Nog steeds is de toedracht van de ontvoering van de Maleisische predikant Raymond Koh in 2017 in nevelen gehuld. Een speciale overheidscommissie onderzoekt al vanaf 2019 de zaak, maar stelt de rapportage telkens weer uit. Het geduld van partners van Open Doors in Maleisië raakt op en willen dat het Verenigd Koninkrijk druk op Maleisië zet.

Dominee Raymond Koh, die zich inzette voor hulp aan aidspatiënten, werd in februari 2017 op klaarlichte dag ontvoerd. Zijn vrouw Susan en hun drie kinderen hebben sindsdien niets meer van hem vernomen. Totnogtoe heeft niemand zich verantwoordelijkheid gesteld voor de vermissing.

In 2019 concludeerde de Mensenrechtencommissie van Maleisië echter dat Maleisische overheidsagenten achter de ontvoering zaten. Als reactie op deze ernstige beschuldiging werd een speciale taskforce opgericht om de ontvoering opnieuw te onderzoeken.

Onderzoeksrapport

Het rapport van het onderzoek zou in december 2019 worden vrijgegeven, maar dat is tot op heden niet gebeurd. De behandeling van deze zaak is mede door de vertraging bij het publiceren van het onderzoeksrapport verdaagd naar juni van dit jaar.

Voorafgaand aan deze hoorzitting is Open Doors door partners in het land gevraagd contact op te nemen met de Hoge Commissaris voor Maleisië in Groot-Brittannië. Zij willen dat de Britse gezant druk uitoefent om het rapport over de verdwijning van dominee Koh snel te publiceren. “Er moet gerechtigheid komen voor Raymond Koh”, staat in de petitie die Open Doors UK & Ireland online heeft gezet.

Maleisië staat op de 43e plek op de Ranglijst Christenvervolging. Van de 33 miljoen Maleisiërs is bijna tien procent christen.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.