Vijf Chinese christenen moeten de cel in, omdat ze twee jaar geleden een religieuze conferentie in Maleisië hadden bezocht. Tegen hun predikant en een gemeentelid is een rechtszaak aangespannen.

Een rechtbank in Fenyang, in het noorden van de provincie Shanxi, sprak begin dit jaar gevangenisstraffen van zes tot acht maanden uit tegen Zhang Ligong, Wang Runyun, Wang Shiqiang, Zhang Yaowen en Song Shoushan. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan “het illegaal oversteken van de grens”.

De vijf christenen, allen lid van de Zion Reformed Church in provinciehoofdstad Taiyuan, maakten deel uit van een groep die in januari 2020 de Gospel and Culture Conference 2020 in Kuala Lumpur, Maleisië bijwoonde. Onder de sprekers was onder anderen de New Yorkse stadskerkplanter Tim Keller, die een invloedrijk theoloog is.

De Chinese christenen werden in juli 2021 opgepakt, waarna ze vijf maanden doorbrachten in een detentiecentrum. In november werden ook pastor An Yankui en een medewerker van de Zion Reformed Church gearresteerd op grond van dezelfde beschuldigingen, ondanks het feit dat ook zij reisden met Chinese paspoorten en geldige visa.

Inperken vrijheid

China keert zich onder president Xi Jinping scherper tegen buitenlandse invloeden. Kerken met banden in het buitenland staan onder toezicht of moeten de deuren sluiten. Peking richt zich nadrukkelijker op het ‘verchinezen’ van religie, en perkt de vrijheid van godsdienst en kerkelijke activiteiten steeds verder in.

“Kerken met een gereformeerde achtergrond, vooral de grotere, heeft de regering al in het vizier”, zegt Xu Guolin, een woordvoerder van Open Doors. “De combinatie van huiskerkleden die een internationale conferentie bijwonen met invloedrijke sprekers, ligt dan ook zeer gevoelig en wordt hoog opgenomen door de autoriteiten.”

De families van de vijf veroordeelde christenen zeiden dat ze herhaaldelijk door de autoriteiten waren gevraagd om zich aan te sluiten bij de patriottische Drie-Zelf Kerken. Die vraag hadden ze “vriendelijk maar beslist” geweigerd, meldde de in Amerika gevestigde organisatie ChinaAid.

China staat op de 17e plaats in de Ranglijst Christenvervolging. Het aantal christenen in China wordt geschat op 100 miljoen (bijna zeven procent van de totale bevolking).