Nigeria dreigt weg te zinken in geweld

Verwoeste kerk in Nigeria

Jihad Analytics, een adviesbureau dat gegevens over jihadistische aanslagen zowel fysiek als online onderzoekt, publiceerde op 8 april jl. een verontrustend rapport: in Nigeria zijn sinds januari 2022 zeker 162 aanslagen van Islamitische Staat (ISWAP) geregistreerd.

Daarnaast zijn er nog andere extremistische islamitische groepen en andere gewapende bendes actief. Een voorbeeld van 4 april: Fulani-herders vielen een christelijke nederzetting in Bassa aan. Drie mensen werden vermoord en een raakte gewond. De Fulani staken behalve de lokale kerk 25 huizen en veertig schuren in brand.

Frans Veerman, hoofd Research Ranglijst Christenvervolging van Open Doors, zegt hierover: “Nigeria verkeert in een staat van chaos. Veel grote internationale media erkennen niet dat een groot deel van het geweld – vooral, maar niet uitsluitend gericht tegen christenen – wordt gepleegd door Fulani-militanten. Het gaat vaak om weinig in het oog springende aanvallen op gemeenschappen, zoals uit onderzoek als van Jihad Analytics blijkt. Over het algemeen gaat de aandacht van de media uit naar wat Boko Haram doet en wordt over de destructieve acties van Fulani-militanten veel minder gerapporteerd.”

Internationale druk

Er moet, zo zegt Veerman, “meer internationale druk worden uitgeoefend op de regering-Buhari om alle burgers te beschermen, ongeacht hun religieuze achtergrond. Maar als de Fulani-aanvallen grotendeels worden genegeerd, zal die druk zwak en ineffectief zijn.”

Open Doors is op 19 april samen met het online medium CIP een crowdfundingsactie begonnen om minimaal acht verwoeste kerken in Nigeria weer op te bouwen. Het dichtbevolkte West-Afrikaanse land staat op de zevende plaats van de Ranglijst Christenvervolging.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch …

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds Lees verder »

Lees meer
Pastor Zachariah in Nigeria zit bij verwoeste woningen 17 januari 2024

Nieuwe Ranglijst Christenvervolging

Meer en heviger geweld tegen christenen, vooral in Afrika. Dat is in het kort de boodschap van de nieuwe Ranglijst Christenvervolging die Open Doors vandaag internationaal heeft gepubliceerd. Christenen wereldwijd krijgen steeds meer fysiek geweld te verduren. Vooral het aantal aanvallen op kerken, winkels en huizen van christenen neemt enorm toe, in vergelijking met eerdere jaren. De werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk nog veel hoger, vreest Open Doors bij de presentatie …

Nieuwe Ranglijst Christenvervolging Lees verder »

Lees meer
Met een vredesmars protesteren Nigeriaanse christenen tegen reeks aanslagen in Plateau State. 9 januari 2024

Christenen Nigeria protesteren met vredesmars tegen terreur

Met een vredesmars protesteerden prominente kerkleiders en de koepelorganisatie Christian Association of Nigeria (CAN) maandag tegen de reeks bloedige aanslagen op christelijke gemeenschappen in de deelstaat Plateau. De Nigeriaanse kerk roept christenen wereldwijd op te bidden voor vrede en recht in hun land. Veel deelnemers voerden in de straten van regiohoofstad Jos spandoeken en protestborden mee met teksten als ‘we kunnen niet eens in vrede rouwen’ en ‘kom ons te …

Christenen Nigeria protesteren met vredesmars tegen terreur Lees verder »

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven