Geweld tegen christenen in Centraal-Nigeria blijft doorgaan. Eind juli vielen Fulani-militanten een christelijk dorp aan. Zeven christenen werden gedood.
Een contactpersoon van Open Doors in het dorp Agwala Magayaki vertelt: “De aanvallers kwamen ’s avonds om zeven uur naar ons dorp. Ze omsingelden ons en schoten hun magazijnen leeg op degenen die wilden vluchten. Zeven christenen, vooral ouderen kwamen om.
Het was de zesde aanval op een christelijk dorp in de Kajuru-regio in de staat Kaduna. Het geweld gaat ook in de coronatijd door en dat maakt deze onzekere tijd voor Nigeriaanse christenen extra zwaar. Veldwerkers van Open Doors beweren dat deze aanvallen een systematische poging zijn om christenen te verjagen uit de “broodmand” van Nigeria en om hun land af te pakken.
Geweld
Volgens conservatieve cijfers van Open Doors Afrika zijn er in de eerste helft van dit jaar 159 christenen in Centraal-Nigeria omgekomen door Fulani-geweld. Er waren acht aanvallen in de staten Kaduna en negen in Plateau. Daarnaast werden 24 christenen gedood door bandieten die gebruik maken van de instabiele situatie.
Fulani-geweld tegen christenen in Centraal-Nigeria 2016-2020
Deze cijfers vertonen gelijkenis met die van Amnesty International. Deze organisatie rapporteerde dat er tussen januari 2016 en oktober 2018 3.641 mensen om het leven kwamen in Nigeria. Research van Open Doors telt een totaal van 2.944 gedode christenen in dezelfde periode. Volgens de cijfers van Open Doors zijn er in deze ‘etnische zuivering met religieuze motieven’ tussen januari 2016 en juni 2020 3.507 christenen gedood door Fulani-strijders.
Wie is de schuldige?
Het geweld heeft alles te maken met de zuidwaartse verwoestijning in Nigeria. Dit forceert de Fulani-herders naar het zuiden waar ze in het centrale deel van Nigeria stuitten op vruchtbare grond die al eeuwenlang behoort aan christenen. In de afgelopen jaren is er een groei van moslimradicalisme binnen de Fulani. Ze veroveren land en willen ook de islam verspreiden. Islamitische predikers uit Saoedi-Arabië en Iran sluiten zich bij hen aan om een islamitische staat in Nigeria op te richten.
De katholieke bisschoppen van Kaduna brachten hierover een verklaring uit. “De Fulani willen christenen onderwerpen en verjagen, ze willen het christendom verzwakken en het sociale en economische leven van hen vernietigen. Er is een geheime agenda die de christelijke meerderheid in Kaduna als doelwit heeft. Deze jihad om te destabiliseren krijgt veel financiële ondersteuning en is goed gepland.“
“Fulani-milities maken zich schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid en slachtingen onder christenen.”
Greg Stanton van Genocide Watch over het Fulani-geweld: “Fulani-milities maken zich schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid en slachtingen onder christenen. Het gaat hier niet om een conflict tussen herders en boeren, maar het is een genocidale oorlog tussen etnische groepen en het wordt aangewakkerd door islamitische extremisten met moderne wapens.” Onderzoekers van ACLED (Armed Conflict location and Event Data Project in Washington) veroordelen niet alle Fulani, “want velen van hen zijn geweldloos en er zijn ook christen-Fulani”.
Verantwoordelijkheid
De grootste verantwoordelijkheid in deze jarenlange crisis ligt bij de overheid. Zo zijn er verontrustende rapporten van bewuste nalatigheid en zelfs medeplichtigheid van het Nigeriaanse Veiligheidsleger (Nigerian Security Forces) in deze dodelijke aanvallen.
Dominee Tanko ontsnapte met zijn gezin ternauwernood aan een aanval op 19 mei. Tanko is een medewerker van de Christian Association of Nigeria (CAN) en hij beaamt dat het leger zich terugtrekt en dorpen in de steek laat en aanvallers niet opspoort. “We werden wakker op 19 mei en we hoorden geweerschoten. Iedereen sloeg op de vlucht. Drie dagen lang duurde het schieten en velen werden gedood. Het leger was nergens te bekennen. De lijken van de slachtoffers liggen er nog steeds omdat niemand er naar toe durft te gaan.”
“Het gebrek aan actie van de overheid laat het toe dat het geweld ongestraft door kan gaan.”
Een woordvoerder van Open Doors Afrika zegt: “Het gebrek aan actie van de overheid laat het toe dat het geweld ongestraft door kan gaan. Het geeft aanvallers de ruimte om de kwetsbaren, ouderen, vrouwen en kinderen in een gemeenschap te vermoorden.”
Boko Haram
World Watch Monitor schrijft dat Boko Haram vooral in noordoost Nigeria meer mensen heeft gedood dan de Islamitische Staat in Irak en Syrië. Gebaseerd op cijfers van ACLED schrijft WWM dat Boko Haram in de laatste tien jaar 27.000 slachtoffers heeft gemaakt.
In de laatste twintig jaar heeft Boko Haram 43.000 Nigerianen gedood en Fulani-herders doodden 19.000 mensen.
Nigeria staat op plaats 12 van de Ranglijst Christenvervolging. Het land staat sinds het begin van de ranglijst in 1993 onafgebroken op de lijst en net onder de top-10.
Bron: Open Doors Afrika, WWM, ACLED
Inspiratiemail
Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors.