De benarde situatie van burgers in het westen van Myanmar verslechtert nu het leger huizen in de Chin-provincie in brand blijft steken. De Indiase regio Mizoram wordt sinds augustus overspoeld door een nieuwe golf ongedocumenteerde vluchtelingen.  

Het Myanmarese leger stak vorige maand meer dan vijftien huizen in het dorp Haimual in brand. Er zijn zeker vijf inwoners ontvoerd; volgens lokale partners van Open Doors is dat voor verschillende families reden om een veilig heenkomen te zoeken. Behalve het verlies van huis en haard, leven de meeste van deze vluchtelingen in erbarmelijke omstandigheden. Ze hebben geen middelen van bestaan meer en ontbreken voorzieningen om hen te ondersteunen. 

Geen bewegingsvrijheid 

De opvanglocaties zijn al overvol en de middelen om te helpen zijn beperkt, laat staan dat de bevolking in Mizoram de nieuwe toestroom van ontheemden kan opvangen. Rama*, een lokale partner, vertelt: “Er zijn hier al zoveel mensen. Ik maak me zorgen om hun voedsel en dagelijkse bestaan.” Partners van Open Doors melden dat veel christenen vastzitten in het oorlogsgebied. De Myanmarese junta heeft de bewegingsvrijheid naar andere gebieden beperkt. 

Mizoram is totnogtoe een veilige plek voor gelovigen die de burgeroorlog in Myanmar zijn ontvlucht. Maar niet alle deelstaten en provincies in het grensgebied met India zijn even vriendelijk en gastvrij. In de Indiase deelstaat Manipur ondervinden vluchtelingen veel problemen. De bevolking beschouwt hen als illegaal en niet welkom. Sommige vluchtelingen worden opgepakt en opgesloten, waardoor er een sfeer van onzekerheid en angst is ontstaan bij andere vluchtelingen.  

Twee meisjes  

Zo vertelde Open Doors-partner Ko Min* over de arrestatie van twee meisjes van de christelijke Kayah-stam. “Mari* en Nini* wilden weg uit de streek waar gevochten werd. Op de vlucht naar een ander land, werden deze meisjes gearresteerd toen ze een paspoort wilden aanvragen en worden nu vastgehouden bij een controlepost.” Sowieso zijn de controles op identiteitsbewijzen streng, waardoor reizen vrijwel niet mogelijk is. 

“De plaatselijke overheid staat niet toe dat Kayah-christenen naar andere plaatsen verhuizen”, aldus Ko Min, “zelfs niet aan jongeren die willen studeren. Zodra de autoriteiten erachter komen dat ze tot de Kayah-stam behoren, sluiten ze hen op. Deze groep jongeren zit letterlijk vast in oorlogsgebied. Ook Mari en Nini zitten nog steeds gevangen. We weten niet wanneer ze op vrije voeten zullen komen.” 

In Myanmar regeert de militaire junta met harde hand. Het land telt 55 miljoen inwoners, onder wie ruim vier miljoen christenen. Vooral christenen met een boeddhistische achtergrond hebben het zwaar. Myanmar staat op de twaalfde plek van de Ranglijst Christenvervolging

Gebedspunten:  

  • Bid voor de kinderen en gezinnen die ontheemd zijn geraakt door het oorlogsgeweld. 
  • Bid voor de jongeren die opgesloten worden als zij proberen naar veiliger gebieden te vluchten. 
  • Dank de Here God dat Open Doors ondersteuning, al is het beperkt, kan geven aan vluchtelingen en kerkleiders.