Eritrese overheid arresteert christenen tijdens bijeenkomsten

Eritrea

Minstens 45 christenen in Eritrea zijn gearresteerd tijdens een huiskerkdienst en een bruiloft. De autoriteiten grijpen de coronacrisis aan om hun greep op Eritrese christenen te vergroten.

In april overviel de politie een huiskerkbijeenkomst in Mai Chehot. Vijftien christenen werden gearresteerd en afgevoerd naar het politiebureau. Korte tijd daarna werden ze opgesloten in de Mai Serwagevangenis. Volgens Amnesty International zitten er twee keer zoveel personen gevangen in deze gevangenis dan de bepaalde capaciteit. Gevangenen slapen om de beurt op de vloer omdat er te weinig ruimte is. Ook zijn er maar twintig toiletten beschikbaar.

Eind juni werden dertig christenen gearresteerd tijdens een christelijke bruiloft. Ook dezen zijn opgesloten.

Berhane Asmelash, directeur van Release Eritrea, zei tegen Christian Solidarity Worldwide (CSW) dat de aanhoudingen niets met corona-maatregelen te maken hebben. “De overheid beweert dat de arrestaties te maken hebben met de beperkingen rond het coronavirus. Maar het optreden van de politie is veel te hardhandig. Waarom worden ze onder zulke omstandigheden gevangen gezet? Waarom kregen ze geen boete of een waarschuwing?”

Sinds het begin van de coronapandemie vinden mensenrechtengroepen in het land dat de overheid de situatie niet goed aanpakt. Ashmelash benoemt de zorgelijke situatie van de 48.000 gevangenen in het land. Onder hen zijn vele christenen die vaak al tien jaar of langer vast zitten. Gevangenen krijgen geen voedsel en zijn afhankelijk van familie om hen voedsel te brengen. Vanwege de lockdown is er geen bezoek mogelijk. “De regering vraagt zelfs de bevolking om geld te doneren om het virus te bestrijden.”

Volgens de mensenrechtenorganisatie Red Sea Afar hebben de autoriteiten voedselhulp in beslag genomen en zijn nog meer ziekenhuizen in het land gesloten. In juni 2019 werden alle katholieke klinieken en ziekenhuizen door de overheid gesloten.

Bron: CSW, Open Doors, Amnesty International

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Bromfietsen op het Burkinese platteland 26 februari 2024

Tientallen doden bij aanslagen op kerk en moskee in Burkina Faso

Bij terroristische aanvallen op een kerk en een moskee in het noorden en oosten van Burkina Faso zijn zondag tientallen doden gevallen. Bij de ochtendmis in een katholieke kerk in Essakane, een dorp in het noordoosten, vielen zeker vijftien doden. Het bisdom Dori liet in een verklaring weten dat twaalf kerkgangers op slag dood waren, terwijl drie anderen in het ziekenhuis stierven. Een kerkfunctionaris gaf aan dat de schutters vermoedelijk […]

Lees meer
Plattelandsdorp in het noorden van Mozambique 22 februari 2024

Vluchtelingen in Mozambique eten slakken

De situatie in het noorden van Mozambique blijft zorgelijk vanwege jihadistische aanvallen op de bevolking, het leger en op kerken. In tegenstelling tot sussende geluiden over de onrust in de provincie Cabo Delgado, neemt het geweld toe. Dat melden de katholieke organisatie Kerk in Nood en lokale partners van Open Doors. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn bijna 670.000 Mozambikanen ontheemd door aanslagen van radicaalislamitische groepen. Militair optreden mocht tot op […]

Lees meer
Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven