Online bemoediging van vervolgde christenen bereikt miljoenen

Drie kinderen midden oosten

Open Doors rapporteert dat het aantal online contacten en trainingen wereldwijd is gestegen naar 3,8 miljoen. Uit het dinsdag verschenen jaarverslag over 2019 blijkt dat aan online bemoediging en ouderschapscursussen grote behoefte is.

De trend toont aan hoe het bemoedigen en ondersteunen van vervolgde christenen in toenemende mate digitaal gebeurt en minder – zoals vroeger – door kaarten te sturen en Bijbels te smokkelen. Door YouTube, Facebook en Instagram of online cursussen worden steeds meer christenen bereikt: een discipelschapsplatform bijvoorbeeld dat e-trainingen aan nieuwe gelovigen aanbiedt over wat het inhoudt om Jezus te volgen, laat zien dat de meeste gelovigen de hele reeks van 14 lessen voltooien.

En een online helpdesk in het Midden-Oosten waar vervolgde christenen met hun vragen, zorgen en twijfels terecht kunnen bij hulpverleners, bereikte in 2019 35.000 mensen. Ook zien we de betrokkenheid van honderdduizenden ouders op een platform dat hen helpt kinderen op te voeden op basis van Bijbelse principes.

Open Doors, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor vervolgde christenen, signaleert dat online ondersteuning een niet te stoppen trend is. Vooral in landen in het Midden-Oosten en Afrika blijkt online contact een uitkomst als het niet mogelijk is elkaar in levenden lijve te ontmoeten. De verwachting is dat deze trend in 2020, het jaar van de corona crisis, nog verder doorzet.

In 2019 bereikte Open Doors miljoenen christenen, via sociale media en andere onlinekanalen. “Juist waar christenen geïsoleerd leven en moeilijk te bereiken zijn, biedt online contact onverwacht nieuwe kansen”, legt Open Doors-directeur Maarten Dees uit.

Het gebruik van sociale media en online platforms neemt toe om contact met christenen te onderhouden in landen waar vervolging is. In de Golfregio bijvoorbeeld is het steeds lastiger is christenen fysiek te bereiken vanwege toenemende druk vanuit de overheid en aanhoudende vervolging. De vraag naar geprinte Bijbels en christelijke boeken werd daar vervangen door het aanbieden van online materialen. In 2019 bedroeg het gemiddelde aantal bezoekers op online platformen in die regio rond de 9.000 per dag.

“Bereik via social media meten we op basis van veel meer dan een simpele ‘like’ onder een bericht. Het gaat om intensieve relaties die we via online kanalen met vervolgde christenen aangaan”, verduidelijkt Dees.

In andere regio’s nemen online bemoedigingen of dagelijkse Bijbelse overdenkingen een grote vlucht. Maar ook bijvoorbeeld advies aan christelijke tieners die vragen hebben of worstelen met leven in een moslim-context. Dat is wezenlijke ondersteuning van christenen die ‘online’ plaatsvindt en waarin Open Doors een belangrijke rol speelt.

Minder Bijbels

Ook in andere landen nam verspreiding van Bijbels en christelijke boeken af. In 2019 zakte dat aantal onder de twee miljoen exemplaren. Het aantal christenen dat vorig jaar praktische hulp ontving van Open Doors, verdubbelde daarentegen: van ruim 375.000 in 2018 naar meer dan 718.000 vorig jaar. “Eén van de voornaamste voorbeelden blijft hierin Syrië, waar we christenen helpen hun leven weer op te bouwen na de burgeroorlog”, vertelt Dees. “Er zijn nu meer dan twintig zogeheten Centers of Hope. Dat zijn kerken die naast het uitdelen van hulpgoederen allerlei activiteiten aanbieden om de gemeenschap weer op te bouwen.”

Meer inkomsten

Open Doors kijkt terug op een gezegend financieel jaar met ruim 12 miljoen euro aan inkomsten. “Het was in financieel opzicht een zeer gezegend jaar en overtrof onze verwachtingen”, stelt Dees. “Dankzij de vele giften en de beheersing van onze uitgaven, kon meer worden afgedragen aan Open Doors International. Dit kantoor verdeelt het geld vervolgens onder alle projecten voor vervolgde christenen wereldwijd. Dat is uiteindelijk waarvoor we het doen.”

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

5000e bezoeker Open Doors Bezoekerscentrum 29 december 2022

Open Doors verwelkomt 5000ste bezoeker

Stichting Open Doors verwelkomde donderdag 29 december de 5000ste bezoeker in het Open Doors Bezoekerscentrum, waar mensen van dichtbij kunnen zien en horen wat het betekent om te worden vervolgd om je geloof. Christiaan Rietberg uit Oldebroek stapte als 5000ste bezoeker over de drempel, vergezeld door zijn vrouw Deborah en twee zoons Jens (4) en Boaz (2). In juli 2021 opende Open Doors de deuren van het speciale bezoekerscentrum aan […]

Lees meer
Vrouw verbergt haar gezicht achter haar handen 25 november 2022

‘Ban geweld tegen christelijke vrouwen uit’

Voor veel vrouwen is de wereld nog steeds een gevaarlijke plek. Open Doors juicht het dan ook toe dat de Verenigde Naties elk jaar op 25 november aandacht vraagt voor hun positie. De wereldgemeenschap moet niet berusten in geweld tegen christelijke vrouwen in een vijandige omgeving.  Dat zegt Open Doors op de Dag van uitbanning van geweld tegen vrouwen, die op initiatief van de Verenigde Naties ieder jaar op 25 […]

Lees meer
Anne van der Bijl 24 november 2022

Veel animo voor levenslessen broeder Anne van der Bijl

De serie Levenslessen van Anne van der Bijl, de in september overleden oprichter van Open Doors, slaat aan bij een groot publiek. Meer dan 1.700 mensen hebben zich ingeschreven voor de huidige reeks van zeven levenslessen.  De spectaculaire aanwas heeft Open Doors verrast. “Brother Andrew was wereldberoemd, maar in Nederland was hij een gewone man. Toch heeft zijn overlijden veel losgemaakt. We krijgen veel persoonlijke verhalen van mensen terug over […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven