Een christelijke vader en zoon zijn op 30 augustus in de Sinaï, in de buurt van het Suezkanaal gedood door vermoedelijke militanten van Islamitische Staat (IS). De laatste weken zijn er al diverse burgerslachtoffers gevallen bij schermutselingen tussen IS en de Egyptische strijdkrachten.  

De twee kopten, Salama Moussa Waheeb en zijn zoon Hany, werden doodgeschoten terwijl ze aan het werk waren op het veld in Gelbana, twintig kilometer ten oosten van de stad El Qantara aan het Suezkanaal, aldus familieleden op de koptische nieuwssite Wataninet. Hany (40) was getrouwd en had twee dochters.  

“Alle kopten elimineren” 

De Sinaï-tak van IS leidt sinds 2011 een opstand in het oosten van de Sinaï. In een videoboodschap in 2017 verklaarde IS Caïro te zullen bevrijden en alle kopten te elimineren. Egyptische christenen (kopten) maken ongeveer tien procent uit van de Egyptische bevolking. Sinds die tijd is er een reeks  aanslagen geweest.

De moord van vorige week valt samen met een toename van de gevechten tussen het Egyptische leger en IS-militanten.  Die rukken in westelijke richting op, vanuit de Sinaï naar het Egyptische gouvernement Ismailia aan het Suezkanaal. Drie weken geleden vertelden inwoners van Gelbana dat ten minste drie burgers waren gedood tijdens schotenwisselingen tussen IS-militanten en het Egyptische leger. De strijdkrachten werken samen met strijders van lokale stammen. Het leger vertelde de dorpelingen dat ze hun huizen moesten verlaten en naar andere gebieden moesten verhuizen. Voor sommigen betekende dit dat ze zich opnieuw moesten ontwortelen nadat ze eerder waren gevlucht voor geweld in de noordoostelijke hoek van het schiereiland, dicht bij de grens met Gaza. 

Egypte staat op plaats 20 op de Ranglijst Christenvervolging