‘In onze pyjama’s zijn we naar buiten gevlucht’

Qunaya, Syrië

Open Doors komt in actie voor de slachtoffers van de aardbeving maandagochtend in Turkije en Syrië. Verschillende kerken in Syrië hebben hun deuren geopend als veilige overnachtingsplek voor getroffen burgers. Open Doors zorgt ervoor dat de kerken dekens en voedselpakketten krijgen. 

In Aleppo en Latakia hebben meerdere kerken slaapplekken ingericht. In de eerste nacht na de ramp vonden daar al honderden mensen opvang en onderdak. Lokale partners van Open Doors, die niet zelden zelf ook hun huis zijn kwijtgeraakt, spannen zich tot het uiterste in om mensen te helpen.

“Onze aandacht en bijstand wordt op dit moment gevraagd door de kerken in Noord-Syrië, die we als Open Doors in de afgelopen jaren hebben gesteund in hun wederopbouw na de burgeroorlog en die als ‘Center of Hope’ nu hulp en hoop bieden aan mensen in nood”, vertelt Open Doors-directeur Maarten Dees. “Wat een zegen dat de kerk er is en daadwerkelijk helpen kan.”  

De 19-jarige Majd George uit Latakia vertelt wat er maandagochtend bij hem thuis gebeurde. Hij werd wakker toen het huis plots begon te schudden. “Ik sprong uit mijn bed en begon te schreeuwen. Ik rende de kamer van mijn zus binnen, ze schrok. We hebben mijn ouders wakker gemaakt.” De vier renden hun huis uit. “We gristen onze paspoorten en geld mee, en renden in onze pyjama naar buiten. Het hele gebouw stond te schudden. We waren zó bang, ik zal dit nooit meer vergeten.”

In de auto  

Het huis stortte niet in, maar het gezin besloot in de auto te blijven zitten, op een veilige plek, waar het droog was en niet koud. Majd: “Ik zag kinderen huilen, met dekens om zich heen. Het was een chaos.” Later op de dag zag hij de parken in Latakia vol mensen. “Ze zaten op bankjes, sommigen hadden zelfs een tentje gemaakt, omdat ze de hele nacht buiten wilden blijven.”  

Open Doors is via haar partnerkerken (‘Centers of Hope’) in Noord-Syrië begonnen met een hulpactie voor de slachtoffers. Duizenden mensen hebben dekens, voedsel, kleding of medische hulp nodig. Daarnaast vraagt Open Doors om gebed voor ieder die getroffen is door de ramp. “Kerken in de regio doen alles wat ze kunnen om hulp te bieden. Gebed is onmisbaar. Bid dat Jezus’ liefde en kracht door de praktische hulp zichtbaar wordt.” 

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Verwoesting in Aleppo na de aardbeving 5 februari 2024

‘Psychisch hebben we nog steeds littekens’ 

Na de rampzalige aardbeving van 6 februari 2023, die precies een jaar geleden Syrië en Turkije trof, heeft Open Doors duizenden christelijke gezinnen ondersteund. Via een lokale partner kregen deze families financiële steun, tijdelijke huisvesting en noodhulp. De hulp was een ‘blessing in disguise’, die van de ramp toch ook een zegen maakte. Maar niet voor iedereen.  Hoewel vrijwel alle herstelwerkzaamheden een groot succes waren voor veel christelijke gezinnen in […]

Lees meer
Na de aardbeving herstellen Syriers hun huizen weer 3 februari 2024

‘Niet te geloven hoe mooi ons huis weer is’

Na de rampzalige aardbeving van 6 februari 2023, die een jaar geleden Syrië en Turkije trof, heeft Open Doors duizenden christelijke gezinnen ondersteund. Via een lokale partner kregen deze families financiële steun, tijdelijke huisvesting en noodhulp. Het was een ‘blessing in disguise’ die van de ramp toch een zegen maakte. “We konden niet geloven dat ons huis op een dag weer net zo mooi zou zijn als nu”, zegt Tony […]

Lees meer
Na de aardbeving werden veel Syrische huizen weer hersteld 1 februari 2024

‘De kerk was Gods hand op aarde’ 

Na de rampzalige aardbeving van 6 februari 2023, die een jaar geleden Syrië en Turkije trof, heeft Open Doors duizenden christelijke gezinnen ondersteund. Via een lokale partner kregen deze families financiële steun, tijdelijke huisvesting en noodhulp. Het was een ‘blessing in disguise’ die van de ramp toch een zegen maakte. Het gezin van Riad ervoer dat de kerk “Gods hand op aarde” is.   In de donkere, smalle straten van Aleppo, […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven