China bestraft christenen voor bijwonen godsdienstcongres" />

China bestraft christenen voor bijwonen godsdienstcongres

Chinese vlag met Chinese Muur op de achtergrond


Vijf Chinese christenen moeten de cel in, omdat ze twee jaar geleden een religieuze conferentie in Maleisië hadden bezocht. Tegen hun predikant en een gemeentelid is een rechtszaak aangespannen.

Een rechtbank in Fenyang, in het noorden van de provincie Shanxi, sprak begin dit jaar gevangenisstraffen van zes tot acht maanden uit tegen Zhang Ligong, Wang Runyun, Wang Shiqiang, Zhang Yaowen en Song Shoushan. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan “het illegaal oversteken van de grens”.

De vijf christenen, allen lid van de Zion Reformed Church in provinciehoofdstad Taiyuan, maakten deel uit van een groep die in januari 2020 de Gospel and Culture Conference 2020 in Kuala Lumpur, Maleisië bijwoonde. Onder de sprekers was onder anderen de New Yorkse stadskerkplanter Tim Keller, die een invloedrijk theoloog is.

De Chinese christenen werden in juli 2021 opgepakt, waarna ze vijf maanden doorbrachten in een detentiecentrum. In november werden ook pastor An Yankui en een medewerker van de Zion Reformed Church gearresteerd op grond van dezelfde beschuldigingen, ondanks het feit dat ook zij reisden met Chinese paspoorten en geldige visa.

Inperken vrijheid

China keert zich onder president Xi Jinping scherper tegen buitenlandse invloeden. Kerken met banden in het buitenland staan onder toezicht of moeten de deuren sluiten. Peking richt zich nadrukkelijker op het ‘verchinezen’ van religie, en perkt de vrijheid van godsdienst en kerkelijke activiteiten steeds verder in.

“Kerken met een gereformeerde achtergrond, vooral de grotere, heeft de regering al in het vizier”, zegt Xu Guolin, een woordvoerder van Open Doors. “De combinatie van huiskerkleden die een internationale conferentie bijwonen met invloedrijke sprekers, ligt dan ook zeer gevoelig en wordt hoog opgenomen door de autoriteiten.”

De families van de vijf veroordeelde christenen zeiden dat ze herhaaldelijk door de autoriteiten waren gevraagd om zich aan te sluiten bij de patriottische Drie-Zelf Kerken. Die vraag hadden ze “vriendelijk maar beslist” geweigerd, meldde de in Amerika gevestigde organisatie ChinaAid.

China staat op de 17e plaats in de Ranglijst Christenvervolging. Het aantal christenen in China wordt geschat op 100 miljoen (bijna zeven procent van de totale bevolking).

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Straatbeeld met communistische vlag in Vietnam 9 april 2024

Vietnam verscherpt controle op religieuze activiteiten

Vietnam neemt de rigide Chinese manier van overheidstoezicht op religieuze activiteiten over. Dat constateert Open Doors-onderzoeker Thomas Müller. “Twee nieuwe verordeningen laten zonneklaar zien dat de communistische regering van Vietnam een voorbeeld neemt aan China, met dezelfde aanpak om de staatsveiligheid in beleidsdoelen voorop te zetten.” China dwingt kerken in de pas te lopen door strenge, nationalistische wetgeving en opdringerig cameratoezicht. Andere landen met een autoritair bestuur nemen dat voorbeeld […]

Lees meer
Rivier Tumen 1 september 2023

China verscherpt bewaking langs grens Noord-Korea

China voert de bewaking van zijn grens met Noord-Korea fors op. Een complex netwerk van wachttorens, beveiligingscamera’s en andere apparatuur moet voorkomen dat Noord-Koreanen ongezien het land binnenkomen. Open Doors merkt de impact: “Vanuit Noord-Korea naar China reizen is zeer gevaarlijk en veel moeilijker geworden.” De verscherpte bewaking, die vooral zichtbaar is langs de oostgrens, maakt het voor Noord-Koreanen steeds moeilijker om hun autoritaire regime te ontvluchten. Ook humanitaire organisaties […]

Lees meer
Fietsende vrouw in China 12 juli 2023

Verplichte communistische leuzen bij religieuze gebouwen in Chinese provincie

Een contactpersoon van Open Doors in China meldde kortgeleden dat het Bureau voor Religieuze Zaken van de Chinese provincie Zhejiang heeft geëist dat alle religieuze organisaties bij de ingang van hun gebouwen borden plaatsen met de tekst “Houd van de communistische partij, houd van het land en houd van de religie” en “Streef naar de sinificering (verchinezing) van alle religies”. Zhejiang lijkt een soort pilot provincie te zijn voor dit […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven