Christelijke Rohingya in India zijn wanhoop nabij

Vernielde shelters

Een groep christelijke Rohingya-vluchtelingen voelt zich in India zo bedreigd dat zij naar Nepal willen uitwijken. Dat heeft de Rohingya Christian Assembly (RCA) in Delhi laten weten.  

In India krijgen christelijke Rohingya – die in Myanmar vervolgd worden door zowel het leger als islamitische Rohingya – te maken met arrestaties en opsluiting in detentiecentra. Volgens hen biedt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR geen hulp of bescherming. De RCA roept medechristenen op tot gebed om uit deze precaire situatie te komen. 

De onderkomens van christelijke Rohingya-gezinnen in een Indiaas opvangkamp zijn eind juli verwoest door andere kampbewoners. De vernielingen jagen zoveel schrik dat de christelijke Rohingya uit het kamp willen vertrekken.  

Omdat ze in India niet welkom zijn, zouden 115 christenen naar Nepal willen uitwijken, meldt een woordvoerder van RCA. Maar om de grens over te steken, moeten ze per persoon 12.000 roepies (omgerekend ruim 130 euro) betalen aan een niet nader genoemde instantie. Omdat de vluchtelingen dat bedrag niet kunnen opbrengen, vraagt RCA om gebed voor deze groep. 

Minderheid binnen minderheid 

De junta in Myanmar joeg in augustus 2017 naar schatting 700.000 Rohingya het land uit naar Bangladesh. Zij behoren tot de islamitische minderheid in het boeddhistische Myanmar. Ongeveer 40.000 Rohingya vluchtten nog verder, naar India.  

Christenen op hun beurt vormen een minieme minderheid binnen deze etnische minderheid (circa 1.500) en zijn dan ook dubbel kwetsbaar voor discriminatie en vervolging. Radicale moslims van de ARSA (een Rohingya-militie) vernietigden in 2020 een kerk en tientallen onderkomens van christenen in het vluchtelingenkamp Kutupalong in Bangladesh. Een meisje werd ontvoerd en gedwongen uitgehuwelijkt aan een islamitische strijder. 

“Christelijke Rohingya hebben niets behalve God”, laat de RCA-woordvoerder weten. “Elke dag staan ze voor de vraag hoe ze moeten overleven. Daarom hebben ze ons gebed en steun dringend nodig.” 

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Plattelandsdorp in het noorden van Mozambique 22 februari 2024

Vluchtelingen in Mozambique eten slakken

De situatie in het noorden van Mozambique blijft zorgelijk vanwege jihadistische aanvallen op de bevolking, het leger en op kerken. In tegenstelling tot sussende geluiden over de onrust in de provincie Cabo Delgado, neemt het geweld toe. Dat melden de katholieke organisatie Kerk in Nood en lokale partners van Open Doors. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn bijna 670.000 Mozambikanen ontheemd door aanslagen van radicaalislamitische groepen. Militair optreden mocht tot op […]

Lees meer
Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
St. George's Episcopal Church in Asmara, Eritrea 25 januari 2024

Eritrese christenen opgepakt na verjaardag baby

Het verjaardagsfeestje van een christelijk baby’tje is de Eritrese autoriteiten in het verkeerde keelgat geschoten. Dertig volwassenen en een onbekend aantal kinderen zijn gearresteerd, omdat ze de eerste verjaardag van een eerstgeborene in een christelijk gezin vierden. Het ingrijpen vond afgelopen zaterdag plaats in de Eritrese hoofdstad Asmara, meldden bronnen aan Open Doors. “Ongelovigen werden door de politie naar huis gestuurd”, zei een van hen. De christelijke aanwezigen bij de […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven