Egypte – De Egyptische bisschop Bevnotious heeft een museum ingericht met het verhaal van de 21 christenen die vijf jaar geleden door IS werden vermoord in Libië.

Het verhaal van de wrede moord op de 21 christenen (twintig Egyptische en een Ghanese christen) op een strand in Libië in februari 2015 haalde het wereldnieuws. Dit kwam vooral omdat IS een video publiceerde. De video droeg als titel ‘Een met bloed ondertekende boodschap aan het land van het kruis’. Met dit land werd Egypte bedoeld. De video vertoont 21 geknielde mannen in oranje overalls op een strand voordat ze onthoofd werden.

Dertien van de 21 slachtoffers waren afkomstig uit het dorp Al-Aour in de Minya-provincie ten zuiden van Cairo. Beshir Estafanous Kamel verloor twee broers bij deze aanslag. Kamel: “Tot de dag van vandaag kan ik me niet voorstellen dat ik ze niet meer zal zien. Ze werden gedood omdat ze christen waren. Ze noemden de naam van de Here Jezus Christus voordat ze werden omgebracht.”

In 2018 werd een door de Egyptische overheid gesponsorde kathedraal in Al-Aour gebouwd om deze mannen te gedenken. In die kerk is nu een museum gehuisvest waar grote beelden van elk van de mannen is opgesteld en waar hun verhaal wordt verteld.

De website Egyptindependent.com schrijft op 18 februari dat de beelden vóór een monument van de Here Jezus zijn geplaatst. Dit monument is zo ontworpen dat het lijkt alsof Christus de mannen omarmt. Er wordt ook een documentaire vertoond over deze slachtoffers.

In het museum staan vele lege stoelen. Met die lege stoelen geeft de kerk aan dat ze verwacht dat er meer christenen gedood zullen worden om hun geloof. Tegelijkertijd is de boodschap volgens een kerkleider: “We wanhopen niet, maar we zijn er klaar voor om ook dat lijden te ondergaan.”

Egypte staat op plaats 16 van de Ranglijst Christenvervolging. Van de ruim 100 miljoen inwoners is ruim 16 miljoen christen, voornamelijk koptische gelovigen.

Bron: Open Doors en Egypt Independent.com