Open Doors blij met nieuwe religiegezant in Europa" />

Open Doors blij met nieuwe religiegezant in Europa

European comission

Open Doors-directeur Maarten Dees is blij dat in Brussel is besloten om toch een nieuwe speciaal gezant voor vrijheid van Religie en Levensovertuiging aan te stellen. Euro commissaris Margaritis Schinas twitterde vanmiddag: “We have decided today to renew the function of Special Envoy for the promotion of freedom of religion or belief outside of Europe. Together with @vonderleyen the forthcoming appointment shows our determination to ensure the rights of ALL faiths and beliefs are respected across the world.”

Donderdag 9 juli presenteert de Europese Commissie het jaarrapport over mensenrechten en democratie. Vrijheid van religie is daarin een belangrijk onderdeel.

Eind vorig jaar liep het mandaat van de EU-religiegezant Ján Figel af, zonder dat er een nieuw besluit werd genomen over opvolging of voortzetting van het gezantschap.

“Om ons heen zien we dat de vrijheid van geloof en levensovertuiging steeds meer onder druk staat. In India, Eritrea, Iran en ook dichterbij in landen als Turkije en Algerije. De impact van COVID-19 laat in diverse landen in met name Afrika en Azië een verdere achteruitgang van de positie van religieuze minderheden zien. Zij worden uitgesloten van hulp of worden gezien als bron van de ziekte. Juist nu moet Europa een helder signaal afgeven. We zijn blij dat de Europese Unie dat nu ook heeft gedaan door dit besluit.’’

Open Doors riep al langer op om de positie van Speciaal Gezant in Europa weer in ere te herstellen. Een breed spectrum aan religieuze en niet-religieuze organisaties, politici in Europese landen en binnen het Europees Parlement hebben de afgelopen maanden hier luid en duidelijk aandacht voor gevraagd. Nu lijkt het of deze signalen ook zijn gehoord.

Dees: “Nederland heeft zich al heel wat keren positief uitgesproken over deze belangrijke positie.”

Donderdag 9 juli presenteert de Europese Commissie het 2019 EU Jaarrapport over Mensenrechten en Democratie in de Wereld. In het hoofdstuk over vrijheid van religie en levensovertuiging wordt gesteld dat ‘vrijheid van religie en levensovertuiging een belangrijke prioriteit voor het EU’s externe mensenrechtenbeleid vormde’ en ‘dat de EU een belangrijke pleitbezorger voor vrijheid van religie en levensovertuiging was in multilaterale fora’.

Het rapport verhaalt ook van het belangrijke werk van Ján Figel’, die tot eind 2019 de positie van speciaal gezant met aantoonbare successen bekleedde.’’ Wie de nieuwe religiegezant wordt, is nog niet bekend gemaakt.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Nederland 16 maart 2020

‘Geen paniek in de hemel door coronacrisis’

Harderwijk – Open Doors neemt maatregelen om de hulp aan de vervolgde kerk niet in gevaar te laten komen door de opmars van het coronavirus. Op de Europese kantoren zijn reizen en bijeenkomsten zijn geannuleerd. Veel medewerkers zetten vanuit huis het werk voort. Het kantoor van Open Doors in Italië, dat in Europa het zwaarst getroffen is door de coronacrisis, reageert online met de oproep ‘er is geen paniek in […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven