Petitie: snel openheid over vermiste Raymond Koh" />

Petitie: snel openheid over vermiste Raymond Koh

Boeken over Raymond Koh

Nog steeds is de toedracht van de ontvoering van de Maleisische predikant Raymond Koh in 2017 in nevelen gehuld. Een speciale overheidscommissie onderzoekt al vanaf 2019 de zaak, maar stelt de rapportage telkens weer uit. Het geduld van partners van Open Doors in Maleisië raakt op en willen dat het Verenigd Koninkrijk druk op Maleisië zet.

Dominee Raymond Koh, die zich inzette voor hulp aan aidspatiënten, werd in februari 2017 op klaarlichte dag ontvoerd. Zijn vrouw Susan en hun drie kinderen hebben sindsdien niets meer van hem vernomen. Totnogtoe heeft niemand zich verantwoordelijkheid gesteld voor de vermissing.

In 2019 concludeerde de Mensenrechtencommissie van Maleisië echter dat Maleisische overheidsagenten achter de ontvoering zaten. Als reactie op deze ernstige beschuldiging werd een speciale taskforce opgericht om de ontvoering opnieuw te onderzoeken.

Onderzoeksrapport

Het rapport van het onderzoek zou in december 2019 worden vrijgegeven, maar dat is tot op heden niet gebeurd. De behandeling van deze zaak is mede door de vertraging bij het publiceren van het onderzoeksrapport verdaagd naar juni van dit jaar.

Voorafgaand aan deze hoorzitting is Open Doors door partners in het land gevraagd contact op te nemen met de Hoge Commissaris voor Maleisië in Groot-Brittannië. Zij willen dat de Britse gezant druk uitoefent om het rapport over de verdwijning van dominee Koh snel te publiceren. “Er moet gerechtigheid komen voor Raymond Koh”, staat in de petitie die Open Doors UK & Ireland online heeft gezet.

Maleisië staat op de 43e plek op de Ranglijst Christenvervolging. Van de 33 miljoen Maleisiërs is bijna tien procent christen.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Meisje leest uit de Bijbel 22 maart 2023

Actrice die Bijbel doorbladert, schokt moslims in Maleisië

Binnen de islamitische gemeenschap van Maleisië is boosheid ontstaan over de in hun ogen aanstootgevende film ‘Mentega Terbang’ (‘Vlinder’). In de rolprent gaat een jong meisje op ontdekkingsreis naar verschillende godsdiensten en neemt onder andere een Bijbel in handen. Verbolgen moslims eisen een verbod van de film. Mensenrechtenorganisaties waaronder Amnesty International waarschuwen de Maleisische regering “geen heksenjacht” te beginnen. Makers en artiesten zijn al bedreigd door radicale moslims; zij moeten […]

Lees meer
Jongeren in Oost-Maleisië 2 november 2022

Open Doors helpt jongeren in Oost-Maleisië tegen gedwongen bekeringen 

In de plattelandsgebieden van Maleisië zijn jongeren vaak het doelwit van gedwongen bekering, met de intentie de samenleving in de richting van één dominante religie te duwen. Een tegengeluid brengen kost veel moeite en energie. De gebieden zijn vaak ver afgelegen en moeilijk bereikbaar. Toch is Open Doors in samenwerking met lokale partners de afgelopen jaren actief geweest in het jongerenwerk in het oosten van Maleisië.  Anders dan in Nederland […]

Lees meer
18 maart 2021

Maleisische christenen mogen ‘Allah’ zeggen

Na een juridisch gevecht van dertien jaar mogen christenen in Maleisië toch het woord ‘Allah’ gebruiken als zij spreken of schrijven over God. Dat heeft het hooggerechtshof van Maleisië bepaald. Daarmee is een decreet van het ministerie van Binnenlandse Zaken vernietigd. Christenen in Maleisië mogen naast ‘Allah’ nog drie andere Arabische woorden gebruiken in hun religieuze onderwijspublicaties: ‘Baitullah’ (huis van God), ‘Kaabah’ (de heiligste plaats van de islam in Mekka) […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven