Veel christenen in China hebben hun mobiele telefoon om de Bijbel te lezen. Sinds het uitbreken van de Covid-19-pandemie raadplegen ze vooral internet voor christelijke bijeenkomsten en preken. Maar steeds strengere overheidsregels leidden ertoe dat veel christelijke content en bijna alle online Bijbels zijn verdwenen.

Het gebruik van een gedrukte Bijbel is onder christenen in China eerder uitzondering dan regel geworden. Maar in tegenstelling tot gedrukte Bijbels kunnen online Bijbels worden vergrendeld of stiekem gewijzigd.

In 2018 verbood de Chinese regering de aankoop van gedrukte Bijbels via internet. Alleen boekhandels die zijn aangesloten bij de kerken van de door de staat erkende Drie-Zelfbeweging kunnen nog legaal een Bijbel in boekvorm leveren. Als gevolg hiervan werden Bijbel-apps al snel de norm voor Chinese christenen. Naast praktische voordelen boden deze een verscheidenheid aan verschillende versies van de Bijbel en andere bronnen.

Bovendien: wie meerdere Bijbels voor grote groepen christenen wilde kopen, moest vaak persoonlijke gegevens verstrekken bij de aankoop. Apps voor mobiele telefoons maakten Gods Woord voor iedereen beschikbaar – altijd en overal. En het was lang een veilig alternatief.

Onlangs heeft China zijn greep op godsdienstvrijheid verscherpt door Bijbel-apps en gerelateerde christelijke online bronnen te blokkeren. Met één uitzondering voor beperkte toegang en download-optie voor digitale Bijbels: de website van de Drie-Zelfbeweging.

Sociale media

Om sociale media beter onder controle te krijgen, heeft China strengere wetten ingevoerd. Ze maken het app-aanbieders steeds moeilijker om hun producten op de markt te brengen, omdat voor elke app een bijbehorende goedkeuring moet worden aangevraagd. De bij Open Doors bekende bronnen geven aan dat het nu bijna onmogelijk is om aan alle eisen voor vergunningen te voldoen. Zo moest de bekende Bijbel-app Olive Tree in oktober zijn applicatie uit de app-store verwijderen.

Een aan Open Doors verbonden organisatie had een app gelanceerd om christelijke online materialen te verspreiden. Tot op een dag Apple berichtte dat de app in de nabije toekomst zou worden verwijderd uit de Chinese app-store als er geen officiële goedkeuring was. De organisatie zoekt nu naar alternatieve manieren om content beschikbaar te maken voor haar gebruikers in China. Wie nu het trefwoord “Bijbel” zoekt op de app-platforms, krijgt de melding: “De applicatie wordt momenteel intern geoptimaliseerd, de download is tijdelijk niet beschikbaar.”

Op de Ranglijst Christenvervolging staat China op de 17e plaats van de landen waar christenen het meest worden vervolgd om hun geloof.