Museum in Egypte gewijd aan door IS-gedode christenen

Egypte

Egypte – De Egyptische bisschop Bevnotious heeft een museum ingericht met het verhaal van de 21 christenen die vijf jaar geleden door IS werden vermoord in Libië.

Het verhaal van de wrede moord op de 21 christenen (twintig Egyptische en een Ghanese christen) op een strand in Libië in februari 2015 haalde het wereldnieuws. Dit kwam vooral omdat IS een video publiceerde. De video droeg als titel ‘Een met bloed ondertekende boodschap aan het land van het kruis’. Met dit land werd Egypte bedoeld. De video vertoont 21 geknielde mannen in oranje overalls op een strand voordat ze onthoofd werden.

Dertien van de 21 slachtoffers waren afkomstig uit het dorp Al-Aour in de Minya-provincie ten zuiden van Cairo. Beshir Estafanous Kamel verloor twee broers bij deze aanslag. Kamel: “Tot de dag van vandaag kan ik me niet voorstellen dat ik ze niet meer zal zien. Ze werden gedood omdat ze christen waren. Ze noemden de naam van de Here Jezus Christus voordat ze werden omgebracht.”

In 2018 werd een door de Egyptische overheid gesponsorde kathedraal in Al-Aour gebouwd om deze mannen te gedenken. In die kerk is nu een museum gehuisvest waar grote beelden van elk van de mannen is opgesteld en waar hun verhaal wordt verteld.

De website Egyptindependent.com schrijft op 18 februari dat de beelden vóór een monument van de Here Jezus zijn geplaatst. Dit monument is zo ontworpen dat het lijkt alsof Christus de mannen omarmt. Er wordt ook een documentaire vertoond over deze slachtoffers.

In het museum staan vele lege stoelen. Met die lege stoelen geeft de kerk aan dat ze verwacht dat er meer christenen gedood zullen worden om hun geloof. Tegelijkertijd is de boodschap volgens een kerkleider: “We wanhopen niet, maar we zijn er klaar voor om ook dat lijden te ondergaan.”

Egypte staat op plaats 16 van de Ranglijst Christenvervolging. Van de ruim 100 miljoen inwoners is ruim 16 miljoen christen, voornamelijk koptische gelovigen.

Bron: Open Doors en Egypt Independent.com

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

El Minya, Egypte 30 januari 2023

Aanvallers koptische vrouw niet bestraft

Drie Egyptische mannen die terecht stonden voor het aanvallen van een 70-jarige koptische vrouw in 2016, zijn in hoger beroep vrijgesproken.Het Hof van Cassatie, de hoogste rechtbank van Egypte, verwierp de zaak op 9 januari. De rechtbank kijkt alleen naar de juridische aspecten van de zaak en niet naar de feiten. Zijn oordeel is definitief.In een reactie op het eindvonnis verklaarde het Egyptische Initiatief voor Persoonlijke Rechten, een lokale mensenrechtenorganisatie, […]

Lees meer
St. Bishoy klooster 8 september 2022

Egypte: vader en zoon vermoord bij aanval IS 

Een christelijke vader en zoon zijn op 30 augustus in de Sinaï, in de buurt van het Suezkanaal gedood door vermoedelijke militanten van Islamitische Staat (IS). De laatste weken zijn er al diverse burgerslachtoffers gevallen bij schermutselingen tussen IS en de Egyptische strijdkrachten.   De twee kopten, Salama Moussa Waheeb en zijn zoon Hany, werden doodgeschoten terwijl ze aan het werk waren op het veld in Gelbana, twintig kilometer ten oosten van […]

Lees meer
Man met smartphone in handen 10 februari 2022

Egyptische christen veroordeeld voor blasfemie

Een koptische christen in Egypte is tot vijf jaar celstraf veroordeeld voor blasfemie. Dat meldt de organisatie Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR), die hem tijdens de rechtszaak bijstond. Op 29 januari jl. bepaalde het Cairo Economic Court dat Marco Gerges schuldig was aan “minachting van de islam”, “het uitbuiten van religie om extremistische ideeën te promoten” en “het schenden van de waarden van het Egyptisch gezinsleven”. Gerges was in […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven