Meer dan honderd vrouwen kwamen zaterdag 5 november naar het vrouwenevent ‘Diepgeworteld’ op het Open Doors-kantoor in Ermelo. Nog eens zo’n 250 mensen beleefden de dag op verschillende locaties in het land via de livestream mee.  

Tijdens het evenement kwamen indringende verhalen uit de vervolgde kerk naar boven. Aan de hand van het thema ‘Diepgeworteld’ werd nagedacht over wat wij kunnen leren van de vervolgde kerk en we als gelovigen kunnen standhouden als er stormen door ons leven razen. De band LEV zorgde voor een muzikale omlijsting van de dag. 

Opgesloten in de badkamer 

Spreekster Wesselien Fouad van Home for Kurds bracht het thema met een indringend verhaal dicht bij het hart. Zo deelde ze het verhaal van een vrouw uit de vervolgde kerk die zich soms uren achter elkaar in de badkamer opsloot. De vrouw was doodsbang voor familieleden die woest waren omdat ze christen was geworden. “Soms belde ze in paniek op. Als haar man thuis was, ging het nog wel. Maar zodra hij weg was, kwamen haar zwagers om haar seksueel geweld aan te doen. Haar angst en wat er gebeurde was verschrikkelijk, maar ze bleef vasthouden aan haar geloof. Als mensen haar vroegen hoe ze het kon volhouden, riep ze verontwaardigd uit: wat is dat nou voor vraag? Jezus is mijn enige hoop, mijn Bron van leven. Mijn leven is Jezus. Hoe kan ik dan mijn geloof in Hem opgeven?” 

De indrukwekkende getuigenissen uit de vervolgde kerk maakten duidelijk hoe belangrijk het is dat we diep wortelen in ons geloof. Zo kunnen we standhouden in tijden van storm. Amora, de spreekster uit Centraal-Afrika, verwoordde dat als volgt: “We zijn gezegend wanneer we onze hoop en verwachting op God stellen. Dan kunnen we vrucht dragen in overvloed.” 

‘Bid voor hen!’  

Na de vele verhalen klonk er een motiverende oproep: “De mensen die lijden vanwege hun geloof zijn onze zussen. Lijd met hen mee en bid voor hen. Bid dat God hen zal troosten, dat Hij Zijn armen van liefde om hen heen zal slaan en hun tranen zal drogen. Ze hebben niet alleen erge dingen meegemaakt, maar ze verkeren nog steeds in nood. Hun dorpen worden nog steeds aangevallen. Hun huizen verbrand, hun geliefden vermoord. En veel van hen hebben nauwelijks iets te eten. Bid dat ze in Hem geworteld zijn, zodat ze zullen standhouden.”