‘De kerk was Gods hand op aarde’ 

Na de aardbeving werden veel Syrische huizen weer hersteld

Na de rampzalige aardbeving van 6 februari 2023, die een jaar geleden Syrië en Turkije trof, heeft Open Doors duizenden christelijke gezinnen ondersteund. Via een lokale partner kregen deze families financiële steun, tijdelijke huisvesting en noodhulp. Het was een ‘blessing in disguise’ die van de ramp toch een zegen maakte. Het gezin van Riad ervoer dat de kerk “Gods hand op aarde” is. 

 In de donkere, smalle straten van Aleppo, in het noorden van Syrië, vinden we het appartement waar we op bezoek gaan. Al die treden om de vijfde of zesde verdieping te bereiken, waarbij je vaak de zaklamp van de mobiele telefoon nodig hebt om niet te struikelen – het is dezelfde trap waar veel bewoners vorig jaar naar beneden moesten rennen tijdens de aardbeving. Buiten adem komen we op de bovenste verdieping. Daar treffen we dankbare christelijke families aan. Dankbaar omdat ze zich niet alleen voelen. Ze merkten dat mensen aan hun zijde staan, ze zagen hun wanhopige gebeden verhoord. Nu wonen ze weer in hun huizen – die er beter aan toe zijn dan vóór de aardbeving.  

Riad opent de deur van een appartement dat ogenschijnlijk nog niet in gebruik is. “Dat klopt”, bevestigt hij. “Wij hopen volgende week hierheen te verhuizen.” Al jaren woont Riad hier met zijn vrouw Maria en hun twee kinderen Shamiram en Philpos. Zij zijn eigenaar van het huis. Op een mobiele telefoon laten ze zien hoe beschadigd hun woning was na de aardbeving: scheuren in de muren en het plafond, kapotte riolering en elektra, veel waterschade. Want op de dag van de aardbeving regende het; het hemelwater stroomde zo naar binnen. 

Hevig schudden 

Het gezin sliep toen de aarde om 04.17 uur op die winterochtend hevig begon te beven. “We voelden het allemaal”, zegt dochter Shamiram. “Minstens twee meter naar rechts en naar links.” Riad vertelt hoe ze met hun allen naar het trappenhuis renden: “Maar we konden niet naar beneden, alle treden bewogen”. Hij wijst naar de plek waar de vier in hun pyjama stonden. Pas toen het schudden ophield, holden ze de trap af bij het licht van hun mobiele telefoons. Op straat troffen ze veel angstige buren aan. “We bleven die nacht op straat, op blote voeten. Het was zó koud. We beefden allemaal van angst.”  

Het pand bleek zwaar beschadigd. “Dit was het meest verwoestende wat ik in mijn leven heb meegemaakt”, zegt Riad. En dat is nogal wat als je weet dat het gezin in Aleppo woont, een stad die de afgelopen dertien jaar zwaar is getroffen door oorlogsgeweld. Riad: “Dit was erger dan de oorlog.” Bij de beving kwamen in totaal zo’n 50.000 mensen om het leven: circa 44.000 in Turkije en ruim 6.000 in Syrië.

Hulp van kerk 

Wat Riads gezin door al die moeilijke maanden heen hielp, was de steun van de kerk, in Syrië de lokale partner van Open Doors. Dankzij de donaties van duizenden gelovigen en supporters van Open Doors over de hele wereld kwam Riads gezin een moeilijk jaar door. “Eerst vonden we onderdak in de kerk: dat was voor ons de enige plek om naar toe te gaan. Het was de meest vredige plek, iedereen ging erheen. We kregen hulp om tijdelijk een huis te huren waar we nog steeds wonen. Via Open Doors kregen we steun met brandstof, met wintermateriaal, met voedsel. En daarboven op kregen we hulp om ons huis weer op te knappen. Ze hebben van alles gedaan: het dak werd gerepareerd, evenals de scheuren in de muren, waterleiding en elektriciteit werden hersteld. Ja, ze hebben zelfs het huis opnieuw geschilderd.”  

Het gezin is afhankelijk van Riads kleine inkomen. Hij is een metaalbewerker en maakt machine-onderdelen. “Ik kan alleen werken als we elektriciteit hebben”, zegt Riad. “En dat is maar twee uur per dag. Met uw hulp stuurde God ons troost via de kerk. Ik geloof dat de kerk Gods hand op aarde is. God gebruikte de kerk om te helpen, om hoop te geven, om leven te geven.”  

Terug naar huis 

Onze lokale partner in Syrië gebruikte de donaties om de huizen van de getroffen mensen in Noord-Syrië te helpen herstellen. Meer dan zevenduizend mensen in Aleppo moesten in die aardbevingsnacht hun huizen achterlaten. Ze vonden onderdak in kerken en kloosters. Naarmate het jaar vorderde, hielpen die hen terug te keren naar hun herstelde huizen.  

In het afgelopen jaar zijn 1.540 huizen in Aleppo gerenoveerd. Veel gezinnen konden dankbaar weer naar hun woning terug. In Latakia, aan de westkust, werden ook nog eens 464 huizen gerestaureerd. In veel gevallen zijn de woningen nu in betere staat dan voor de ramp. Een geluk bij een ongeluk, zeggen de overlevenden dankbaar. 

Dit is het eerste deel in een drieluik over de aardbevingsramp die Syrië en Turkije trof op 6 februari 2023.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Verwoesting in Aleppo na de aardbeving 5 februari 2024

‘Psychisch hebben we nog steeds littekens’ 

Na de rampzalige aardbeving van 6 februari 2023, die precies een jaar geleden Syrië en Turkije trof, heeft Open Doors duizenden christelijke gezinnen ondersteund. Via een lokale partner kregen deze families financiële steun, tijdelijke huisvesting en noodhulp. De hulp was een ‘blessing in disguise’, die van de ramp toch ook een zegen maakte. Maar niet voor iedereen.  Hoewel vrijwel alle herstelwerkzaamheden een groot succes waren voor veel christelijke gezinnen in […]

Lees meer
Na de aardbeving herstellen Syriers hun huizen weer 3 februari 2024

‘Niet te geloven hoe mooi ons huis weer is’

Na de rampzalige aardbeving van 6 februari 2023, die een jaar geleden Syrië en Turkije trof, heeft Open Doors duizenden christelijke gezinnen ondersteund. Via een lokale partner kregen deze families financiële steun, tijdelijke huisvesting en noodhulp. Het was een ‘blessing in disguise’ die van de ramp toch een zegen maakte. “We konden niet geloven dat ons huis op een dag weer net zo mooi zou zijn als nu”, zegt Tony […]

Lees meer
Aardbeving in Nepal treft christenen 20 november 2023

Aardbeving in Nepal treft christenen hard

Veel christelijke gezinnen zijn zwaar getroffen door de aardbeving die begin deze maand het westen van Nepal trof. In het district Jajarkot verloor Usha* haar man en leeft nu met haar drie kinderen in de openlucht. Haar huis is beschadigd en er zijn nog veel naschokken. Zeker 157 mensen kwamen om, toen op vrijdag 3 november een zware aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter het […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven