Kerkleiders zetten petitie op voor vrijlating Wang Yi" />

Kerkleiders zetten petitie op voor vrijlating Wang Yi

China

China – Met een handtekeningenactie protesteren kerkleiders wereldwijd tegen de internering van de Chinese predikant Wang Yi uit Chengdu.

Wang Yi zit sinds december 2018 in de cel, omdat hij president Xi Jinping had opgeroepen tot bekering. Begin januari werd bekend dat hij tot negen jaar gevangenisstraf was veroordeeld wegens ‘staatsondermijning’ en ‘illegale zakenactiviteiten’.

De politie had de voorganger van de Vroege Regenkerk opgepakt samen met ongeveer honderd kerkleden, onder wie zijn echtgenote Jiang Rong. De meesten zijn weer vrijgelaten, maar Wang Yi bleef in de cel. Na een rechtszitting achter gesloten deuren op 30 december kreeg hij negen jaar cel opgelegd, naast een boete van omgerekend 7000 dollar en intrekking van alle politieke rechten in de komende drie jaar.

Het vonnis lokte wereldwijd protest uit dat nu kracht wordt bijgezet door een handtekeningenactie. De petitie is een initiatief van Amerikaanse, Canadese en Taiwanese kerken in samenwerking met ChinaAid, een organisatie die opkomt voor de vervolgde kerk in China. De communistische volksrepubliek staat op de 23e plaats van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Straatbeeld met communistische vlag in Vietnam 9 april 2024

Vietnam verscherpt controle op religieuze activiteiten

Vietnam neemt de rigide Chinese manier van overheidstoezicht op religieuze activiteiten over. Dat constateert Open Doors-onderzoeker Thomas Müller. “Twee nieuwe verordeningen laten zonneklaar zien dat de communistische regering van Vietnam een voorbeeld neemt aan China, met dezelfde aanpak om de staatsveiligheid in beleidsdoelen voorop te zetten.” China dwingt kerken in de pas te lopen door strenge, nationalistische wetgeving en opdringerig cameratoezicht. Andere landen met een autoritair bestuur nemen dat voorbeeld […]

Lees meer
Rivier Tumen 1 september 2023

China verscherpt bewaking langs grens Noord-Korea

China voert de bewaking van zijn grens met Noord-Korea fors op. Een complex netwerk van wachttorens, beveiligingscamera’s en andere apparatuur moet voorkomen dat Noord-Koreanen ongezien het land binnenkomen. Open Doors merkt de impact: “Vanuit Noord-Korea naar China reizen is zeer gevaarlijk en veel moeilijker geworden.” De verscherpte bewaking, die vooral zichtbaar is langs de oostgrens, maakt het voor Noord-Koreanen steeds moeilijker om hun autoritaire regime te ontvluchten. Ook humanitaire organisaties […]

Lees meer
Fietsende vrouw in China 12 juli 2023

Verplichte communistische leuzen bij religieuze gebouwen in Chinese provincie

Een contactpersoon van Open Doors in China meldde kortgeleden dat het Bureau voor Religieuze Zaken van de Chinese provincie Zhejiang heeft geëist dat alle religieuze organisaties bij de ingang van hun gebouwen borden plaatsen met de tekst “Houd van de communistische partij, houd van het land en houd van de religie” en “Streef naar de sinificering (verchinezing) van alle religies”. Zhejiang lijkt een soort pilot provincie te zijn voor dit […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven