Nieuwe president Iran verzwaart situatie christenen

Iran arresteert twaalf christenen

Met de benoeming van Ebrahim Raisi in juni als nieuwe president van Iran lijkt de harde lijn van strikt orthodoxe machthebbers zich alleen maar verder door te zetten. De verkiezingen in Iran vormden weer een dramatisch dieptepunt: van zeshonderd kandidaten werden er maar zeven goed bevonden door de Iraanse kiescommissie. Met een opkomst van 48,8 procent gaven kiezers aan weinig heil te zien in de hen voorgelegde keuzes.

Michael Bosch (analist voor de Ranglijst Christenvervolging): “De lage opkomst bij de presidentsverkiezingen laat zien dat de Iraanse bevolking alle hoop op verbetering van de situatie in het land verloren heeft.” President Raisi was hoofd van de rechterlijke macht. Die plek is nu ingenomen door Gholam Hossein. Zowel Raisi als Hossein wordt beschuldigd van betrokkenheid bij executies van duizenden politieke gevangenen in de jaren tachtig. Deze benoemingen laten zien dat de sjiitische orthodoxie nu de volledige controle heeft over het presidentschap, het parlement en de rechterlijke macht.

Nieuwe maatregel

Bosch: “De rechterlijke macht nam ook nog eens de ongeëvenaarde stap om de verantwoordelijkheid voor het geven van licenties aan advocaten naar zich toe te trekken. Al decennia lang probeert het Iraanse regime de activiteiten van onafhankelijke advocaten te dwarsbomen. Vanaf nu krijgen alleen advocaten die goedgekeurd zijn door het regime een licentie.” Deze nieuwe maatregel levert grote problemen op voor christenen en andere religieuze minderheden die gevangengenomen worden en juridische ondersteuning nodig hebben.

Bosch concludeert: “Het vooruitzicht voor ex-moslims is somber. Het Iraanse regime doet er alles aan om de macht vast te houden. Ayatollah Khamenei is aardig op leeftijd. Met de nieuwe president Raisi lijkt hij voor te sorteren op zijn opvolging. Daarmee is het zeer onwaarschijnlijk dat dit onderdrukkende regime op korte termijn zal veranderen.”

Iran staat op plaats 8 van de Ranglijst Christenvervolging.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Vijf geloofsgevangenen in Teheran, Milad Goodarzi (2e van links) 15 december 2023

Vrijgelaten Iraanse voorganger opnieuw gearresteerd

Slechts enkele maanden nadat hij uit de gevangenis was vrijgelaten, is de Iraanse pastor Milad Goodarzi opnieuw gearresteerd. Na een verhoor, samen met zijn vrouw, mocht hij voorlopig naar huis. Milad (op foto tweede van links) was in maart vrijgelaten uit de centrale gevangenis van Karaj als onderdeel van een algemene amnestie die aan gevangenen werd verleend voor de 44e verjaardag van de Islamitische Revolutie. Hij zat een gevangenisstraf van […]

Lees meer
Man in Iran 30 juni 2023

Iran stuurt kerkleider na zweepslagen in ballingschap

Saheb, een 42-jarige huiskerkleider die al bijna vijf jaar in de gevangenis heeft doorgebracht en ooit is gegeseld voor het drinken van avondmaalswijn, is voor de tweede keer gegeseld. Hem wacht nu bovendien twee jaar ballingschap. Saheb was kort geleden van zijn huis in Rasht (Noord-Iran) naar Teheran gereisd. Hij had recent gratie gekregen en hoopte nu ook een eigendomsakte terug te kunnen krijgen, die hij lang geleden had ingediend […]

Lees meer
Iraans-Armeense voorganger 30 mei 2023

Strafvermindering voor Iraans-Armeense voorganger

De gevangenisstraf van Joseph Shahbazian, een Iraans-Armeense voorganger, is verminderd van tien jaar tot twee jaar. “Een sprankje hoop”, aldus Open Doors, “maar ook een onderstreping van de noodzaak van meer aandacht voor een eerlijke rechtsgang voor religieuze minderheden in Iran.” Shahbazian, die op 28 mei 2022 werd opgesloten in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran, was in hoger beroep gegaan tegen de eerdere strafmaat. De aanvankelijke beschuldigingen tegen hem betroffen […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven