Maar liefst vier sprekers brengen op de Open Doors-dag van 8 oktober het verhaal van de vervolgde kerk onder de aandacht. Eén van hen is pastor Enrique* uit Colombia. Deze predikant ondervond vervolging aan den lijve.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Colombia is een land waar een groot deel van de bevolking christelijk is. Toch worden gelovigen vervolgd. Paramilitaire groeperingen en criminele organisaties in afgelegen gebieden bedreigen christenen en vermoorden zelfs kerkleiders. Drugskartels en guerrillagroepen zetten jongeren onder druk, en illegale mijnbouw lokt hen met valse bedoelingen. Lokale groeperingen richten hun pijlen op kinderen, vaak nog maar net 12 jaar oud. Enrique was zich bewust dat ook hij een doelwit was. “Als jonge jongen wist ik dat, om uit de handen van de guerrilla- en drugsbendes te blijven, ik een allesbeslissende keus moest maken. Ik besloot honderd procent voor Jezus te kiezen.” Zo’n overtuigde keuze levert vaak bedreiging op, want het vredelievende verhaal van de kerk botst met andere belangen.

Moord

Ondanks de dreigingen gaf pastor Enrique de hoop nooit op. Hij wilde graag theologie studeren. Enrique stichtte een eigen gemeente die al snel groeide naar ongeveer vijftig kerkleden. In zijn eerste jaar als leider van zijn kerk kwam de plaatselijke guerrillaleider bij Enrique langs. Hij zette 43 voorgangers uit de omgeving op een rij en schoot ze dood voor zijn ogen.

“Een man in Nederland hoorde van het dit drama, en zocht daarna contact. Waar iedereen bezig was om mij in veiligheid te brengen, kwam hij langs om mij te bemoedigen. Hij vroeg ook een gesprek aan met de guerrillaleider. Hij bracht een verhaal van vrede. De leider wilde niet luisteren, maar de Nederlander vertrok met de woorden ’als je je bedenkt, bel mij dan eerst’. Deze man was Anne van der Bijl. Hij zorgde voor een ommekeer voor mij en mijn omgeving.”

Door financiële steun en gebed heeft de Open Doors in die tijd de opleiding van Enrique bekostigd. In ruim veertig jaar was hij de eerste pastor in de regio die een theologische opleiding had gevolgd. “Door Anne ben ik betrokken geraakt bij Open Doors. Hoe zijn bezoek en jullie gebeden een actie inluidde om 26.000 wapens te ruilen voor Bijbels, dat verhaal vertel ik op de Open Doors-dag.”

Thema

Dit jaar is het thema ‘Baken van hoop’. Hiermee wil Open Doors benadrukken dat de Here God voor ieder het ultieme Baken van hoop is. De verhalen van vervolgde broers en zussen zijn vaak aangrijpend, maar daar doorheen schijnt vertrouwen en verwachting. Open Doors hoopt dat mensen zich geraakt voelen door wat er deze dag gedeeld zal worden over de vervolgde kerk, opdat zij ook een baken van hoop mogen zijn in hun omgeving, en de vervolgde kerk blijven steunen in gebed.

Programma

Het middagprogramma op zaterdag 8 oktober loopt van 13.00 tot 17.00 uur, met ondersteuning door een gebarentolk en simultaanvertaling. Het avondprogramma van 19.30 tot 22.30 uur is een uur korter omdat simultaanvertaling dan achterwege blijft. Tickets voor de Open Doors-dag kun je online bestellen (2,50 euro reserveringskosten per ticket).

Wil je de Open Doors-dag online meemaken? Meld je dan voor de livestream. Een paar dagen vóór 8 oktober krijg je dan per e-mail de links naar de middag- en avondlivestream én de middaglivestream met gebarentolk toegestuurd.