Open Doors helpt jongeren in Oost-Maleisië tegen gedwongen bekeringen 

Jongeren in Oost-Maleisië

In de plattelandsgebieden van Maleisië zijn jongeren vaak het doelwit van gedwongen bekering, met de intentie de samenleving in de richting van één dominante religie te duwen. Een tegengeluid brengen kost veel moeite en energie. De gebieden zijn vaak ver afgelegen en moeilijk bereikbaar. Toch is Open Doors in samenwerking met lokale partners de afgelopen jaren actief geweest in het jongerenwerk in het oosten van Maleisië. 

Anders dan in Nederland staat je godsdienst in Maleisië aangegeven op je ID-kaart. Het tekent je hele bestaan; het beslist bijvoorbeeld volgens welke wetgeving je wordt berecht, en op wat voor sociale voorzieningen je aanspraak kan maken. Gedwongen bekeringen hebben een grote impact op de rest van het leven van jongeren. Bij gedwongen bekeringen wordt misleiding niet geschuwd. Toen Open Doors deze trend opmerkte in haar onderzoeken, besloot zij in samenwerking met lokale partners jongeren bewust te maken van deze misleiding en dwang. Dat doet Open Doors aan de hand van drie programma’s. 

Een van de programma’s is ‘Standing Strong Through the Storm’ (SSTS), waarbij jongeren inzicht krijgen in de risico’s en uitdagingen die zij vanwege hun geloof kunnen ervaren. Ook krijgen ze handvatten aangereikt hoe zij standvastig kunnen blijven in hun geloof. De ‘Practical Ministry Module’ (PMM) geeft jongeren een andere kijk op hun eigen keuzes en helpt hen individueel sterk te staan en te vertrouwen op hun geloof in een steeds veranderende samenleving.  

Grote interesse 

De programma’s zijn zo aansprekend, dat ook de jongere jeugd er al graag aan wil meedoen. Om ze daarbij te helpen, verzorgen de lokale partners sinds kort muziekprogramma’s voor de jonge leerlingen. Door plezier te maken en nieuwe vaardigheden op te doen, worden de eerste stappen gezet naar discipelschap. Per maand worden er minimaal drie programma’s uitgevoerd – over een tijdbestek van enkele dagen – met minimaal 10 deelnemers per sessie. Dat klinkt wellicht bescheiden, maar de uitdaging is om in eerste instantie deze jonge mensen te bereiken. Oost-Maleisië is moeilijk toegankelijk gebied. Lokale partners reizen vele uren door ruig terrein, onherbergzame gebieden en hobbelige boottochten om de jongeren te bereiken.  

“De reis was beangstigend en gevaarlijk. Ik was bang en durfde niet te slapen. De hele reis heb ik alleen maar gebeden. Godzijdank zijn we veilig aangekomen”, zei Katy*, een lokale partner, na een lange reis over natte, gladde en modderige wegen. De jongeren zijn enorm dankbaar voor de moeite die in elke training en elk programma wordt gestoken. “Het is een tijd geleden dat een kamp als dit werd georganiseerd. Ik heb het echt gemist. Ik leer nieuwe dingen en ontmoet nieuwe vrienden”, zei een van de kinderen uit het muziekprogramma.  

Geloofsvervolging bij jongeren grijpt diep in. Lees meer over ‘een generatie in gevaar’ en steun het jongerenwerk van Open Doors.  

Maleisië staat op plaats 50 op de Ranglijst Christenvervolging.  

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Rafif 12 augustus 2022

Vervolging drijft generaties uiteen

De aantasting van de godsdienstvrijheid van kinderen en jongeren is een van de belangrijkste uitdagingen van de toekomst. Dat stelt Open Doors naar aanleiding van de internationale jongerendag (International Youth Day) van de Verenigde Naties. Het thema van de jaarlijkse jongerendag is ‘Solidariteit tussen de generaties’. Dodelijk geweld, ontvoeringen en gedwongen huwelijken behoren tot de meest extreme vormen van druk waaraan kinderen en jongeren blootstaan vanwege hun christelijk geloof, zegt […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven