Eritrese christenen opgepakt na verjaardag baby

St. George's Episcopal Church in Asmara, Eritrea

Het verjaardagsfeestje van een christelijk baby’tje is de Eritrese autoriteiten in het verkeerde keelgat geschoten. Dertig volwassenen en een onbekend aantal kinderen zijn gearresteerd, omdat ze de eerste verjaardag van een eerstgeborene in een christelijk gezin vierden.

Het ingrijpen vond afgelopen zaterdag plaats in de Eritrese hoofdstad Asmara, meldden bronnen aan Open Doors. “Ongelovigen werden door de politie naar huis gestuurd”, zei een van hen. De christelijke aanwezigen bij de viering werden naar het nabijgelegen politiebureau gebracht.

Opsluiting

Invallen en arrestaties van gelovigen die God aanbidden buiten de erkende stromingen (islamitisch, luthers en katholiek), zijn in Eritrea gebruikelijk. Wanneer christenen worden ‘betrapt’, kunnen ze naar het beruchte gevangenisnetwerk van Eritrea worden gestuurd. In veel gevallen worden ze voor onbepaalde tijd opgesloten.

Naar schatting duizend Eritrese christenen zitten gevangen, zonder dat er een aanklacht is ingediend. Leden van sommige huiskerken zitten al meer dan tien jaar in de gevangenis. Zij moeten vaak onmenselijke omstandigheden doorstaan, waaronder eenzame opsluiting in kleine cellen, en krijgen meestal geen eerlijk proces.

Staatstoezicht

Eritrea, waar officieel 47 procent van de bevolking christelijk is, erkent slechts drie christelijke denominaties (Eritrees-orthodox, rooms-katholiek en luthers). Andere christenen, onder wie evangelischen of pinkstergelovigen, lopen voortdurend gevaar. Bovendien krijgen ze meer dan eens te maken met druk vanuit familie of de gemeenschap waartoe ze behoren.

Maar ook bij de erkende kerken houdt de overheid elke lokale gemeente nauwlettend in de gaten. Wie zich uitspreekt over vervolging of tegen overheidsbemoeienis met kerkelijke zaken wordt niet geduld. Zelfs het publiek vragen om gebed, bijvoorbeeld via internet, wordt bestraft: het regime legt dat uit als het ontvangen van ‘hulp van buitenaf’. Dat maakt de situatie voor christenen nog ingewikkelder.

Om voor te bidden:

  • Bid dat veel overheidsfunctionarissen geraakt worden door wat zo veel gevangengenomen christenen doormaken. Dat de Here God hun harde harten verandert.
  • Bid dat bewakers die de toezicht houden in gevangenissen, zich gaan afvragen welke ‘misdaad’ opgesloten christenen hebben begaan en gaan nadenken over hun eigen opvattingen.
  • Bid dat Gods Geest zal zorgen voor de vervolgde kerk. Zodat voorgangers en gelovigen wijsheid, kracht en onderscheidingsvermogen ontvangen bij alles wat ze doen.
4

Eritrea

Eritrea staat op plek 4 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Zingende christenen in Manipur 8 mei 2024

Bij verkiezingen India neemt geweld tegen christenen toe

India kiest een nieuw parlement. De stembusstrijd gaat gepaard met geweld tegen minderheden, onder wie veel christenen.

Lees meer
Kerk verwoest Myanmar 2 mei 2024

Militairen vernielen christelijk dorp in Myanmar

Militairen van de junta in Myanmar hebben meer dan 400 huizen in brand gestoken, waaronder vijf kerken, in een dorp in de regio Sagaing.

Lees meer
Laleh Saati is veroordeeld tot twee jaar cel 25 april 2024

Twee jaar cel voor christelijke vrouw in Iran

Iran heeft een christelijke vrouw twee jaar celstraf opgelegd. Zij had beelden van haar doop op sociale media gedeeld.

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven