De jaarlijkse Nacht van Gebed en de Zondag voor de Vervolgde Kerk krijgen een nieuw jasje. Open Doors, organisator van beide evenementen, bundelt bij de Zondag voor de Vervolgde Kerk de krachten met Groot Nieuws Radio (GNR).

Beide activiteiten zijn via een livestreamkanaal te volgen, hebben de organisaties afgesproken. Omdat de coronacrisis de bewegingsvrijheid van veel mensen ingrijpend beperkt, is publieksdeelname aan de Nacht van Gebed in een kerkgebouw vrijwel niet te realiseren.

De livestream Zondag voor de Vervolgde Kerk vindt plaats op zondagochtend 7 juni van 10.00 tot 11.30 uur. De Nacht van Gebed begint op vrijdagavond 12 juni om 21.00 uur en eindigt om 01.00 uur op zaterdag 13 juni.

Pandemie vergroot de druk op de vervolgde kerk

De initiatiefnemers gaan ervan uit dat de beperkende maatregelen in verband met het coronavirus ook in juni nog grotendeels van kracht zullen zijn. Omdat de pandemie nog meer de druk op de vervolgde kerk vergroot, is gebed voor christenen wereldwijd meer dan ooit nodig, stellen Open Doors en GNR.

“We vinden het als Groot Nieuws Radio zeer waardevol om juist nu onze eigen vrijheid beperkt wordt, aandacht te hebben voor broers en zussen die daar altijd mee te maken hebben”, stelt GNR-directeur Wilfred Hardeman.

Maarten Dees, directeur van Open Doors, voegt eraan toe dat online meebidden met de vervolgde kerk nieuwe kansen biedt. “Nu vervolgde broeders en zusters extra onder druk staan vanwege het coronavirus, en niet of nauwelijks bezocht kunnen worden, heeft de vervolgde kerk onze gebeden meer dan ooit nodig. God zij dank is het lichaam van Christus wereldwijd in de Geest verbonden. En wij kunnen nu online nog meer mensen biddend mobiliseren dan voorheen.”

Aan de jaarlijkse Nacht van Gebed doen veel christenen in ons land en Vlaanderen mee. Daarnaast werken tal van kerken mee aan de Zondag voor de Vervolgde Kerk, onder meer door gebruik te maken van een preekschets van dominee Ron van der Spoel. Tijdens de live uitzending is veel ruimte voor muziek en gebed.

Livestreams

De Nacht van Gebed is te volgen via de website en het YouTube-kanaal van Open Doors, terwijl de themazondag over de vervolgde kerk te volgen is via een livestream op de websites en YouTube-kanalen van GNR en Open Doors.

Open Doors zet zich wereldwijd in voor steun en gebed aan de vervolgde kerk. De organisatie is vooral bekend door de Ranglijst Christenvervolging. In dit toonaangevende jaaroverzicht staat in welke vijftig landen christenen het zwaarst vervolgd worden. Naar schatting 260 miljoen christenen lijden onder verdrukking, vervolging, geweld en achterstelling. De Ranglijst Christenvervolging is tevens een belangrijke graadmeter voor de godsdienstvrijheid in de wereld.