Kerk in Vietnam aangepakt om verspreiding coronavirus" />

Kerk in Vietnam aangepakt om verspreiding coronavirus

Vietnam verkeer

Vietnam heeft te maken met een nieuwe uitbraak van Covid-19. Dagelijks registreert het land honderden nieuwe besmettingen. In enkele gevallen krijgen kerken daarvan de schuld.

Ho Chi Minh City (het vroegere Saigon), de grootste stad van het land, is volledig in lockdown. Ook andere gebieden zijn volledig afgesloten om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In de tweede helft van mei gold er een verbod op bijeenkomsten van meer dan twintig personen.

De Revival Ekklesia Mission (REM) in Ho Chi Minh City bleek een bron van besmetting. Deze onafhankelijke, charismatische huiskerkorganisatie houdt haar kerkdiensten grotendeels online, met een handvol bezoekers. Op zondag 30 mei bleek dat een besmet echtpaar zo’n dienst had bezocht, waarbij zeven mensen aanwezig waren geweest.

Op 1 juni identificeerden functionarissen 211 andere positieve gevallen die verband hielden met REM. De besmetting zou zich hebben verspreid naar zeven andere provincies en duizenden andere inwoners hebben getroffen. Deze uitbraak zette de autoriteiten ertoe aan de grootste stad van Vietnam en andere gebieden af te sluiten om de verdere verspreiding van het longvirus te voorkomen.

Straf

De REM-gemeente van dominee Vo Xuan Loan kreeg een reprimande voor “het verspreiden van gevaarlijke besmettelijke ziekten onder mensen”. Daarnaast werd de registratie “tijdelijk opgeschort”.

De kwestie trok breed aandacht. Het ministerie van Binnenlandse Zaken waarschuwde dat het kleine kerkverband zwaardere straffen zou krijgen, als er ernstige schendingen zouden worden geconstateerd. Kerkleden kregen te maken met bedreigingen en scheldpartijen. Op sociale media deden allerlei geruchten de ronde.

Op hun beurt vroegen evangelische predikanten en katholieke priesters om mededogen voor REM, omdat ook kerkleden slachtoffer zijn van de pandemie. Veel christenen zijn bezorgd dat de overheid de uitbraak zal aangrijpen om beperkingen op te leggen aan religieuze organisaties en hun leiders en daarbij extra streng zullen optreden tegen huiskerken.

Het gezin van dominee Loan, die zelf als coronapatiënte zuurstof moest krijgen, ontving hatelijke reacties. Toch bood zij in een open brief excuses aan omdat de kerk niet onbedoeld een epicentrum van Covid-19 wil zijn. Ze bedankte de autoriteiten voor hun snelle inzet en zorg voor de burgers.

Verbod

Een lokale partner van Open Doors maakte afgelopen zondag bekend dat bij een andere kerk in Ho Chi Minh City was ingegrepen. Vier leden van het predikantsgezin waren bezig met een livestream dienst, toen overheidsfunctionarissen binnenkwamen en stopzetting van de dienst eisten. Volgens hen overtrad het gezin de Covid-19-regels door het verbod op religieuze bijeenkomsten te negeren.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Weduwe Rose met twee dochter 21 augustus 2020

Coronavirus zet vervolgde christenen zwaar onder druk

Open Doors maakt zich grote zorgen over het effect van corona op christenen in de vervolgde kerk. Op de internationale VN-dag ter herdenking van slachtoffers van geweld vanwege religie of geloofsovertuiging (22 augustus), signaleert Open Doors dat corona minstens zoveel schade aanricht. Vooral christenen in kwetsbare landen hebben het zwaar te verduren. “Duizenden christenen in ontwikkelingslanden hebben als gevolg van corona hun werk verloren. Veel christenen in sub-Sahara Afrika, staan […]

Lees meer
Tammar en Nadine 4 augustus 2020

(Update) Pastor in Centraal-Azië overleden aan corona

In 2017 vroegen we uw gebed voor Tammar en Nadine. Na een politie-inval in hun kerk en bedreigingen kreeg Nadine door de stress een miskraam. Een team van Open Doors ontmoette Tammar en bemoedigde hem en bad voor hem en zijn gezin. Tijdens een doopdienst waarin achttien bekeerde Oeigoeren gedoopt werden, viel de politie binnen. Daarna moesten Tammar en Nadine tijdelijk hun kerkenwerk staken om tot rust te komen. Nu […]

Lees meer
Nepal 22 juli 2020

Christelijke gezinnen in Nepal lijden onder lockdown en boycot

Christelijke gezinnen in Nepal worden achtergesteld bij de hulpverlening aan coronaslachtoffers. Dat melden lokale partners van Open Doors, die in het gat zijn gesprongen. Zij ondersteunen circa 900 christelijke families met voedselpakketten. De economie van Nepal is zwaar getroffen door de wereldwijde coronacrisis. Op 24 maart stelde de regering in Kathmandu een nationale lockdown in om verdere verspreiding van het virus in te dammen. De afgrendeling heeft als gevolg dat […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven