Nigeria dreigt weg te zinken in geweld

Verwoeste kerk in Nigeria

Jihad Analytics, een adviesbureau dat gegevens over jihadistische aanslagen zowel fysiek als online onderzoekt, publiceerde op 8 april jl. een verontrustend rapport: in Nigeria zijn sinds januari 2022 zeker 162 aanslagen van Islamitische Staat (ISWAP) geregistreerd.

Daarnaast zijn er nog andere extremistische islamitische groepen en andere gewapende bendes actief. Een voorbeeld van 4 april: Fulani-herders vielen een christelijke nederzetting in Bassa aan. Drie mensen werden vermoord en een raakte gewond. De Fulani staken behalve de lokale kerk 25 huizen en veertig schuren in brand.

Frans Veerman, hoofd Research Ranglijst Christenvervolging van Open Doors, zegt hierover: “Nigeria verkeert in een staat van chaos. Veel grote internationale media erkennen niet dat een groot deel van het geweld – vooral, maar niet uitsluitend gericht tegen christenen – wordt gepleegd door Fulani-militanten. Het gaat vaak om weinig in het oog springende aanvallen op gemeenschappen, zoals uit onderzoek als van Jihad Analytics blijkt. Over het algemeen gaat de aandacht van de media uit naar wat Boko Haram doet en wordt over de destructieve acties van Fulani-militanten veel minder gerapporteerd.”

Internationale druk

Er moet, zo zegt Veerman, “meer internationale druk worden uitgeoefend op de regering-Buhari om alle burgers te beschermen, ongeacht hun religieuze achtergrond. Maar als de Fulani-aanvallen grotendeels worden genegeerd, zal die druk zwak en ineffectief zijn.”

Open Doors is op 19 april samen met het online medium CIP een crowdfundingsactie begonnen om minimaal acht verwoeste kerken in Nigeria weer op te bouwen. Het dichtbevolkte West-Afrikaanse land staat op de zevende plaats van de Ranglijst Christenvervolging.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Leah Sharibu als 14-jarig meisje (in 2018). 14 mei 2024

‘Ontvoerde Leah Sharibu heeft twee kinderen’

Leah Sharibu lijkt op haar 20e verjaardag vergeten. Sinds haar ontvoering in 2018 is er weinig over haar gehoord. Haar geloof heeft ze niet opgegeven.

Lees meer
Dagelijks leven in een dorp in Centraal Nigeria 8 maart 2024

Honderden schoolkinderen ontvoerd in Nigeria

Twee massa-ontvoeringen binnen een week verbijsteren Nigeria. Ontvoeringen zijn lucratief en christenen voelen zich extra kwetsbaar.

Lees meer
Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven