Een rechtbank in China heeft een christelijke boekverkoper en zijn vrouw veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar en een geldboete vanwege ‘’illegale handel’’.

De 53-jarige Chang Yuchun en zijn 44-jarige vrouw Li Chenhui kregen op 16 november te horen dat ze hun hoger beroep hadden verloren.

Het stel, met vier kinderen variërend in leeftijd van 4 tot 22 jaar, zal de komende zeven jaren achter de tralies verdwijnen. Daarbij moeten ze een boete van ongeveer 250.000 yuan betalen (ongeveer 34.000 euro) voor illegale handel, zoals het officieel heet.

Gedurende vijf jaar printten en verkochten Yuchun en Chenhui christelijke literatuur, totdat hun zaak in juli 2021 werd gesloten door de autoriteiten. Ze werden ervan beschuldigd niet over de juiste vergunningen te bezitten. Ook werd hun leeswaar gezien als ‘ondermijnend’ en ‘staatsgevaarlijk’.

Geldboete

De kinderen verblijven nu bij hun grootouders van 70 en 73 jaar oud. De enorme geldboete is een zware last voor de familie, berichtte de organisatie ChinaAid.

In september vorig jaar werd in de provincie Zhejiang ook al een gevangenisstraf van zeven jaar opgelegd aan een christelijke boekhandelaar. Hij kreeg een boete van omgerekend 27.000 euro voor illegale zakelijke bezigheden en voor het beheren van een online christelijke boekenwinkel. Een lokale bron liet aan Open Doors weten: “Dit is niet de eerste zaak tegen christelijke boekverkopers die in de gevangeniscel belandden. Maar zeven jaar en een flinke geldboete is zeldzaam.”

In de afgelopen maanden hebben de autoriteiten in China de druk opgevoerd op verspreiders van christelijke literatuur. Ook de Chinese Bijbel-app en audio players met christelijk materiaal worden steeds minder getolereerd.