Een miljoen vluchtelingen in Burkina Faso

Burkina Faso

Volgens de Norwegian Refugee Council (NRC) zijn een miljoen Burkinezen op de vlucht geslagen voor het geweld van jihadistische groepen. 453.000 mensen zijn dit jaar gevlucht uit hun woonplaatsen. Onder hen zijn ook veel christenen.

Op 18 augustus verscheen het rapport van de NRC dat er een miljoen Burkinezen ontheemd zijn. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is nu 1 op de 20 inwoners een IDP, een Internally Displaced Person. De meeste vluchtelingen komen uit de noordelijke en oostelijke regio’s van Burkina Faso en vaak zijn ze meerdere keren op de vlucht geslagen. Driekwart van de vluchtelingen komt uit de regio’s Sahel en Centre Nord.Kaart Burkina Faso
Kaart Burkina Faso

De reden voor hun vlucht is het doorgaande geweld van jihadistische groepen in het noorden en oosten van het Afrikaanse land. Strijders zijn inwoners van het voorheen vreedzame land, maar vaak ook afkomstig uit Mali. De helft van alle incidenten is gericht tegen burgers en er zijn 800 doden gevallen.

Droogte en covid19-maatregelen hebben deze omstandigheden verergerd. De regering stelt dat er tot nu bijna 1300 covid-19 besmettingen waren en dat er 55 mensen gestorven zijn. Maar de WHO zegt bij monde van woordvoerder Mbasha, dat “dit het topje van de ijsberg is”.

Open Doors-medewerkers bezochten Burkina Faso net voordat de lockdown inging. Het doel was om christenen te bemoedigen en te onderzoeken wat het effect van het geweld was voor de kerken. Er waren gesprekken met kerkleiders uit veertien regio’s en zij deelden vele verhalen over traumatische ervaringen en ontheemding. Christenen die het geweld zagen aankomen, vluchtten weg en gaan niet meteen naar een vluchtelingenkamp, maar ze gaan eerst naar een lokale kerk.

Pastor Karim, een evangelist in het noorden, geeft zijn mening over de situatie. “Van Djibo tot Dori (in het noordoosten) vind je geen enkele open kerk meer. De christenen zijn naar opvangkampen gegaan of naar veilige steden als Kaya, Kongoussi, Sapouy, Djibo, Ye en Ouagadougou. Maar in de kampen vind je nu amper christenen. Ze gaan altijd naar een kerk om daar hulp te vragen.”

Jacques is de voorganger van de kerk in Kongoussi en ze vangen veel christenen op. “We vangen de vluchtelingen op bij onze kerk. En dan gaan we op zoek naar een plek waar ze kunnen verblijven. Dat is niet eenvoudig. Een vrouw kwam hier aan nadat haar man was vermoord. En een week later beviel ze van een kind. Kinderen die arriveren zijn getraumatiseerd en bang, want ze hebben gezien hoe hun ouders en familieleden werden gedood.”

Pastor Joel uit Sebba in de Sahelregio vertelt hoe strijders dominee Tindano en zijn zoons en diaken Lankoande (foto) van de SIM-kerk vermoordden. De dochters van de diaken werden ontvoerd en later vrijgelaten om de volgende boodschap door te geven: “Als we terugkomen dan willen we geen leerkrachten en geen christenen meer aantreffen”. Na dit incident vertrokken dertig pastors en vele gemeenteleden naar veiligere plekken.Lankoande
Diaken Lankoande werd in februari 2020 vermoord door gewapende strijders.

De VN herkent de stress die dit geeft aan pastors en anderen die vluchtelingen opvangen. “Zij die vluchtelingen opvangen, delen het weinige wat ze hebben. Terwijl ze zelf in armoede leven, zijn ze nu op een punt gekomen om er zelf onder te bezwijken. Voor mensen die op de vlucht zijn voor vervolging en oorlog, en degenen die hen opvangen is de impact van covid-19 te veel van het goede.”

Open Doors is actief om in de landen in West-Afrika noodhulp te verlenen aan vooral christenen die overgeslagen worden. In Burkina Faso krijgen 872 families uit het noorden een noodhulppakket met rijst, maïs, bonen en olie voor drie maanden. De kosten om een familie voor een maand noodhulp te geven zijn 55 euro.

Vanwege het geweld staat Burkina Faso op plaats 28 van de Ranglijst Christenvervolging. Het land was daarmee de hoogste stijger op de ranglijst.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Ranglijst 15 januari 2020

Deze landen verschuiven op de Ranglijst Christenvervolging

De top-10 van de Ranglijst Christenvervolging laat weinig veranderingen zien ten opzichte van voorgaande jaren. Noord-Korea blijft nipt op nummer 1 staan en heeft die plek al sinds 2002. Tussen de nummers 11 tot en met 50 vinden enkele opvallende verschuivingen plaats. Een aantal stijgers en dalers op de lijst lichten we uit. Stijgers Sri LankaDit Aziatische land steeg maar liefst zestien plaatsen en staat dit jaar op de 30ste […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven