Na de rampzalige aardbeving van 6 februari 2023, die een jaar geleden Syrië en Turkije trof, heeft Open Doors duizenden christelijke gezinnen ondersteund. Via een lokale partner kregen deze families financiële steun, tijdelijke huisvesting en noodhulp. Het was een ‘blessing in disguise’ die van de ramp toch een zegen maakte. “We konden niet geloven dat ons huis op een dag weer net zo mooi zou zijn als nu”, zegt Tony Acoub.
De kerstboom staat nog prachtig versierd in de hoek van de woonkamer. Het gezin van Tony Shakry Acoub en Ghalia Moussa had nooit gedacht nog weer Kerst te kunnen vieren in hun eigen huis. Na de aardbeving stond hun bestaan letterlijk te schudden op z’n grondvesten.
Het stel woonde met hun dochters Marian en Milla op de derde verdieping, in een bovenwoning in een oud gedeelte van de Syrische stad Aleppo. “Midden in de nacht maakte Ghalia mij wakker”, herinnert Tony zich die angstaanjagende nacht van 6 februari vorig jaar. “Zij zei: laten we naar beneden gaan! Maar we moesten wachten tot het schudden van de aarde voorbij was. Ik dacht dat er een explosie was geweest, toen we alle schade zagen. Ik zou op dat moment niet hebben kunnen geloven dat het op een dag weer net zo mooi zou zijn als nu.”
Na twee dagen leven op straat vond het gezin onderdak in een van de kerken van Aleppo. “Dat was onze eerste veilige haven, Gods huis”, zegt Tony. “Pas later gingen we naar een familielid.” Direct na de aardbeving openden kerken hun deuren en voorzagen de slachtoffers, met hulp van een lokale partner van Open Doors, van voedsel, dekens, matrassen en drinkwater.
Nergens veilig
Hoewel het gezin veel oorlogsgeweld heeft meegemaakt in Aleppo, was de aardbeving volgens Tony en Ghalia “veel erger. Niets is te vergelijken met die twee minuten van een aardbeving. Op dat moment was er nergens een veilige plek.”
In september keerde het gezin terug naar hun gerepareerde huis. “Die eerste dag was geweldig moment”, zegt Tony met een grote glimlach. “De meiden waren zo enthousiast, ze hadden weer een eigen kamer. In het huis waar we tijdelijk verbleven, moesten we een kamer delen met z’n allen.”
Tony verdient de kost met werken in een kapperszaak. Met het geld dat hij verdient, kan hij het gezin amper onderhouden. Zijn eigen huis repareren uit eigen portemonnee, was uitgesloten. “Het dagelijks leven is erg moeilijk voor Syriërs. Zelfs met een baan kunnen velen de kosten van levensonderhoud niet dekken”, zegt Tony.
Te arm
George, een van de ingenieurs die onze lokale partner heeft ingehuurd om de beschadigde huizen te beoordelen begeleiden bij het repareren van de huizen, beaamt dat. Hij vertelt, onderweg naar het volgende huis dat opgeknapt moet worden, dat na ruim tien jaar crisis in Syrië “de economie zo slecht is dat bijna niemand zijn huis kan laten repareren. De aardbeving heeft de mensen in Aleppo zeer hard getroffen. Hun huis – de enige veilige plek die ze hadden – was een gevaarlijk onderdak geworden. De woning die hen lief was, was beschadigd en zat vol scheuren.”
Veel slachtoffers zijn te arm om hun huis weer op te knappen. George vervolgt: “Pas toen de kerken met jullie hulp begon met het herstel van de beschadigde huizen, gaf dit hoop in de zielen van mensen.” De renovatie omvatte ook het opnieuw schilderen van alle gerepareerde huizen. “Als de gezinnen nu weer zien hoe mooi hun woning is geworden, dat helpt hen dat om te blijven en de strijd om het bestaan weer aan te gaan.”
Dit is het tweede deel in een drieluik over de aardbevingsramp die Syrië en Turkije trof op 6 februari 2023.
Inspiratiemail
Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors.