Iraanse bekeerling wint prijs met animatiefilm over godsdienstvrijheid

Iran

Een Iraanse christen heeft een internationale prijs gewonnen met haar animatie over godsdienstvrijheid. 

Maral Karaee (38) won de prijs in de wedstrijd voor vrouwelijke filmproducenten met haar film “District 18”. Het verhaal in de animatie gaat over een jonge vrouw die in een intolerante maatschappij woont waar mensen van verschillende achtergronden en geloof (te zien aan de kleuren) geen contact mogen hebben. In haar verlangen naar verandering ontdekt ze een wereld die “District 18” heet.

Deze titel verwijst naar artikel 18 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Animaties moesten over dit onderwerp gaan en laten zien hoe een maatschappij opbloeit als er vrijheid van denken, geweten en religie is.

Iran als voorbeeld

Karaee zei dat ze bij het maken van de animatie dacht aan haar vaderland. Maar ze voegde toe: “Er zijn vele andere plekken in het Midden-Oosten die dezelfde beperkingen kennen”. Ze werd christen in Nederland en vestigde zich later in Canada. “Ik voel me bevoorrecht dat ik in vrije samenlevingen heb geleefd, democratische landen, waar ik niet bang hoef te zijn voor vervolging. Veel medechristenen hebben die rijkdom niet en ik zal altijd aan ze denken. Ik weet dat velen van hen in de gevangenis zitten om hun geloof”, vertelde ze Article18.

Vrouwen onder druk

“Ikzelf heb nooit te maken gehad met vervolging, alhoewel ik niet meer terug kan naar Iran omdat ik nu christen ben.” De animatievideo van Karaee laat een meisje zien. Juist Iraanse vrouwen krijgen te maken met bepaalde uitdagingen als het op religieuze vrijheid neerkomt, volgens Karaee: “Vrouwen staan meer onder druk, zij worden beschouwd als een minderwaardig geslacht. Ik weet dat onder Iraanse christenen juist vrouwen vaak een leidende rol hebben, maar als hun familie erachter komt dat ze christen zijn, worden ze verstoten of verraden aan de politie.”

Bron: Article18

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Sokoto College 12 mei 2023

Daders Whatsapp-moord na jaar nog niet bestraft

Een jaar na de geruchtmakende Whatsapp-moord op de Nigeriaanse studente Deborah Samuel, zijn de daders nog steeds niet opgepakt. Het illustreert “de straffeloosheid die endemisch is geworden in Nigeria, vooral tegenover christenen in het noorden van het land”, stelt Open Doors. Deborah Samuel, een christelijke studente aan de universiteit in de noordwestelijke deelstaat Sokoto, werd op 12 mei 2022 gruwelijk om het leven gebracht door medestudenten wegens vermeende godslastering in […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven