Islamitisch extremisme krijgt wereldwijde impuls door succes taliban

Ranglijst Christenvervolging 2022

Afghanistan is de nieuwe nummer één op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Het verdringt Noord-Korea, dat twintig jaar lang onafgebroken de lijst aanvoerde, naar de tweede plaats.

Wereldwijd is de vervolging van christenen tot extreme hoogte gestegen: 360 miljoen christenen, een stijging van 20 miljoen ten opzichte van vorig jaar. Eén op de 7 christenen kan zijn geloof niet in vrijheid beleven. Daarmee is een nieuw dieptepunt bereikt voor de vrijheid van godsdienst wereldwijd.

Onderzoekers van de ranglijst schetsen een gitzwart beeld voor de kleine ondergrondse christelijke gemeenschap in Afghanistan: christenen worden geëxecuteerd als hun geloof wordt ontdekt. Sinds de machtsovername van de taliban in augustus gaan talibanstrijders van deur tot deur om christenen op te sporen en te executeren. Afghanistan is nu het gevaarlijkste land ter wereld om christen te zijn.

Op bekering tot het christelijk geloof staat de doodstraf. Afghaanse christenen zijn op de vlucht geslagen naar opvangkampen in aangrenzende landen, of duiken onder in eigen land uit vrees voor ontdekking. Vrouwen en meisjes lijden nog zwaarder dan mannen en zijn extra op hun hoede om niet te eindigen als jihadbruid of als talibanslavin.

Stijging gewelddadige aanvallen

De machtsovername van de taliban en het vertrek van westerse strijdkrachten uit Afghanistan, is een impuls voor islamitische extremisten wereldwijd.

“Naast voortzetting van het onnoemelijke lijden van de Afghaanse bevolking, krijgen extremisten wereldwijd een helder signaal: zij kunnen ongecontroleerd doorgaan met hun gewelddadige streven naar macht en invloed”, constateert Open Doors-directeur Maarten Dees. “Christenen in Afghanistan hebben nauwelijks leefruimte in eigen land.”

Na de val van Kaboel vierden moslimextremisten in Pakistan feest. In Nigeria leidde de machtsovername door de taliban tot een opleving van gewelddadige aanvallen tegen christenen. Extremisten vermoordden afgelopen jaar 4.650 christenen in Nigeria om hun geloof, een kwart meer dan het jaar daarvoor. Het Afrikaanse land steeg van de 9e naar de 7e plaats op de Ranglijst Christenvervolging.

Steeds meer is zichtbaar dat christenen en andere minderheidsgroepen niet kunnen rekenen op hun eigen overheid voor bescherming. Ook in de Democratische Republiek Congo, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Mali zijn fors hogere scores te zien van geweld tegen christenen. Sub-Sahara Afrika is de regio met het meeste geweld tegen christenen en daar groeit de angst voor verdere ontwrichting.

Technologie in China

China zet massaal nieuwe technologie in om de greep op de persoonlijke levenssfeer van christenen te verstevigen. De coronacrisis wordt aangegrepen om de kerk tegen te werken; officieel heet het dat het ‘nationale belang’ niet mag worden ondermijnd.

In mei vorig jaar werd nieuwe wetgeving ingevoerd die religieuze leiders verplicht ‘hun moederland lief te hebben, en de leiders van de Communistische Partij (CP) en het socialistische systeem te ondersteunen’. Landen als India en Myanmar zien China als lichtend voorbeeld als het gaat om ‘nationale eenheid’ te bewaren boven ‘verscheidenheid’.

Een vergelijkbaar systeem gebaseerd op loyaliteit en homogeniteit is te zien in landen als Myanmar (nr. 12), Sri Lanka (nr. 52) en Maleisië (nr. 50). ‘Eén land, één volk, één religie’ is het credo.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Luchtfoto Kabul 11 oktober 2023

Taliban zetten netwerk van duizenden bewakingscamera’s op

Het regime in Afghanistan installeert met Chinese steun een netwerk van 62.000 bewakingscamera’s in de hoofdstad Kabul. Peking heeft ook een nieuwe ambassadeur benoemd, als eerste land sinds de machtsovername van de taliban in augustus 2021. “China’s diplomatieke benoeming kan gezien worden als een ondubbelzinnig signaal van hechtere betrekkingen tussen beide landen”, zegt Open Doors-analist Thomas Muller. De Chinese hulp om binnen vier jaar een landelijk netwerk van bewakingscamera’s in […]

Lees meer
Meisje in Afghanistan 18 januari 2023

Afghanistan van 1 naar 9: het is er niet beter op geworden

Op de Ranglijst Christenvervolging 2023 is Afghanistan flink gedaald: van de eerste plaats naar plaats 9. Betekent dit dat de situatie flink verbeterd is in Afghanistan? Dat is zeker niet het geval voor bekeerlingen uit de islam. Een toelichting. Grotere groep christenen onderzocht, inclusief buitenlandse christenen Er is nauwelijks wat veranderd voor bekeerlingen vanuit de islam. Tijdens de laatste onderzoeksperiode is echter het aantal christenen in Afghanistan gegroeid, door de […]

Lees meer
Bedekte vrouwen in Afghanistan 14 december 2022

Afghaanse vluchtelingen leven met dreiging en deportatie

Meer dan een jaar na de val van Kabul en met de winter voor de deur worden duizenden Afghaanse vluchtelingen aan hun lot overgelaten in vluchtelingenkampen in buurlanden van Afghanistan. Jamal* kan uit angst geen hap door zijn keel krijgen. Toen hij vorige maand een deken bracht naar zijn zus die op een andere plek in het vluchtelingenkamp woont, werd hij tegengehouden door een groep mannen. Ze trokken hem een […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven