fbpx

Kim Jong-un: ernstige voedselcrisis in Noord-Korea

Kim jong un Noord-Korea

Kim Jong-un heeft in een bijeenkomst van senior leiders in Noord-Korea publiekelijk toegegeven dat zijn land kampt met ernstige voedseltekorten. “De voedselsituatie is heel erg gespannen”, zou de Noord-Koreaanse leider hebben gezegd. Een uitzonderlijke uitspraak, want over problemen spreekt hij zich vrijwel nooit in het openbaar uit.

In april gaf Kim Jong-un al een hint aan ambtenaren in zijn land. Die zouden zich klaar moeten maken voor een ‘zware mars’. Met deze woordkeuze herinnerde hij aan de hongersnood in de jaren ’90, toen een miljoen Noord-Koreanen omkwamen van de honger.

Kim Jong-un en zijn familieleden worden in eigen land aanbeden als goden. Problemen of fouten zijn thema’s die publiek nauwelijks ter sprake komen. De uitspraak van de Noord-Koreaanse leider is daarom een ernstig signaal. Het geeft aan hoe alarmerend de situatie in Noord-Korea is.

Honger

Veel Noord-Koreaanse families kampen met chronische voedseltekorten en stijgende prijzen. Het betreft zowel boeren als stadsmensen. Een bron van ‘Daily NK’ (online krant gebaseerd in Zuid-Korea) liet aan Open Doors weten dat veel mensen zich gedwongen zagen om zelfs hun huis te verkopen om aan eten te komen. De situatie is volgens hem wanhopig, tal van Noord-Koreanen hebben geen dak meer boven hun hoofd en leven op straat of op treinstations. Boeren zijn bijna door hun voedselvoorraden heen en ze verwachten bovendien een slechte oogst. Dit is een direct gevolg van de corona-crisis en de lockdown. Daardoor konden landbouwbenodigdheden zoals kunstmest en onkruidbestrijdingsmiddelen niet worden aangeleverd.

De bevolking van Noord-Korea heeft nauwelijks toegang tot internationale voedselhulp. Terwijl de VN inschatten dat 10 miljoen Noord-Koreanen, ongeveer 40 procent van de totale bevolking, honger lijdt en zeer dringend behoefte heeft aan voedselhulp.

Noord-Koreaanse regeringsvertegenwoordigers wijzen de Covid-19 lockdown aan als grote boosdoener. Daardoor zou de handel volledig zijn ingezakt. Ook het gebrek aan landbouwmiddelen plus de overstromingen van vorig jaar hebben de voedselsituatie in het land volgens hen zwaar onder druk gezet.

Maar de Noord-Koreaanse humanitaire situatie is al langer een groot probleem. Leiders van het land volgen een isolationistische politiek en gaan door met investeringen in het nationale nucleaire programma, terwijl de bevolking honger lijdt. Miljoenen gewone burgers betalen een zware prijs, als Kim Jong-un internationale voedselhulp die wordt aangeboden blijft wegwuiven en zijn geld investeert in het nucleaire programma.

Open Doors biedt via haar lokale partnernetwerk in China noodhulp aan tal van Noord-Koreanen. De lokale bevolking kent het principe van ‘heilige rijst’,; daarmee bedoelen ze dat ze delen wat ze hebben, ook al is het weinig.

Gebedsverzoek

  • Bid voor Noord-Korea. Gebed en praktische steun maken letterlijk het verschil tussen leven en dood voor hen die hulp kunnen ontvangen in Noord-Korea.
  • Blijf bidden voor Noord-Korea en zijn bevolking. In Matteüs 19:26 staat dat “met God alle dingen mogelijk zijn”. Het is God zelf die in Zijn soevereiniteit de barrières van de machthebbers kan doorbreken.
  • Bid voor de harten van Noord-Koreaanse leiders, dat ze de aanwezigheid van de Heilige Geest mogen ervaren. Bid ook specifiek voor de Kim-familie.
  • Bid dat de bevolking van Noord-Korea voedsel, vrijheid en recht zal ontvangen.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Kim jong un Noord-Korea 14 april 2022

Noord-Korea viert deze week tienjarig jubileum van leider

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is deze maand tien jaar aan de macht. Voor het overgrote deel van de bevolking, inclusief de christelijke minderheid, is er geen enkele reden tot feest. Het regime houdt de macht stevig in handen en afwijkend gedrag of vermoedens daarvan leidt tot arrestatie, detentie in een kamp of zelfs de dood. Eerder dit jaar nog vonden tientallen christenen de dood na een inval door de […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven