Hoe blijf je (geestelijk) gezond in isolatie?

Vrouw met mondkapje

Ex-gevangenen delen tips voor in de coronacrisis

Thuisblijven vanwege het coronavirus is niet hetzelfde als gevangenzitten om je geloof. Toch is het een vorm van isolatie en we kunnen hierin iets leren van ervaringsdeskundigen. Negen Chinese pastors brachten jaren in de gevangenis door vanwege hun geloof in Jezus Christus. Ze leggen uit wat zij tijdens deze isolatie leerden.

1. Accepteer dat lijden hoort bij het volgen van Jezus Christus

“Geliefde broeders en zusters, wees niet verbaasd over de vuurproef die u ondergaat; er overkomt u niets uitzonderlijks.” 1 Petrus 4:12

Jezus volgen en lijden gaan hand in hand. Dat geloven de negen pastors. Een van hen vertelt: “We vonden het normaal dat we gearresteerd werden. We wisten dat het kon gebeuren en waren niet verbaasd toen het zover was. Als je met Jezus Christus leeft, moet je dit soort gevolgen accepteren.”

Wij worden niet uit onze huizen gesleurd en gevangengezet. Toch is het goed om te beseffen dat lijden onderdeel van het leven is. Juist wanneer we de Here Jezus volgen.

2. Laat je eigen leven los en geef je over aan God

“Toen zei Jezus tegen Zijn leerlingen: ‘Wie achter Mij aan wil komen, moet zichzelf verloochenen, zijn kruis op zich nemen en Mij volgen’.” Matteüs 16:24

De Chinese pastors kozen ervoor vast te houden aan het geloof in Jezus Christus. Daarmee riskeerden ze het verlies van alles wat hun lief was. En door hun keus gebeurde dat. Ze verloren hun gezondheid, familie, toekomstperspectief, enzovoort. Ze raakten hun vertrouwde leven kwijt.

En wij? De pastors moedigen ons aan te beseffen dat de Here God soeverein is. Hij alleen regeert. Als mensen vragen: ‘Waar is God?’, is het antwoord eenvoudig: ‘Hij zit op Zijn troon in de hemel’.

De wil van God is een van de moeilijkste dingen om te begrijpen. De Here Jezus vroeg zijn discipelen nooit of ze het met Hem eens waren. Hij droeg hen op hun leven los te laten en Hem te volgen. Wat het hen ook zou kosten.

3. Aanbid de Here God en lees Zijn Woord om te groeien in geloof

“Om middernacht waren Paulus en Silas aan het bidden en zongen ze lofliederen voor God. De andere gevangenen luisterden aandachtig naar hen.” Handelingen 16:25

Tijdens hun gevangenschap bleven de pastors de Here God aanbidden. Keer op keer herhaalden ze de Bijbelteksten die ze kenden. Hierdoor gingen ze hun zonden belijden, liefdevol zorgen voor medegevangenen en dachten ze na over Jezus’ genade. Sommigen zongen zelfs liederen in de gevangenis!

Zingen, bidden, mediteren, lezen of het hardop zeggen van het Woord: dit alles heeft hetzelfde effect. Het richt je hart en gedachten op Jezus Christus. De waterval aan nieuws en social mediaberichten over het coronavirus kan ons deprimeren. Daarom moeten we vasthouden aan dat wat eeuwig en waar is: onze Here God.

4. Vind een geheime (of online!) gemeente

“Een koord dat uit drie strengen is gevlochten, is niet snel stuk te trekken.” Prediker 4:12b

Contact met medegelovigen is essentieel. De negen pastors bevestigen dat. Tijdens hun gevangenschap vonden ze manieren om met anderen te bidden en elkaar te bemoedigen, ondanks alle risico’s.

Isolatie maakt ons kwetsbaar: we spreken mensen minder en kunnen ze langere tijd niet zien. Het kan voelen alsof je ver van elkaar verwijderd raakt. Dat kan ook een middel zijn van de duivel om christenen af te leiden: ze isoleren.

Maar juist door onze eenheid krijgt Jezus Christus de eer. Blijf verbonden met het Lichaam van Christus. Aanbid Hem samen met je huisgenoten en zoek online of telefonisch contact met andere christenen.

5. Ervaar Gods aanwezigheid

“De HEER hoort de kreten van de rechtvaardigen, Hij bevrijdt hen uit de nood, gebroken mensen is de HEER nabij, Hij redt wie zwaar wordt getroffen. Al blijft de rechtvaardige niets bespaard, de HEER zal hem steeds weer bevrijden. Hij waakt zelfs over zijn beenderen, niet één ervan wordt verbrijzeld.” Psalm 34:18-21

Ze voelden Gods aanwezigheid in de gevangenis, ook in tijden van wanhoop en twijfel. Een Chinese pastor getuigt dat hij een visioen van Jezus Christus zag. Dat herinnerde hem aan Gods liefde. Een andere ex-gevangene vertelt hoe hij bijna zelfmoord pleegde in de gevangenis, maar dat Gods aanwezigheid hem ervan weerhield.

In bijzondere omstandigheden doet de Here God bijzondere dingen. Een vervolgde christen zei onlangs: “De liefde van Jezus kan nooit in lockdown.” Focus je in deze coronatijd niet alleen op het vermaken van jezelf. We kunnen Zijn liefde ervaren én verspreiden tijdens deze bijzondere omstandigheden.

6. Identificeer je met het lijden van Christus en Zijn discipelen

“Bekommer u om de gevangenen alsof u samen met hen gevangenzat, en om de mishandelden als om mensen die net zo’n lichaam hebben als u.” Hebreeën 13:3

Terwijl ze gevangenzaten, herinnerden de pastors zich het lijden van Jezus Christus en Zijn discipelen. Ze dachten na over Gods daden in het verleden, Jezus’ kruisiging en het lijden van de eerste gemeenten.

Het coronavirus maakt één ding iets makkelijker, namelijk: je identificeren met een vervolgde christen. Wij zitten niet gevangen, maar we worden beperkt in wat we kunnen doen. De coronacrisis kan ons dichter brengen bij hen die lijden, wat de oorzaak van dat lijden ook is.

7. Geloof in een hoger doel

“U moet weten, broeders en zusters, dat wat mij is overkomen er juist toe bijdraagt dat het evangelie wordt verspreid.” Filippenzen 1:12

De pastors zijn ervan overtuigd: de Here God gebruikte het lijden van Zijn kinderen om anderen naar Jezus Christus te leiden. Toen ze dat ontdekten, vonden ze rust in hun lijden.

Wat zo bijzonder is aan wat Paulus schreef, is zijn hemelse perspectief. Hij vraagt zichzelf elke keer af: wat zou de Here God hier aan het doen zijn? Jij kunt dat ook doen! Werkt wat jou en de wereld nu overkomt in het voordeel van het evangelie? Hoe kun jij daar onderdeel van zijn?

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

5000e bezoeker Open Doors Bezoekerscentrum 29 december 2022

Open Doors verwelkomt 5000ste bezoeker

Stichting Open Doors verwelkomde donderdag 29 december de 5000ste bezoeker in het Open Doors Bezoekerscentrum, waar mensen van dichtbij kunnen zien en horen wat het betekent om te worden vervolgd om je geloof. Christiaan Rietberg uit Oldebroek stapte als 5000ste bezoeker over de drempel, vergezeld door zijn vrouw Deborah en twee zoons Jens (4) en Boaz (2). In juli 2021 opende Open Doors de deuren van het speciale bezoekerscentrum aan …

Open Doors verwelkomt 5000ste bezoeker Lees verder »

Lees meer
Vrouw verbergt haar gezicht achter haar handen 25 november 2022

‘Ban geweld tegen christelijke vrouwen uit’

Voor veel vrouwen is de wereld nog steeds een gevaarlijke plek. Open Doors juicht het dan ook toe dat de Verenigde Naties elk jaar op 25 november aandacht vraagt voor hun positie. De wereldgemeenschap moet niet berusten in geweld tegen christelijke vrouwen in een vijandige omgeving.  Dat zegt Open Doors op de Dag van uitbanning van geweld tegen vrouwen, die op initiatief van de Verenigde Naties ieder jaar op 25 …

‘Ban geweld tegen christelijke vrouwen uit’ Lees verder »

Lees meer
Anne van der Bijl 24 november 2022

Veel animo voor levenslessen broeder Anne van der Bijl

De serie Levenslessen van Anne van der Bijl, de in september overleden oprichter van Open Doors, slaat aan bij een groot publiek. Meer dan 1.700 mensen hebben zich ingeschreven voor de huidige reeks van zeven levenslessen.  De spectaculaire aanwas heeft Open Doors verrast. “Brother Andrew was wereldberoemd, maar in Nederland was hij een gewone man. Toch heeft zijn overlijden veel losgemaakt. We krijgen veel persoonlijke verhalen van mensen terug over …

Veel animo voor levenslessen broeder Anne van der Bijl Lees verder »

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven