fbpx

Maleisische christenen mogen ‘Allah’ zeggen

Na een juridisch gevecht van dertien jaar mogen christenen in Maleisië toch het woord ‘Allah’ gebruiken als zij spreken of schrijven over God. Dat heeft het hooggerechtshof van Maleisië bepaald. Daarmee is een decreet van het ministerie van Binnenlandse Zaken vernietigd.

Christenen in Maleisië mogen naast ‘Allah’ nog drie andere Arabische woorden gebruiken in hun religieuze onderwijspublicaties: ‘Baitullah’ (huis van God), ‘Kaabah’ (de heiligste plaats van de islam in Mekka) en ‘solat’ (gebed).

Het juridische getouwtrek over de godsnaam speelt al vanaf 2008. Een christelijke vliegtuigpassagier moest toen op het vliegveld bij terugkeer uit Indonesië acht cd’s inleveren bij de douane, omdat op documenten van de cd het woord ‘Allah’ was gebruikt. In Maleisië is dit woord voor God al eeuwen in gebruik, zoals blijkt uit een 400 jaar oud Latijns-Maleisisch woordenboek. Sommige islamistische groepen vinden dit woordgebruik door niet-moslims echter een vorm van heiligschennis.

In 1986 was het gebruik van ‘Allah’ door de Maleisische regering verboden. In 2007 kreeg de rooms-katholieke krant The Herald een rechterlijke vermaning. In beide zaken heeft het hooggerechtshof het verbod ongeldig verklaard, omdat de grondwet van Maleisië godsdienstvrijheid garandeert.

Christenen maken minder dan 10 procent van de bevolking uit. Van de 32 miljoen inwoners van Maleisië is 60 procent moslim. Het land staat op de 46e plaats van de Ranglijst Christenvervolging, het jaarlijkse overzicht van Open Doors van vijftig landen waar christenen het zwaarst worden vervolgd.

Copyright foto: CEphoto, Uwe Aranas, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Boeken over Raymond Koh 12 april 2023

Petitie: snel openheid over vermiste Raymond Koh

Nog steeds is de toedracht van de ontvoering van de Maleisische predikant Raymond Koh in 2017 in nevelen gehuld. Een speciale overheidscommissie onderzoekt al vanaf 2019 de zaak, maar stelt de rapportage telkens weer uit. Het geduld van partners van Open Doors in Maleisië raakt op en willen dat het Verenigd Koninkrijk druk op Maleisië zet. Dominee Raymond Koh, die zich inzette voor hulp aan aidspatiënten, werd in februari 2017 […]

Lees meer
Meisje leest uit de Bijbel 22 maart 2023

Actrice die Bijbel doorbladert, schokt moslims in Maleisië

Binnen de islamitische gemeenschap van Maleisië is boosheid ontstaan over de in hun ogen aanstootgevende film ‘Mentega Terbang’ (‘Vlinder’). In de rolprent gaat een jong meisje op ontdekkingsreis naar verschillende godsdiensten en neemt onder andere een Bijbel in handen. Verbolgen moslims eisen een verbod van de film. Mensenrechtenorganisaties waaronder Amnesty International waarschuwen de Maleisische regering “geen heksenjacht” te beginnen. Makers en artiesten zijn al bedreigd door radicale moslims; zij moeten […]

Lees meer
Jongeren in Oost-Maleisië 2 november 2022

Open Doors helpt jongeren in Oost-Maleisië tegen gedwongen bekeringen 

In de plattelandsgebieden van Maleisië zijn jongeren vaak het doelwit van gedwongen bekering, met de intentie de samenleving in de richting van één dominante religie te duwen. Een tegengeluid brengen kost veel moeite en energie. De gebieden zijn vaak ver afgelegen en moeilijk bereikbaar. Toch is Open Doors in samenwerking met lokale partners de afgelopen jaren actief geweest in het jongerenwerk in het oosten van Maleisië.  Anders dan in Nederland […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven