Christelijke activist in Iran krijgt celstraf en zweepslagen" />

Christelijke activist in Iran krijgt celstraf en zweepslagen

Iraanse activiste Mary

De Iraans-christelijke activist Mary Mohammadi is veroordeeld tot drie maanden plus een dag gevangenisstraf en tien zweepslagen voor haar aandeel bij een protestdemonstratie.

De 21-jarige activiste is niet om haar geloof bestraft, zegt de mensenrechtenorganisatie Article18. De rechtbank heeft Mohammadi veroordeeld vanwege haar vermeende deelname aan een demonstratie tegen het neerhalen van een Oekraïens vliegtuig in januari. 

Het Iraanse leger schoot het toestel hoogstwaarschijnlijk per ongeluk uit de lucht. Omdat de autoriteiten het grote aantal Iraniërs onder slachtoffers wilden verdoezelen, ging de bevolking massaal de straat op. De politie arresteerde tal van demonstranten, onder wie de christelijke Mary Mohammadi.

“Er was geen bewijs tegen mij, dus ik had moeten worden vrijgesproken”, liet de jonge vrouw weten aan Article18. “In plaats daarvan ben ik behalve tot gevangenisstraf, ook tot geseling veroordeeld. Nog voordat het vonnis was uitgesproken, moesten mijn familie en ik allerlei vormen van marteling ondergaan. Dus zelfs bij ontslag van rechtsvervolging zou er van echte vrijspraak geen sprake zijn geweest.”

Mohammadi ziet af van hoger beroep, omdat de huidige rechters volgens haar alleen maar doen wat van hogerhand wordt bepaald. In Iran leven naar schatting 800.000 christenen onder moeilijke omstandigheden. Het land staat op de negende plaats van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

BEELD: Article18

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven