De grootste kerk in de stad Thanthlang is in de as gelegd door het Myanmarese leger. Het voorval vond plaats tijdens gevechten tussen het leger en de lokale opstandelingen.  

De kerk brandde op 9 juni tot de grond toe af. Ondanks het feit dat er geen slachtoffers zijn gevallen bij de brand, kwam de opzettelijke verwoesting hard aan bij de christelijke geloofsgemeenschap in Thanthlang. Dit is niet de eerste aanslag op een religieus gebouw sinds de staatsgreep van 2021.  

Sinds de militaire machtsovername zijn alleen al in Thantlang, in de westelijke Chin-provincie, meer dan 1.200 huizen en elf kerken in brand gestoken. De baptistengemeente in Thanthlang telt meer dan 600 gezinsleden en staat bekend als de grootste en meest prestigieuze kerk in de deelstaat. De meeste inwoners van Thantlang zijn in 2021 gevlucht voor het geweld van het leger en leven ontheemd in nabijgelegen gebieden. 

Getuigenverklaring 

Het is het zoveelste waardevolle gebouw dat wordt afgebrand in Thanthlang. Gelovigen worden er moedeloos van. Op 29 oktober vorig jaar werden het kerkkantoor en een bijgebouw in brand gestoken. Op 17 december volgde een brand in een slaapzaal, de keuken en gebedsruimte van de christelijke gemeenschap. Niet lang daarna gingen de herdenkingszaal, een vergaderzaal en een gastenverblijf in vlammen op.  

Zuala*, een gevluchte inwoner van Thantlang, vertelde aan lokale partners van Open Doors dat hij treurt.  “We hebben hard gewerkt, we hebben geld bijgedragen en de kerk met onze eigen handen gebouwd.  Dit gebouw is ons dierbaar. Toen we zagen dat ze in brand staat, deed dat ons pijn in ons hart. Als uw kerk in brand zou staan, zou u dan niet hetzelfde voelen?”  

Een gevoel van angst 

Deze brandstichtingen hebben de angst bij de gelovigen aangewakkerd. Kima*, een plaatselijke gelovige, leeft al enige tijd als vluchteling sinds de staatsgreep. Het beeld van soldaten die de stad verwoesten is bijna een gegeven geworden. “Elke keer als we de soldaten zien naderen, verzamelen we wat we kunnen en vluchten we de jungle in. Daar schuilen we tot de nacht valt, of tot we horen dat de soldaten zich terugtrekken. Dat kan soms vele dagen duren. Terug in het dorp vinden we onze huizen in geplunderde staat terug. Toen de soldaten onze huizen en kerk begonnen af te branden, wisten we dat we permanent moesten vluchten. Het is niet meer veilig voor ons.” 

Myanmar staat op de twaalfde plaats in de Ranglijst Christenvervolging. Van de 55 miljoen inwoners zijn ruim 4 miljoen christen. Zij vormen een achtergestelde minderheid te midden van een overwegend boeddhistische bevolking.