Chinese christenen beschuldigd van verspreiden Covid-19 virus" />

Chinese christenen beschuldigd van verspreiden Covid-19 virus

Chinese christenen zouden verantwoordelijk zijn voor de nieuwe uitbraak van het Covid-19 virus in de oostelijke provincie Hebei. Dat bericht circuleert op sociale medianetwerken zoals We Chat en Weibo in China.

In het bericht wordt beweerd dat het virus verspreid zou zijn door religieuze activiteiten van de Rooms-Katholieke Kerk en door buitenlandse zendelingen in verschillende dorpen in de provincie Gaocheng. De provinciehoofdstad Sijiazhuang stelde eerder in januari een lockdown in, nadat er honderden nieuwe gevallen van corona de kop hadden opgestoken.

De Chinese Katholieke Patriottische Associatie (CCPA) heeft in een officiële verklaring afstand genomen van de beschuldigingen op sociale media. “Het verspreiden van deze geruchten ondermijnt de stabiliteit in onze samenleving. Dit is een serieuze aanval op de rechten en belangen van priesters”, zegt de kerk. Buitenlandse priesters kunnen door de nieuwe Covid-19 beperkingen het land niet eens meer in.  

De kerk weerspreekt dat er in de plaatsen die genoemd werden op de sociale media godsdienstige activiteiten hebben plaats gevonden. “In die dorpen is zelfs niet eens een katholieke kerk.” Vanwege de lockdown zijn religieuze activiteiten van alle staatskerken in het district afgelast.  

China staat op de 17e plaats op de Ranglijst Christenvervolging

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Straatbeeld met communistische vlag in Vietnam 9 april 2024

Vietnam verscherpt controle op religieuze activiteiten

Vietnam neemt de rigide Chinese manier van overheidstoezicht op religieuze activiteiten over. Dat constateert Open Doors-onderzoeker Thomas Müller. “Twee nieuwe verordeningen laten zonneklaar zien dat de communistische regering van Vietnam een voorbeeld neemt aan China, met dezelfde aanpak om de staatsveiligheid in beleidsdoelen voorop te zetten.” China dwingt kerken in de pas te lopen door strenge, nationalistische wetgeving en opdringerig cameratoezicht. Andere landen met een autoritair bestuur nemen dat voorbeeld […]

Lees meer
Rivier Tumen 1 september 2023

China verscherpt bewaking langs grens Noord-Korea

China voert de bewaking van zijn grens met Noord-Korea fors op. Een complex netwerk van wachttorens, beveiligingscamera’s en andere apparatuur moet voorkomen dat Noord-Koreanen ongezien het land binnenkomen. Open Doors merkt de impact: “Vanuit Noord-Korea naar China reizen is zeer gevaarlijk en veel moeilijker geworden.” De verscherpte bewaking, die vooral zichtbaar is langs de oostgrens, maakt het voor Noord-Koreanen steeds moeilijker om hun autoritaire regime te ontvluchten. Ook humanitaire organisaties […]

Lees meer
Fietsende vrouw in China 12 juli 2023

Verplichte communistische leuzen bij religieuze gebouwen in Chinese provincie

Een contactpersoon van Open Doors in China meldde kortgeleden dat het Bureau voor Religieuze Zaken van de Chinese provincie Zhejiang heeft geëist dat alle religieuze organisaties bij de ingang van hun gebouwen borden plaatsen met de tekst “Houd van de communistische partij, houd van het land en houd van de religie” en “Streef naar de sinificering (verchinezing) van alle religies”. Zhejiang lijkt een soort pilot provincie te zijn voor dit […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven