Bende ontvoert zestig kerkgangers in Nigeria" />

Bende ontvoert zestig kerkgangers in Nigeria

Kerk in Kaduna

Zeker zestig kerkgangers in Nigeria zijn afgelopen zondag tijdens een kerkdienst overvallen en ontvoerd. Een criminele bende eist losgeld voor hun vrijlating. De Christian Association of Nigeria (CAN) is verbijsterd over de toenemende onveiligheid.

Een groep bandieten bestormde zondag de Emmanuel Baptist Church in Kakau Daji in de centrale deelstaat Kaduna. Ze schoten een kerkganger dood en ontvoerden naar schatting zestig tot honderd gelovigen. Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft de aanval bevestigd, maar zwijgt over het aantal ontvoerde mensen.

De kerkgangers konden geen hulp inroepen omdat het communicatienetwerk in de staat plat lag. De koepelorganisatie CAN, waar veel protestantse en evangelische kerken bij zijn aangesloten, stelt dat de sluiting van de communicatielijnen in het voordeel van de criminelen werkte. “Dit is opnieuw een triest verhaal over hoe de veiligheid hier verslechtert”, zei CAN-voorzitter Joseph Haya tegen Nigeriaanse media. “De kerkgangers hadden zondag een zangdienst. De overvallers gingen eerst naar de kinderkerk, maar veranderden van gedachten en omsingelden de kerk. Daarop sloegen mensen in paniek op de vlucht.” Hij hekelde de lakse houding van de autoriteiten: “Burgers zijn vogelvrij, maar krijgen alleen persverklaringen als troost.”

Motieven

Christenen in de regio maken zich ernstige zorgen over hun veiligheid, mede omdat de motieven voor de overval vaag zijn. Of deze christenen zijn ontvoerd om hun geloof of omdat ze een gemakkelijk doelwit vormen, is niet duidelijk.
Wel laat de overval zien dat dit soort straffeloosheid een ideale voedingsbodem is voor nog meer spanning en wantrouwen. Eind september kwamen 35 christenen om bij twee aanslagen op kerken in de staat Kaduna. Waarnemers wijzen erop dat de ideologische invloed van Boko Haram tot op zekere hoogte aanwezig is.

“Deze ontvoering is een schokkend voorbeeld van de brutaliteit van deze criminelen. De straffeloosheid escaleert en is schijnbaar grenzeloos in Nigeria”, reageert Jo Newhouse, woordvoerder van Open Doors in Sub-Sahara Afrika. “De overheid laat haar onderdanen schromelijk in de steek. De aanhoudende wetteloosheid creëert een ideale voedingsbodem voor extremisme.” Newhouse roept christenen wereldwijd op te bidden voor vrijlating en om een doorbraak in de overheidsaanpak.

Het aantal moorden en ontvoeringen in Nigeria nam dit jaar explosief toe. Het West-Afrikaanse land staat op de negende plaats van de Ranglijst Christenvervolging. Van de ruim 206 miljoen inwoners is bijna de helft christen. Vorig jaar zijn ruim 3530 christenen vermoord. In de eerste helft van dit jaar zijn bijna zesduizend Nigerianen om het leven gebracht, onder wie opnieuw veel christenen.

Gebedspunten

  • Bid vurig voor de vrijlating van de kerkleden en dat de Here God deze gebeurtenis gebruikt voor een doorbraak in Nigeria.
  • Vraag om bescherming van de ontvoerde gelovigen en dat ze in deze omstandigheden ondanks alles Gods vrede ervaren. Draag ook de families en kerken op aan de Here God. Zij verkeren in grote spanning over de veiligheid van hun geliefden. Bid dat hun gebeden om vrijlating en bewaring verhoord worden.

(bronnen: Open Doors, Daily Trust, Barnabas Fund)

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Leah Sharibu als 14-jarig meisje (in 2018). 14 mei 2024

‘Ontvoerde Leah Sharibu heeft twee kinderen’

Leah Sharibu lijkt op haar 20e verjaardag vergeten. Sinds haar ontvoering in 2018 is er weinig over haar gehoord. Haar geloof heeft ze niet opgegeven.

Lees meer
Dagelijks leven in een dorp in Centraal Nigeria 8 maart 2024

Honderden schoolkinderen ontvoerd in Nigeria

Twee massa-ontvoeringen binnen een week verbijsteren Nigeria. Ontvoeringen zijn lucratief en christenen voelen zich extra kwetsbaar.

Lees meer
Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven