Eritrese christenen opgepakt na verjaardag baby

St. George's Episcopal Church in Asmara, Eritrea

Het verjaardagsfeestje van een christelijk baby’tje is de Eritrese autoriteiten in het verkeerde keelgat geschoten. Dertig volwassenen en een onbekend aantal kinderen zijn gearresteerd, omdat ze de eerste verjaardag van een eerstgeborene in een christelijk gezin vierden.

Het ingrijpen vond afgelopen zaterdag plaats in de Eritrese hoofdstad Asmara, meldden bronnen aan Open Doors. “Ongelovigen werden door de politie naar huis gestuurd”, zei een van hen. De christelijke aanwezigen bij de viering werden naar het nabijgelegen politiebureau gebracht.

Opsluiting

Invallen en arrestaties van gelovigen die God aanbidden buiten de erkende stromingen (islamitisch, luthers en katholiek), zijn in Eritrea gebruikelijk. Wanneer christenen worden ‘betrapt’, kunnen ze naar het beruchte gevangenisnetwerk van Eritrea worden gestuurd. In veel gevallen worden ze voor onbepaalde tijd opgesloten.

Naar schatting duizend Eritrese christenen zitten gevangen, zonder dat er een aanklacht is ingediend. Leden van sommige huiskerken zitten al meer dan tien jaar in de gevangenis. Zij moeten vaak onmenselijke omstandigheden doorstaan, waaronder eenzame opsluiting in kleine cellen, en krijgen meestal geen eerlijk proces.

Staatstoezicht

Eritrea, waar officieel 47 procent van de bevolking christelijk is, erkent slechts drie christelijke denominaties (Eritrees-orthodox, rooms-katholiek en luthers). Andere christenen, onder wie evangelischen of pinkstergelovigen, lopen voortdurend gevaar. Bovendien krijgen ze meer dan eens te maken met druk vanuit familie of de gemeenschap waartoe ze behoren.

Maar ook bij de erkende kerken houdt de overheid elke lokale gemeente nauwlettend in de gaten. Wie zich uitspreekt over vervolging of tegen overheidsbemoeienis met kerkelijke zaken wordt niet geduld. Zelfs het publiek vragen om gebed, bijvoorbeeld via internet, wordt bestraft: het regime legt dat uit als het ontvangen van ‘hulp van buitenaf’. Dat maakt de situatie voor christenen nog ingewikkelder.

Om voor te bidden:

  • Bid dat veel overheidsfunctionarissen geraakt worden door wat zo veel gevangengenomen christenen doormaken. Dat de Here God hun harde harten verandert.
  • Bid dat bewakers die de toezicht houden in gevangenissen, zich gaan afvragen welke ‘misdaad’ opgesloten christenen hebben begaan en gaan nadenken over hun eigen opvattingen.
  • Bid dat Gods Geest zal zorgen voor de vervolgde kerk. Zodat voorgangers en gelovigen wijsheid, kracht en onderscheidingsvermogen ontvangen bij alles wat ze doen.
4

Eritrea

Eritrea staat op plek 4 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Bromfietsen op het Burkinese platteland 26 februari 2024

Tientallen doden bij aanslagen op kerk en moskee in Burkina Faso

Bij terroristische aanvallen op een kerk en een moskee in het noorden en oosten van Burkina Faso zijn zondag tientallen doden gevallen. Bij de ochtendmis in een katholieke kerk in Essakane, een dorp in het noordoosten, vielen zeker vijftien doden. Het bisdom Dori liet in een verklaring weten dat twaalf kerkgangers op slag dood waren, terwijl drie anderen in het ziekenhuis stierven. Een kerkfunctionaris gaf aan dat de schutters vermoedelijk […]

Lees meer
Plattelandsdorp in het noorden van Mozambique 22 februari 2024

Vluchtelingen in Mozambique eten slakken

De situatie in het noorden van Mozambique blijft zorgelijk vanwege jihadistische aanvallen op de bevolking, het leger en op kerken. In tegenstelling tot sussende geluiden over de onrust in de provincie Cabo Delgado, neemt het geweld toe. Dat melden de katholieke organisatie Kerk in Nood en lokale partners van Open Doors. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn bijna 670.000 Mozambikanen ontheemd door aanslagen van radicaalislamitische groepen. Militair optreden mocht tot op […]

Lees meer
Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven