Situatie burgers in westen Myanmar steeds nijpender

Markt in Myanmar

De benarde situatie van burgers in het westen van Myanmar verslechtert nu het leger huizen in de Chin-provincie in brand blijft steken. De Indiase regio Mizoram wordt sinds augustus overspoeld door een nieuwe golf ongedocumenteerde vluchtelingen.  

Het Myanmarese leger stak vorige maand meer dan vijftien huizen in het dorp Haimual in brand. Er zijn zeker vijf inwoners ontvoerd; volgens lokale partners van Open Doors is dat voor verschillende families reden om een veilig heenkomen te zoeken. Behalve het verlies van huis en haard, leven de meeste van deze vluchtelingen in erbarmelijke omstandigheden. Ze hebben geen middelen van bestaan meer en ontbreken voorzieningen om hen te ondersteunen. 

Geen bewegingsvrijheid 

De opvanglocaties zijn al overvol en de middelen om te helpen zijn beperkt, laat staan dat de bevolking in Mizoram de nieuwe toestroom van ontheemden kan opvangen. Rama*, een lokale partner, vertelt: “Er zijn hier al zoveel mensen. Ik maak me zorgen om hun voedsel en dagelijkse bestaan.” Partners van Open Doors melden dat veel christenen vastzitten in het oorlogsgebied. De Myanmarese junta heeft de bewegingsvrijheid naar andere gebieden beperkt. 

Mizoram is totnogtoe een veilige plek voor gelovigen die de burgeroorlog in Myanmar zijn ontvlucht. Maar niet alle deelstaten en provincies in het grensgebied met India zijn even vriendelijk en gastvrij. In de Indiase deelstaat Manipur ondervinden vluchtelingen veel problemen. De bevolking beschouwt hen als illegaal en niet welkom. Sommige vluchtelingen worden opgepakt en opgesloten, waardoor er een sfeer van onzekerheid en angst is ontstaan bij andere vluchtelingen.  

Twee meisjes  

Zo vertelde Open Doors-partner Ko Min* over de arrestatie van twee meisjes van de christelijke Kayah-stam. “Mari* en Nini* wilden weg uit de streek waar gevochten werd. Op de vlucht naar een ander land, werden deze meisjes gearresteerd toen ze een paspoort wilden aanvragen en worden nu vastgehouden bij een controlepost.” Sowieso zijn de controles op identiteitsbewijzen streng, waardoor reizen vrijwel niet mogelijk is. 

“De plaatselijke overheid staat niet toe dat Kayah-christenen naar andere plaatsen verhuizen”, aldus Ko Min, “zelfs niet aan jongeren die willen studeren. Zodra de autoriteiten erachter komen dat ze tot de Kayah-stam behoren, sluiten ze hen op. Deze groep jongeren zit letterlijk vast in oorlogsgebied. Ook Mari en Nini zitten nog steeds gevangen. We weten niet wanneer ze op vrije voeten zullen komen.” 

In Myanmar regeert de militaire junta met harde hand. Het land telt 55 miljoen inwoners, onder wie ruim vier miljoen christenen. Vooral christenen met een boeddhistische achtergrond hebben het zwaar. Myanmar staat op de twaalfde plek van de Ranglijst Christenvervolging

Gebedspunten:  

  • Bid voor de kinderen en gezinnen die ontheemd zijn geraakt door het oorlogsgeweld. 
  • Bid voor de jongeren die opgesloten worden als zij proberen naar veiliger gebieden te vluchten. 
  • Dank de Here God dat Open Doors ondersteuning, al is het beperkt, kan geven aan vluchtelingen en kerkleiders.  

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

In brand gestoken kerken in Myanmar 15 juni 2022

Leger Myanmar steekt grote kerk in brand

De grootste kerk in de stad Thanthlang is in de as gelegd door het Myanmarese leger. Het voorval vond plaats tijdens gevechten tussen het leger en de lokale opstandelingen.   De kerk brandde op 9 juni tot de grond toe af. Ondanks het feit dat er geen slachtoffers zijn gevallen bij de brand, kwam de opzettelijke verwoesting hard aan bij de christelijke geloofsgemeenschap in Thanthlang. Dit is niet de eerste aanslag […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven