Chinese boekverkoper en vrouw samen 14 jaar de cel in" />

Chinese boekverkoper en vrouw samen 14 jaar de cel in

Boeken in een christelijke boekenwinkel in Beijing

Een rechtbank in China heeft een christelijke boekverkoper en zijn vrouw veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar en een geldboete vanwege ‘’illegale handel’’.

De 53-jarige Chang Yuchun en zijn 44-jarige vrouw Li Chenhui kregen op 16 november te horen dat ze hun hoger beroep hadden verloren.

Het stel, met vier kinderen variërend in leeftijd van 4 tot 22 jaar, zal de komende zeven jaren achter de tralies verdwijnen. Daarbij moeten ze een boete van ongeveer 250.000 yuan betalen (ongeveer 34.000 euro) voor illegale handel, zoals het officieel heet.

Gedurende vijf jaar printten en verkochten Yuchun en Chenhui christelijke literatuur, totdat hun zaak in juli 2021 werd gesloten door de autoriteiten. Ze werden ervan beschuldigd niet over de juiste vergunningen te bezitten. Ook werd hun leeswaar gezien als ‘ondermijnend’ en ‘staatsgevaarlijk’.

Geldboete

De kinderen verblijven nu bij hun grootouders van 70 en 73 jaar oud. De enorme geldboete is een zware last voor de familie, berichtte de organisatie ChinaAid.

In september vorig jaar werd in de provincie Zhejiang ook al een gevangenisstraf van zeven jaar opgelegd aan een christelijke boekhandelaar. Hij kreeg een boete van omgerekend 27.000 euro voor illegale zakelijke bezigheden en voor het beheren van een online christelijke boekenwinkel. Een lokale bron liet aan Open Doors weten: “Dit is niet de eerste zaak tegen christelijke boekverkopers die in de gevangeniscel belandden. Maar zeven jaar en een flinke geldboete is zeldzaam.”

In de afgelopen maanden hebben de autoriteiten in China de druk opgevoerd op verspreiders van christelijke literatuur. Ook de Chinese Bijbel-app en audio players met christelijk materiaal worden steeds minder getolereerd.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Straatbeeld met communistische vlag in Vietnam 9 april 2024

Vietnam verscherpt controle op religieuze activiteiten

Vietnam neemt de rigide Chinese manier van overheidstoezicht op religieuze activiteiten over. Dat constateert Open Doors-onderzoeker Thomas Müller. “Twee nieuwe verordeningen laten zonneklaar zien dat de communistische regering van Vietnam een voorbeeld neemt aan China, met dezelfde aanpak om de staatsveiligheid in beleidsdoelen voorop te zetten.” China dwingt kerken in de pas te lopen door strenge, nationalistische wetgeving en opdringerig cameratoezicht. Andere landen met een autoritair bestuur nemen dat voorbeeld […]

Lees meer
Rivier Tumen 1 september 2023

China verscherpt bewaking langs grens Noord-Korea

China voert de bewaking van zijn grens met Noord-Korea fors op. Een complex netwerk van wachttorens, beveiligingscamera’s en andere apparatuur moet voorkomen dat Noord-Koreanen ongezien het land binnenkomen. Open Doors merkt de impact: “Vanuit Noord-Korea naar China reizen is zeer gevaarlijk en veel moeilijker geworden.” De verscherpte bewaking, die vooral zichtbaar is langs de oostgrens, maakt het voor Noord-Koreanen steeds moeilijker om hun autoritaire regime te ontvluchten. Ook humanitaire organisaties […]

Lees meer
Fietsende vrouw in China 12 juli 2023

Verplichte communistische leuzen bij religieuze gebouwen in Chinese provincie

Een contactpersoon van Open Doors in China meldde kortgeleden dat het Bureau voor Religieuze Zaken van de Chinese provincie Zhejiang heeft geëist dat alle religieuze organisaties bij de ingang van hun gebouwen borden plaatsen met de tekst “Houd van de communistische partij, houd van het land en houd van de religie” en “Streef naar de sinificering (verchinezing) van alle religies”. Zhejiang lijkt een soort pilot provincie te zijn voor dit […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven