Iraanse christen (64 jaar) opgeroepen om haar straf van vijf jaar uit te zitten" />

Iraanse christen (64 jaar) opgeroepen om haar straf van vijf jaar uit te zitten

Iran

Het Iraanse voorgangersechtpaar Victor en Shamiram Bet-Tamraz moet na drie jaar procederen toch naar de gevangenis. Victor (65) moet tien jaar achter de tralies en Shamiram (64) vijf jaar om het leiden van een huiskerk en het opvangen van ex-moslims.

Op 11 augustus kreeg Shamiram de oproep om naar de Evin-gevangenis te komen. De komende vijf jaar zit ze opgesloten en komt pas vrij als ze bijna 70 jaar is. Het Iraanse-Assyrische echtpaar kreeg samen 15 jaar celstraf omdat ze in hun huiskerk moslimbekeerlingen onderwezen in het christelijke geloof. Hun dochter Dabrina, die in Zwitserland woont, vreest voor de gezondheid van haar ouders omdat er berichten zijn van een corona-uitbraak in de Evin-gevangenis.

Sinds ze hun straf kregen te horen in 2017 en 2018 heeft het echtpaar een frustrerende rechtsgang ervaren. Hoorzittingen werden steeds weer afgezegd om verschillende redenen. De ene keer was er een andere rechter op de zaak gezet, de andere keer was de rechtbank ‘te vol met mensen’. Hun laatste hoorzitting op 1 juni werd zonder uitleg of excuus afgezegd. Op 19 juli kwam het bericht van hun advocaat dat hun beroep tegen hun straf definitief was verworpen.

Ook hun kinderen werden door de geheime dienst opgepakt om het echtpaar onder druk te zetten. Hun zoon Ramiel werd eerder dit jaar vrijgelaten uit de gevangenis vanwege de coronacrisis. Zijn broer August werd in 2016 met vier anderen opgepakt bij een picknick.

In Iran, op plek 9 van de Ranglijst Christenvervolging, groeit de kerk als kool. Tegen de verdrukking in. Een aantal jaren geleden waren er 250.000 christenen. Nu is een conservatieve schatting dat het er 800.000 zijn, maar de bezorgde Iraanse overheid spreekt al van een miljoen.

Bron: Article18, Open Doors

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven