Chinese kerk wijzigt strategie door coronacrisis

China

China – Terwijl het coronavirus om zich heen grijpt, zien Chinese christenen de kans om te getuigen van hun geloof. In Wenzhou ontwikkelt de kerk een nieuwe strategie voor de toekomst.

Tienduizenden mensen in China en andere landen zijn besmet met het coronavirus. En al meer dan duizend personen zijn na besmetting overleden. De Chinese kerk vraagt om gebed, maar ziet ook kansen om als kerk te functioneren en te getuigen van haar geloof.

Het coronavirus zorgt voor veel angst en onzekerheid in China. Miljoenen mensen zijn ingesloten in de stad Wuhan en de Hubei-provincie en toeristen kunnen en willen niet naar China. De KLM vliegt tot 15 maart niet op Peking en tot eind maart niet op andere Chinese steden.

De Chinese christenen vragen de wereldgemeenschap om gebed. Daarnaast bidden zij ook zelf, voor de mensen die besmet zijn en voor wijsheid voor de artsen. Ook bidden ze voor de overheid dat die een oplossing zal bedenken om het virus te bestrijden. Ook vragen ze om vergeving voor de zonde en trots van de Chinese natie. En ze danken voor de kans als kerk om tot de Here God te roepen in deze tijd. En ze vragen om gebed en bescherming voor het werk van Open Doors en vele partnerkerken in het land. Ze bidden dat het werk van Gods Koninkrijk niet te veel gehinderd zal worden.

Woordvoerder Klaas Muurling van Open Doors vindt het “opvallend dat ze ook gebed vragen voor de overheid die hen verdrukt en vervolgt. De christenen realiseren zich dat de overheid nu maatregelen moet nemen. In de geest van 1 Timotheüs 2:1-2 bidden ze voor ‘koningen en hooggeplaatsten’.”

De crisis van dit virus komt bovenop de opgevoerde druk van de Chinese overheid om de kerk ondergeschikt te maken aan de partijlijn. Om die reden bezint de kerk zich op een nieuwe strategie voor de toekomst. Zo denken kerken in Wenzhou na hoe ze kerk willen zijn door niet te streven naar een groot gebouw, maar om de nadruk te leggen op discipelschap en zorg voor degenen onder hen die vervolgd worden. Een theoloog onder hen, Chen Jing*, schreef dat ze veel onderzoek hebben gedaan en dat ze terug gaan naar het oude Chinese model van kleine huiskerken. Hij omschrijft het als “een familie van kleine huiskerken, die als in een spinnenweb met elkaar verbonden zijn”. Het voordeel van huiskringen is dat ze onzichtbaar zijn voor de overheid en beter hun omgeving kunnen bereiken.

Tegelijkertijd verlangt de kerk ernaar om te getuigen van het geloof. In deze tijd van angst en onzekerheid om besmet te raken wil ze een baken van vrede zijn voor de medemens. Ze ziet een kans in deze crisis. Het Chinese woord voor crisis heeft twee componenten: kans en gevaar. De kerk grijpt de kans in deze crisis.

In de afgelopen decennia heeft de kerk met veel verdrukking te maken gehad. Ze is het ook min of meer gewend. Muurling: “Vervolging hoort volgens hen bij het ‘normale christelijke leven’. Ook is de kerk in China in de laatste 70 jaar gegroeid van 1 miljoen naar 100 miljoen christenen. Het wordt de grootste opwekking aller tijden genoemd.”

China staat op plaats 23 op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Het land steeg vier plaatsen op de lijst door de toegenomen vervolging door de overheid.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Rivier Tumen 1 september 2023

China verscherpt bewaking langs grens Noord-Korea

China voert de bewaking van zijn grens met Noord-Korea fors op. Een complex netwerk van wachttorens, beveiligingscamera’s en andere apparatuur moet voorkomen dat Noord-Koreanen ongezien het land binnenkomen. Open Doors merkt de impact: “Vanuit Noord-Korea naar China reizen is zeer gevaarlijk en veel moeilijker geworden.” De verscherpte bewaking, die vooral zichtbaar is langs de oostgrens, maakt het voor Noord-Koreanen steeds moeilijker om hun autoritaire regime te ontvluchten. Ook humanitaire organisaties […]

Lees meer
Fietsende vrouw in China 12 juli 2023

Verplichte communistische leuzen bij religieuze gebouwen in Chinese provincie

Een contactpersoon van Open Doors in China meldde kortgeleden dat het Bureau voor Religieuze Zaken van de Chinese provincie Zhejiang heeft geëist dat alle religieuze organisaties bij de ingang van hun gebouwen borden plaatsen met de tekst “Houd van de communistische partij, houd van het land en houd van de religie” en “Streef naar de sinificering (verchinezing) van alle religies”. Zhejiang lijkt een soort pilot provincie te zijn voor dit […]

Lees meer
Kerkje in China 1 maart 2023

China voert digitale vervolging verder op

Met de lancering van een geavanceerd archiefsysteem legt China de godsdienstvrijheid verder aan banden. Open Doors spreekt van een onrustbarende ontwikkeling. Het informatiezoeksysteem was opgezet om boeddhistische en taoïstische geestelijken te ‘beschermen’ tegen fraude en nepnieuws. Binnenkort zullen echter ook katholieke, protestants/evangelische en islamitische geestelijken in het online archief te vinden zijn. De maatregel lijkt een uitvloeisel van de nieuwe godsdienstwet uit 2021, die internetgebruikers verplicht voortaan een vergunning aan […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven