Christelijke gevangenen Iran vrij door angst voor coronavirus" />

Christelijke gevangenen Iran vrij door angst voor coronavirus

Iraanse gevangenen vrijgelaten

Ermelo – Iran heeft 54.000 gevangenen vrijgelaten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In de overvolle gevangenissen is de kans op besmetting te groot. Ook een aantal christelijke gevangenen komt nu op vrije voeten.

In Iran zijn in de afgelopen weken al circa tachtig mensen door het coronavirus om het leven gekomen. Het land heeft na China de meeste sterfgevallen. Meer dan 2300 mensen zijn besmet, meldde het Iraanse ministerie van Volksgezondheid.

Onder de christelijke gevangenen die zijn vrijgelaten, is Ramiel Bet-Tamraz, zoon van de Assyrische dominee Victor Bet-Tamraz. Hij was in augustus 2016 met vier andere christenen opgepakt, op beschuldiging van het organiseren van ‘illegale kerkdiensten’ en steun aan de huiskerk van zijn vader.

Predikantsgezin onder druk
In juli 2018 werd Ramiel veroordeeld tot vier maanden cel, meldde de Iraans-christelijke organisatie Article18, een straf die in januari dit jaar inging. In de beruchte Evin-gevangenis had Ramiel gelegenheid om te bidden met twee bekende Iraanse voorgangers, de ter dood veroordeelde Yousef Nadarkhani en Naser Navard Gol-Tapeh die in 2018 tot tien jaar cel is veroordeeld.

De coronacrisis is de reden dat Ramiel samen met duizenden andere gevangenen is vrijgelaten. Hij hoeft de rest van zijn celstraf niet uit te zitten, liet zijn zus Dabrina weten. Het predikantsgezin staat al jarenlang onder zware druk van de autoriteiten om hun huiskerk te staken. Voorganger Victor Bet-Tamraz is tot tien jaar cel veroordeeld en zijn vrouw Shamiram Issavi tot vijf jaar.

Het echtpaar, dat op borgtocht de uitvoering van het vonnis thuis in Teheran kan afwachten, is in hoger beroep gegaan. De hoorzitting wordt echter telkens uitgesteld.

Mary Mohammadi ook vrij
Vorige week kwam ook Fatemeh (Mary) Mohammadi vrij, na het betalen van een borgtocht van omgerekend 2000 euro. Zij had zich bekeerd tot het christelijk geloof en werd gearresteerd bij protestdemonstraties na het per ongeluk neerschieten van een Oekraïens passagiersvliegtuig medio januari. Haar vrijlating hield mede verband met het risico van verspreiding van het dodelijke coronavirus in de volle gevangenis, berichtte de nieuwssite Mohabat News.

Foto: Ramiel met zijn ouders – Beeld van Article18

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven