Egypte: vader en zoon vermoord bij aanval IS " />

Egypte: vader en zoon vermoord bij aanval IS 

St. Bishoy klooster

Een christelijke vader en zoon zijn op 30 augustus in de Sinaï, in de buurt van het Suezkanaal gedood door vermoedelijke militanten van Islamitische Staat (IS). De laatste weken zijn er al diverse burgerslachtoffers gevallen bij schermutselingen tussen IS en de Egyptische strijdkrachten.  

De twee kopten, Salama Moussa Waheeb en zijn zoon Hany, werden doodgeschoten terwijl ze aan het werk waren op het veld in Gelbana, twintig kilometer ten oosten van de stad El Qantara aan het Suezkanaal, aldus familieleden op de koptische nieuwssite Wataninet. Hany (40) was getrouwd en had twee dochters.  

“Alle kopten elimineren” 

De Sinaï-tak van IS leidt sinds 2011 een opstand in het oosten van de Sinaï. In een videoboodschap in 2017 verklaarde IS Caïro te zullen bevrijden en alle kopten te elimineren. Egyptische christenen (kopten) maken ongeveer tien procent uit van de Egyptische bevolking. Sinds die tijd is er een reeks  aanslagen geweest.

De moord van vorige week valt samen met een toename van de gevechten tussen het Egyptische leger en IS-militanten.  Die rukken in westelijke richting op, vanuit de Sinaï naar het Egyptische gouvernement Ismailia aan het Suezkanaal. Drie weken geleden vertelden inwoners van Gelbana dat ten minste drie burgers waren gedood tijdens schotenwisselingen tussen IS-militanten en het Egyptische leger. De strijdkrachten werken samen met strijders van lokale stammen. Het leger vertelde de dorpelingen dat ze hun huizen moesten verlaten en naar andere gebieden moesten verhuizen. Voor sommigen betekende dit dat ze zich opnieuw moesten ontwortelen nadat ze eerder waren gevlucht voor geweld in de noordoostelijke hoek van het schiereiland, dicht bij de grens met Gaza. 

Egypte staat op plaats 20 op de Ranglijst Christenvervolging

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

El Minya, Egypte 30 januari 2023

Aanvallers koptische vrouw niet bestraft

Drie Egyptische mannen die terecht stonden voor het aanvallen van een 70-jarige koptische vrouw in 2016, zijn in hoger beroep vrijgesproken.Het Hof van Cassatie, de hoogste rechtbank van Egypte, verwierp de zaak op 9 januari. De rechtbank kijkt alleen naar de juridische aspecten van de zaak en niet naar de feiten. Zijn oordeel is definitief.In een reactie op het eindvonnis verklaarde het Egyptische Initiatief voor Persoonlijke Rechten, een lokale mensenrechtenorganisatie, […]

Lees meer
Man met smartphone in handen 10 februari 2022

Egyptische christen veroordeeld voor blasfemie

Een koptische christen in Egypte is tot vijf jaar celstraf veroordeeld voor blasfemie. Dat meldt de organisatie Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR), die hem tijdens de rechtszaak bijstond. Op 29 januari jl. bepaalde het Cairo Economic Court dat Marco Gerges schuldig was aan “minachting van de islam”, “het uitbuiten van religie om extremistische ideeën te promoten” en “het schenden van de waarden van het Egyptisch gezinsleven”. Gerges was in […]

Lees meer
Jongetje Egypte 9 september 2020

Overleden jongetje weer opgegraven in Egypte

De elfjarige Samer Mark Maher Nazeer uit El-Kafeh overleed op 26 juli aan een ziekte. Vier dagen na de begrafenis moest zijn vader hem herbegraven op een begraafplaats 100 kilometer verwijderd van hun huis. Dorpsbewoners wilden niet dat een christen vlakbij het dorp werd begraven. “Samer lachte altijd terwijl hij ziek was”, vertelt zijn moeder Mary Farag. “Hij had veel pijn, maar hij was onze kleine engel.” De pijn van […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven