In China verdwijnt steeds meer christelijke content van internet

Christelijke online content in China

Veel christenen in China hebben hun mobiele telefoon om de Bijbel te lezen. Sinds het uitbreken van de Covid-19-pandemie raadplegen ze vooral internet voor christelijke bijeenkomsten en preken. Maar steeds strengere overheidsregels leidden ertoe dat veel christelijke content en bijna alle online Bijbels zijn verdwenen.

Het gebruik van een gedrukte Bijbel is onder christenen in China eerder uitzondering dan regel geworden. Maar in tegenstelling tot gedrukte Bijbels kunnen online Bijbels worden vergrendeld of stiekem gewijzigd.

In 2018 verbood de Chinese regering de aankoop van gedrukte Bijbels via internet. Alleen boekhandels die zijn aangesloten bij de kerken van de door de staat erkende Drie-Zelfbeweging kunnen nog legaal een Bijbel in boekvorm leveren. Als gevolg hiervan werden Bijbel-apps al snel de norm voor Chinese christenen. Naast praktische voordelen boden deze een verscheidenheid aan verschillende versies van de Bijbel en andere bronnen.

Bovendien: wie meerdere Bijbels voor grote groepen christenen wilde kopen, moest vaak persoonlijke gegevens verstrekken bij de aankoop. Apps voor mobiele telefoons maakten Gods Woord voor iedereen beschikbaar – altijd en overal. En het was lang een veilig alternatief.

Onlangs heeft China zijn greep op godsdienstvrijheid verscherpt door Bijbel-apps en gerelateerde christelijke online bronnen te blokkeren. Met één uitzondering voor beperkte toegang en download-optie voor digitale Bijbels: de website van de Drie-Zelfbeweging.

Sociale media

Om sociale media beter onder controle te krijgen, heeft China strengere wetten ingevoerd. Ze maken het app-aanbieders steeds moeilijker om hun producten op de markt te brengen, omdat voor elke app een bijbehorende goedkeuring moet worden aangevraagd. De bij Open Doors bekende bronnen geven aan dat het nu bijna onmogelijk is om aan alle eisen voor vergunningen te voldoen. Zo moest de bekende Bijbel-app Olive Tree in oktober zijn applicatie uit de app-store verwijderen.

Een aan Open Doors verbonden organisatie had een app gelanceerd om christelijke online materialen te verspreiden. Tot op een dag Apple berichtte dat de app in de nabije toekomst zou worden verwijderd uit de Chinese app-store als er geen officiële goedkeuring was. De organisatie zoekt nu naar alternatieve manieren om content beschikbaar te maken voor haar gebruikers in China. Wie nu het trefwoord “Bijbel” zoekt op de app-platforms, krijgt de melding: “De applicatie wordt momenteel intern geoptimaliseerd, de download is tijdelijk niet beschikbaar.”

Op de Ranglijst Christenvervolging staat China op de 17e plaats van de landen waar christenen het meest worden vervolgd om hun geloof.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Straatbeeld met communistische vlag in Vietnam 9 april 2024

Vietnam verscherpt controle op religieuze activiteiten

Vietnam neemt de rigide Chinese manier van overheidstoezicht op religieuze activiteiten over. Dat constateert Open Doors-onderzoeker Thomas Müller. “Twee nieuwe verordeningen laten zonneklaar zien dat de communistische regering van Vietnam een voorbeeld neemt aan China, met dezelfde aanpak om de staatsveiligheid in beleidsdoelen voorop te zetten.” China dwingt kerken in de pas te lopen door strenge, nationalistische wetgeving en opdringerig cameratoezicht. Andere landen met een autoritair bestuur nemen dat voorbeeld […]

Lees meer
Rivier Tumen 1 september 2023

China verscherpt bewaking langs grens Noord-Korea

China voert de bewaking van zijn grens met Noord-Korea fors op. Een complex netwerk van wachttorens, beveiligingscamera’s en andere apparatuur moet voorkomen dat Noord-Koreanen ongezien het land binnenkomen. Open Doors merkt de impact: “Vanuit Noord-Korea naar China reizen is zeer gevaarlijk en veel moeilijker geworden.” De verscherpte bewaking, die vooral zichtbaar is langs de oostgrens, maakt het voor Noord-Koreanen steeds moeilijker om hun autoritaire regime te ontvluchten. Ook humanitaire organisaties […]

Lees meer
Fietsende vrouw in China 12 juli 2023

Verplichte communistische leuzen bij religieuze gebouwen in Chinese provincie

Een contactpersoon van Open Doors in China meldde kortgeleden dat het Bureau voor Religieuze Zaken van de Chinese provincie Zhejiang heeft geëist dat alle religieuze organisaties bij de ingang van hun gebouwen borden plaatsen met de tekst “Houd van de communistische partij, houd van het land en houd van de religie” en “Streef naar de sinificering (verchinezing) van alle religies”. Zhejiang lijkt een soort pilot provincie te zijn voor dit […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven