Open Doors schiet Syrische families te hulp

Verwoesting in Latakia

Open Doors kan in Syrië 25.000 aardbevingsslachtoffers en ruim tweeduizend christelijke gezinnen ondersteunen met basale hulp. Extra zorg en aandacht zal gaan naar eenzame ouderen, weduwen met grote gezinnen en gehandicapten.

Dat meldt Open Doors, twee weken nadat het via lokale kerken noodhulp is gaan verlenen bij de aardbevingsramp die Turkije en Syrië heeft getroffen. Het dodental is de afgelopen dagen opgelopen naar circa 45.000, van wie de meesten in Turkije zijn omgekomen. In Syrië, waar Open Doors al jarenlang contacten heeft, wordt de hulp bemoeilijkt door de oorlogssituatie.

Dankzij de offerbereidheid van veel christenen wereldwijd verwacht Open Doors voor de middellange termijn ongeveer 150.000 tot 200.000 Syrische christenen te kunnen ondersteunen. Vorig jaar deden al zo’n 190.000 christenen mee in programma’s die partners van Open Doors in Syrië uitvoerde. In totaal werken 287 kerken als zogeheten ‘centrum van hoop’ mee aan de hulpacties.

Maarten Dees, directeur van Open Doors Nederland, reageert dankbaar. “Ik ben dankbaar voor de overweldigende en ontroerende respons, zowel vanuit onze achterban in Nederland en Vlaanderen als door onze lokale partners in Kerken in Syrië. Een lokale medewerker zei: We bidden dat alle mensen die hier in de kerk toevlucht zoeken, in ons de Heer Jezus mogen ontmoeten.”

Bijscholing

De hulp concentreert zich op financiële middelen voor voedsel, medische en hygiënische zorg. Daarnaast wordt geld vrijgemaakt voor het herstel van beschadigde huizen, waardoor duizend tot tweeduizend gezinnen weer een dak boven hun hoofd hebben. Ook wordt gewerkt aan de start van inkomensprojecten.

Open Doors zet verder in op bijscholing voor kerkelijk werkers, jeugdleiders en vrijwilligers, om beter te zijn voorbereid op (natuur)rampen. Daarnaast is extra bemoediging nodig voor bekeerlingen, die als ex-moslim vaak extra kwetsbaar zijn.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Verwoesting in Aleppo na de aardbeving 5 februari 2024

‘Psychisch hebben we nog steeds littekens’ 

Na de rampzalige aardbeving van 6 februari 2023, die precies een jaar geleden Syrië en Turkije trof, heeft Open Doors duizenden christelijke gezinnen ondersteund. Via een lokale partner kregen deze families financiële steun, tijdelijke huisvesting en noodhulp. De hulp was een ‘blessing in disguise’, die van de ramp toch ook een zegen maakte. Maar niet voor iedereen.  Hoewel vrijwel alle herstelwerkzaamheden een groot succes waren voor veel christelijke gezinnen in […]

Lees meer
Na de aardbeving herstellen Syriers hun huizen weer 3 februari 2024

‘Niet te geloven hoe mooi ons huis weer is’

Na de rampzalige aardbeving van 6 februari 2023, die een jaar geleden Syrië en Turkije trof, heeft Open Doors duizenden christelijke gezinnen ondersteund. Via een lokale partner kregen deze families financiële steun, tijdelijke huisvesting en noodhulp. Het was een ‘blessing in disguise’ die van de ramp toch een zegen maakte. “We konden niet geloven dat ons huis op een dag weer net zo mooi zou zijn als nu”, zegt Tony […]

Lees meer
Na de aardbeving werden veel Syrische huizen weer hersteld 1 februari 2024

‘De kerk was Gods hand op aarde’ 

Na de rampzalige aardbeving van 6 februari 2023, die een jaar geleden Syrië en Turkije trof, heeft Open Doors duizenden christelijke gezinnen ondersteund. Via een lokale partner kregen deze families financiële steun, tijdelijke huisvesting en noodhulp. Het was een ‘blessing in disguise’ die van de ramp toch een zegen maakte. Het gezin van Riad ervoer dat de kerk “Gods hand op aarde” is.   In de donkere, smalle straten van Aleppo, […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven