Kerkleiders: ‘Bid en vast voor vrede in Israël en Gaza’

Kerkleiders in Jeruzalem roepen gelovigen wereldwijd op om te bidden en vasten voor vrede, verzoening en gerechtigheid.

Te midden van de vijandelijkheden tussen Hamas en Israël afgelopen weken, hebben kerkleiders in Israël en in de Palestijnse gebieden opgeroepen tot bidden en vasten. Op dinsdag 17 oktober was er een gebeds- en vastendag. Onder anderen de orthodoxe kardinaal Pierbattista Pizzaballa en de anglicaanse aartsbisschop Hosam Naoum zagen de gebedsdag als “steun voor allen die lijden onder de recente dramatische gebeurtenissen”.

Onderdak in kerk

Hoewel Israël de inwoners in het noorden van de Gazastrook heeft gemaand naar het zuiden te evacueren, zoeken Palestijnse christenen nog steeds onderdak in de kerkgebouwen in de stad. Naar schatting 90 procent van de ruim duizend christenen in Gaza heeft onderdak gevonden in een van de gebouwen van de katholieke en Grieks-orthodoxe kerk.

“De leden van de parochie hebben besloten te blijven omdat ze het vanwege de bombardementen onmogelijk en gevaarlijk vinden om te evacueren”, verklaarde priester Gabrial Romanelli van de katholieke kerk in Gaza op sociale media. Hij vraagt christenen wereldwijd te bidden voor een einde aan de vijandelijkheden en te bidden voor alle slachtoffers aan beide kanten.

Om voor te bidden

  • Bid dat er vrede zal komen en herstel van de menselijke waardigheid. Bid dat gerechtigheid zal worden gewaarborgd en gijzelaars in de Gazastrook vrijgelaten worden.
  • Bid voor onze broeders en zusters in de Gazastrook, op de Westelijke Jordaanoever en in Israël. Bid ook voor de andere burgers van Israël en de Palestijnse gebieden die dierbaren verloren, gewond raakten of bezittingen verloren.
  • Bid om veiligheid op de Westelijke Jordaanoever, onder meer voor de ruim 40.000 christenen die daar wonen.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

21 november 2023

Kerken bloedrood vanwege geloofsvervolging

Kerken wereldwijd worden woensdag rood verlicht om aandacht te vragen voor geloofsvervolging. De jaarlijkse Red Wednesday is een actie van de katholieke organisatie Kerk in Nood (ACN). Wereldwijd zullen rond 22 november honderden beroemde kathedralen, kerken, kloosters, monumenten en openbare gebouwen bloedrood worden verlicht. In Nederland doen zeker 155 kerken mee, meldt Kerk in Nood. “Door het toegenomen geweld in andere landen zijn mensen zich meer bewust van de lastige …

Kerken bloedrood vanwege geloofsvervolging Lees verder »

Lees meer
20 november 2023

Aardbeving in Nepal treft christenen hard

Veel christelijke gezinnen zijn zwaar getroffen door de aardbeving die begin deze maand het westen van Nepal trof. In het district Jajarkot verloor Usha* haar man en leeft nu met haar drie kinderen in de openlucht. Haar huis is beschadigd en er zijn nog veel naschokken. Zeker 157 mensen kwamen om, toen op vrijdag 3 november een zware aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter het …

Aardbeving in Nepal treft christenen hard Lees verder »

Lees meer
3 november 2023

We bekommeren ons om christenen in Gaza en Israël

Terwijl de oorlog tussen Hamas en Israël de Gazastrook verwoest, roepen Palestijnse en Israëlische broeders en zusters de wereld op om aandacht te schenken aan deze zorgwekkende situatie. De partners van Open Doors in de regio zeggen dat in het bijzonder Palestijnse christenen klem zitten tussen twee vuren: dat van hun identiteit als Arabier en dat van hun geloof als christen. Op dezelfde manier voelen zij zich door het Westen …

We bekommeren ons om christenen in Gaza en Israël Lees verder »

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven