Fatemeh Mohammadi zit opgesloten in overvolle vrouwengevangenis

Iran

Iran – De christelijke bekeerlinge Fatemeh (Mary) Mohammadi uit Iran zit in de gevangenis van Qarchak. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Article18 bevestigd. Mary werd in januari gearresteerd tijdens protestdemonstraties in de Iraanse hoofdstad Teheran na het per ongeluk neerschieten van een Oekraïens passagiersvliegtuig.

Na haar arrestatie was Mary wekenlang spoorloos. Article18 zegt nu uit betrouwbare bron te weten waar zij gevangen zit. Ook zegt de organisatie dat voor Mary’s vrijlating een borgsom van 30 miljoen tomans (bijna 2100 euro) is gevraagd.

Mary’s familie is erin geslaagd dat geld in te zamelen. Het bedrag gelijk staat aan een gemiddeld jaarsalaris voor Iraniërs. Tijdens de financiële inzameling echter is de zaak van Mary overgedragen aan een rechtbank die zal beslissen of ze al dan niet tijdelijk wordt vrijgelaten uit de gevangenis, aldus de bron tegen Article18.

De Iraanse christin is beschuldigd van “verstoring van de openbare orde door deel te nemen aan een illegale vergadering”. Mary heeft een advocaat gekregen die zij niet heeft gekozen. Ze mocht een paar keer naar huis bellen om haar familie ervan te verzekeren dat het goed met haar gaat.

De woordvoerder van Article18, Mansour Borji, zegt dat hij “buitengewoon opgelucht” is haar verblijfplaats te weten. Hij hoopt binnenkort haar (voorlopige) vrijlating uit de gevangenis te kunnen bevestigen.

Mary’s zaak trok wereldwijd aandacht. Zo sprak de Amerikaanse president Donald Trump tijdens zijn recente toespraak bij het Nationale Gebedsontbijt over haar lot. In juli vorig jaar was tegen Mary een aanklacht ingediend wegens het ‘ongepast’ dragen van haar sluier (hijab), in december werd zij zonder nadere uitleg uitgesloten van examens aan de universiteit in Teheran. Medio januari is ze opgepakt tijdens protestacties in de hoofdstad.

Tijdens haar gevangenschap moest Mary veel ontberingen doorstaan. Ze is afgeranseld en moest urenlang in een tuin zitten, ondanks extreem koud winterweer. Zij is een van de ongeveer tweeduizend vrouwelijke gevangenen in de overvolle Qarchak-gevangenis. Dit cellencomplex wordt beschouwd als de ergste vrouwengevangenis van Iran en is volgens Open Doors “een omgeving die verkrachting en moord creëert”.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Vijf geloofsgevangenen in Teheran, Milad Goodarzi (2e van links) 15 december 2023

Vrijgelaten Iraanse voorganger opnieuw gearresteerd

Slechts enkele maanden nadat hij uit de gevangenis was vrijgelaten, is de Iraanse pastor Milad Goodarzi opnieuw gearresteerd. Na een verhoor, samen met zijn vrouw, mocht hij voorlopig naar huis. Milad (op foto tweede van links) was in maart vrijgelaten uit de centrale gevangenis van Karaj als onderdeel van een algemene amnestie die aan gevangenen werd verleend voor de 44e verjaardag van de Islamitische Revolutie. Hij zat een gevangenisstraf van …

Vrijgelaten Iraanse voorganger opnieuw gearresteerd Lees verder »

Lees meer
Man in Iran 30 juni 2023

Iran stuurt kerkleider na zweepslagen in ballingschap

Saheb, een 42-jarige huiskerkleider die al bijna vijf jaar in de gevangenis heeft doorgebracht en ooit is gegeseld voor het drinken van avondmaalswijn, is voor de tweede keer gegeseld. Hem wacht nu bovendien twee jaar ballingschap. Saheb was kort geleden van zijn huis in Rasht (Noord-Iran) naar Teheran gereisd. Hij had recent gratie gekregen en hoopte nu ook een eigendomsakte terug te kunnen krijgen, die hij lang geleden had ingediend …

Iran stuurt kerkleider na zweepslagen in ballingschap Lees verder »

Lees meer
Iraans-Armeense voorganger 30 mei 2023

Strafvermindering voor Iraans-Armeense voorganger

De gevangenisstraf van Joseph Shahbazian, een Iraans-Armeense voorganger, is verminderd van tien jaar tot twee jaar. “Een sprankje hoop”, aldus Open Doors, “maar ook een onderstreping van de noodzaak van meer aandacht voor een eerlijke rechtsgang voor religieuze minderheden in Iran.” Shahbazian, die op 28 mei 2022 werd opgesloten in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran, was in hoger beroep gegaan tegen de eerdere strafmaat. De aanvankelijke beschuldigingen tegen hem betroffen …

Strafvermindering voor Iraans-Armeense voorganger Lees verder »

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven