Gewapende mannen hebben maandag 140 leerlingen ontvoerd van een christelijke kostschool in het noordwesten van Nigeria. Open Doors noemt het ‘absoluut onaanvaardbaar’ dat Nigeriaanse gezinnen de prijs voor onveiligheid betalen.

De aanvallers overvielen maandagochtend in alle vroegte de Bethel Baptist High School in Maramara, in de deelstaat Kaduna. Ze ontvoerden 140 leerlingen, van wie slechts 25 wisten te ontsnappen, naar een onbekende bestemming. Tientallen radeloze en huilende ouders verzamelden zich maandag op het schoolterrein, terwijl ze wachtten op nieuws over de vermiste kinderen.

Open Doors roept de Nigeriaanse regering op de daders op te sporen en het recht op onderwijs voor Nigeriaanse kinderen te beschermen. De veiligheid van scholen in Noord-Nigeria moet worden hersteld door een alomvattend plan dat kinderen garandeert veilig naar school te kunnen gaan, stelt Open Doors. Daarnaast moet er hulp komen voor de slachtoffers van ontvoeringen en hun families.

Kaartje deelstaat Kaduna

De overval is de vierde massale schoolontvoering dit jaar in Kaduna. Sinds december zijn meer dan duizend studenten ontvoerd in Noord-Nigeria. Negen zijn vermoord en nog steeds worden meer dan tweehonderd leerlingen vermist, onder wie enkele peuters van drie jaar oud. Enkele uren voor de overval in Maramara hadden gewapende mannen een ziekenhuis en een nabijgelegen politiepost aangevallen; daarbij zijn ten minste zeven personen ontvoerd, onder wie een baby van twaalf maanden.

Woordvoerder Jo Newhouse van Open Doors Sub-Sahara Afrika zei verontrust te zijn over de trend van groeiende onveiligheid, geweld en straffeloosheid, vaak langs religieuze en etnische lijnen, in Nigeria. “Bijzonder zorgwekkend is de uitbreiding van terroristische groeperingen zoals Boko Haram, ISWAP in het noordoosten, het geweld en ontvoeringen door gewapende bandieten in het noordwesten en het toenemende geweld in de Middle Belt en Kaduna door toedoen van Fulani-militanten”, aldus Newhouse. “De prijs die Nigeriaanse kinderen en gezinnen betalen voor deze onveiligheid is absoluut onaanvaardbaar.”