Open Doors eist maatregelen na nieuwe ontvoering op christelijke school

Kinderen in dorop

Gewapende mannen hebben maandag 140 leerlingen ontvoerd van een christelijke kostschool in het noordwesten van Nigeria. Open Doors noemt het ‘absoluut onaanvaardbaar’ dat Nigeriaanse gezinnen de prijs voor onveiligheid betalen.

De aanvallers overvielen maandagochtend in alle vroegte de Bethel Baptist High School in Maramara, in de deelstaat Kaduna. Ze ontvoerden 140 leerlingen, van wie slechts 25 wisten te ontsnappen, naar een onbekende bestemming. Tientallen radeloze en huilende ouders verzamelden zich maandag op het schoolterrein, terwijl ze wachtten op nieuws over de vermiste kinderen.

Open Doors roept de Nigeriaanse regering op de daders op te sporen en het recht op onderwijs voor Nigeriaanse kinderen te beschermen. De veiligheid van scholen in Noord-Nigeria moet worden hersteld door een alomvattend plan dat kinderen garandeert veilig naar school te kunnen gaan, stelt Open Doors. Daarnaast moet er hulp komen voor de slachtoffers van ontvoeringen en hun families.

Kaartje deelstaat Kaduna

De overval is de vierde massale schoolontvoering dit jaar in Kaduna. Sinds december zijn meer dan duizend studenten ontvoerd in Noord-Nigeria. Negen zijn vermoord en nog steeds worden meer dan tweehonderd leerlingen vermist, onder wie enkele peuters van drie jaar oud. Enkele uren voor de overval in Maramara hadden gewapende mannen een ziekenhuis en een nabijgelegen politiepost aangevallen; daarbij zijn ten minste zeven personen ontvoerd, onder wie een baby van twaalf maanden.

Woordvoerder Jo Newhouse van Open Doors Sub-Sahara Afrika zei verontrust te zijn over de trend van groeiende onveiligheid, geweld en straffeloosheid, vaak langs religieuze en etnische lijnen, in Nigeria. “Bijzonder zorgwekkend is de uitbreiding van terroristische groeperingen zoals Boko Haram, ISWAP in het noordoosten, het geweld en ontvoeringen door gewapende bandieten in het noordwesten en het toenemende geweld in de Middle Belt en Kaduna door toedoen van Fulani-militanten”, aldus Newhouse. “De prijs die Nigeriaanse kinderen en gezinnen betalen voor deze onveiligheid is absoluut onaanvaardbaar.”

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Leah Sharibu als 14-jarig meisje (in 2018). 14 mei 2024

‘Ontvoerde Leah Sharibu heeft twee kinderen’

Leah Sharibu lijkt op haar 20e verjaardag vergeten. Sinds haar ontvoering in 2018 is er weinig over haar gehoord. Haar geloof heeft ze niet opgegeven.

Lees meer
Dagelijks leven in een dorp in Centraal Nigeria 8 maart 2024

Honderden schoolkinderen ontvoerd in Nigeria

Twee massa-ontvoeringen binnen een week verbijsteren Nigeria. Ontvoeringen zijn lucratief en christenen voelen zich extra kwetsbaar.

Lees meer
Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven