In de Ethiopische provincie Tigray zijn bij ernstige ongeregeldheden honderden doden gevallen. “In de plaats Mai-Kadra in het zuidwesten van de provincie Tigray zijn honderden burgers gedood in de nacht van 9 november.” Dat meldt Amnesty International in een officiële verklaring. 

Ooggetuigen vertellen dat groepen loyaal aan het Tigray People’s Liberation Front (TPLF) verantwoordelijk zijn voor de moordpartij, maar officiële Tigray bronnen ontkennen dat. Op internet verschenen gruwelijke foto’s en video’s van toegetakelde lichamen en gewonden die op stretchers werden weg gedragen. De geschiedenis in deze regio laat zien dat conflicten vaak zijn aangegrepen om kerken tot doelwit te maken.

Op zondagavond 15 november hebben Ethiopische strijdkrachten ingegrepen in een dorp in het noorden van de provincie Tigray. Ze uitten beschuldigingen aan het adres van lokale leiders. Die zouden 10.000 gevangenen hebben meegenomen toen ze hun dorp ontvluchtten. Op Twitter zegt een regeringsfunctionaris: “Toen de TPLF was verslagen in Alamata, namen ze 10.000 gevangenen mee.”

Een andere zeer zorgwekkende ontwikkeling is dat op 14 november Tigray-opstandelingen raketten hebben afgevuurd naar het aangrenzende Eritrea. Een Tigray-leider heeft dit bevestigd. Tenminste drie raketten zouden gericht zijn op het vliegveld van de Eritrese hoofdstad Asmara. Dit gebeurde enkele uren nadat de regionale Tigray-overheid had aangekondigd dat ze het buurland wilde aanvallen. Eritrea wordt er door hen van beschuldigd militairen in stelling te brengen voor een volledige oorlog.

Het is moeilijk voor Open Doors om aanvullende informatie uit het strijdgebied te krijgen. Op dit moment is het gebied niet toegankelijk. Telefoon en internet liggen plat. Open Doors vraagt om gebed en wijsheid voor de officiële overheid. Bid ook voor de bescherming van de christenen in deze regio.

Ethiopië staat op plek 39 van de Ranglijst Christenvervolging.