Nigeria woedend over plaatsing op zwarte lijst geloofsvervolging VS" />

Nigeria woedend over plaatsing op zwarte lijst geloofsvervolging VS

Nigeria is verbolgen dat Washington het Afrikaanse land plaatst op de zwarte lijst van landen waar de vrijheid van godsdienst in gevaar is. De lijst is maandag bekendgemaakt door de Amerikaanse regering.

Het is voor het eerst dat Nigeria op het jaarlijkse overzicht van de Verenigde Staten staat vermeld. Minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken bestempelde Nigeria als een ‘land van bijzondere zorg’ inzake godsdienstvrijheid. Hij waarschuwde dat de VS in actie zullen komen tegen landen die godsdienstvrijheid schenden.

In de top tien van de zwarte lijst staan verder Saoedi-Arabië, Pakistan, China, Iran, Noord-Korea, Eritrea, Myanmar, Tadzjikistan en Turkmenistan. In het overzicht staan, net als vorig jaar, de Comoren-eilanden, Cuba, Nicaragua en Rusland. Daarentegen zijn Soedan en Oezbekistan van de lijst geschrapt.

De Nigeriaanse minister Lai Mohammed zei in een reactie dat Nigeria niet betrokken is bij religieus geweld en geloofsvervolging. Kerkleiders in Nigeria verklaarden echter blij te zijn met de kritische houding van de VS. “De regering van president Muhammadu Buhari moet de waarheid onder ogen zien: Nigeria schiet tekort op het vlak van godsdienstvrijheid.”

Nigeria is de bakermat van de militant-islamitische beweging Boko Haram. In de afgelopen elf jaar heeft deze terreurorganisatie meer dan 36.000 mensen vermoord, vooral in het islamitische noorden van Nigeria, maar ook in buurlanden als Tsjaad en Kameroen. Nigeria staat op de twaalfde plaats van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Opmerkelijk is dat India niet op de zwarte lijst staat. Ondanks aandringen van de Amerikaanse regeringscommissie voor internationale godsdienstvrijheid Uscirf zag het ministerie van Buitenlandse Zaken af van vermelding. Eerder had India luid geprotesteerd tegen de aanbeveling van Uscirf om het hindoeïstische India aan te merken als ‘land van bijzonder zorg inzake godsdienstvrijheid’.


Het niet-vermelden “betekent niet dat er geen problemen zijn in India”, zei de Amerikaanse religiegezant Samuel Brownback dinsdag in een toelichting. De huidige regering in New Delhi volgt een hindoe-nationalistische koers. “De VS volgen de situatie in India zeer nauwlettend”, aldus Brownback. Hij wilde niet uitleggen waarom India niet op de lijst staat. Het land is een belangrijke bondgenoot van de VS in de regio waar weinig godsdienstvrijheid is. India’s buurlanden Pakistan en China staan wel op de zwarte lijst

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven