dreigen ze kerkdiensten te verstoren. Dat is al vaker gebeurd.

De aanjagers achter de actie zijn anoniem. Maar een dorpeling, met wie Nimal op goede voet staat, lichtte hem begin april in over de petitie. “Ongeveer tien mensen gingen op 3 april de deuren langs om deze petitie te laten ondertekenen. Ze dwongen de inwoners om hun handtekening te zetten”, vernam Nimal van hem.

De Sri Lankaanse predikant vermoedt dat boeddhistische monniken de drijvende kracht achter de petitie zijn. “Er kan niets gebeuren in dit dorp zonder de invloed van de monniken. Zelfs op paaszondag kwam er een monnik die de dienst en de gelovigen nauwlettend in de gaten hield”, vertelt hij. Van een ander kerklid hoorde hij dat de monniken de dienst op zondag 7 april wilden verstoren.

Geen incident

De gebeurtenissen zijn geen incident. Half maart was al een anonieme brief in het dorp verspreid, waarin werd opgeroepen tot verzet tegen de plaatselijke kerk en tegen christenen. Volgens de briefschrijver(s) zat de kerk in een complot om de boeddhistische religie “weg te vagen” uit Sri Lanka. “Gaan we als een laffe natie wachten en toekijken tot dit gebeurt?”

Pastor Nimal denkt op basis van structuur en toonzetting dat een monnik achter de brief zit. Tegelijk is hij voorzichtig met zijn oordeel. “De afgelopen jaren stonden we op goede voet met onze boeddhistische buren. We hebben ze zelfs gesteund door ze ons land te laten gebruiken voor een boeddhistische begrafenis”, zegt hij. “Maar sinds een paar maanden praten ze niet meer met ons. Zelfs als ze ons op de weg zien, mijden ze ons.”

Deze buren hadden in het dorp het gerucht verspreid dat dominee Nimal boeddhisten met geweld tot het christendom zou bekeren. “Ze klagen altijd over ons bij de andere dorpsbewoners en zeggen dat we een vreselijk lawaai maken tijdens het leiden van de dienst.”

Vijf jaar geleden begon de tegenstand, door vandalisme tegen zijn kerk en zijn huis, die op hetzelfde stuk grond staan. Dankzij hulp van lokale partners van Open Doors kon Nimal bewakingscamera’s laten plaatsen om eventuele schade te kunnen bestrijden. Dat had een preventief effect.

Steun

De recente petitie en klachten over geluidsoverlast zetten Nimal voor een nieuwe uitdaging. Veldpartners van Open Doors hebben de voorganger bemoedigd met ontmoeting en gebed. Daarnaast is de steun uitgebreid door maatregelen te nemen om het kerkgebouw geluiddicht te maken, zodat er geen klachten meer komen over geluidsoverlast.

Sri Lanka telt 23 miljoen inwoners. Ruim 70 procent van de Sri Lankanen is boeddhistisch en bijna 13 procent is hindoeïstisch. Daarnaast wonen er zo’n twee miljoen moslims, vooral in het zuiden van het eiland, en ruim 1,6 miljoen christenen (merendeels katholieken) in Sri Lanka.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Sri Lanka 1 april 2020

Christenen in Sri Lanka vrezen voor antibekeringswet

Christenen in Sri Lanka maken zich zorgen over de invoering van een nieuwe antibekeringswet. Premier Mahinda Rajapaksa wil zo de overwegend boeddhistische bevolking ‘beschermen’ tegen andere religies. Rajapaksa, zelf een boeddhist en voormalig president van Sri Lanka, wil een wetsvoorstel indienen die een einde zou maken aan bekeringen als gevolg van dwang of misleiding. Hij ontvouwde zijn plan deze week op de jaarvergadering van de All Ceylon Buddhist Councils. Overtreders […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven