Open Doors schiet Syrische families te hulp

Open Doors kan in Syrië 25.000 aardbevingsslachtoffers en ruim tweeduizend christelijke gezinnen ondersteunen met basale hulp. Extra zorg en aandacht zal gaan naar eenzame ouderen, weduwen met grote gezinnen en gehandicapten.

Dat meldt Open Doors, twee weken nadat het via lokale kerken noodhulp is gaan verlenen bij de aardbevingsramp die Turkije en Syrië heeft getroffen. Het dodental is de afgelopen dagen opgelopen naar circa 45.000, van wie de meesten in Turkije zijn omgekomen. In Syrië, waar Open Doors al jarenlang contacten heeft, wordt de hulp bemoeilijkt door de oorlogssituatie.

Dankzij de offerbereidheid van veel christenen wereldwijd verwacht Open Doors voor de middellange termijn ongeveer 150.000 tot 200.000 Syrische christenen te kunnen ondersteunen. Vorig jaar deden al zo’n 190.000 christenen mee in programma’s die partners van Open Doors in Syrië uitvoerde. In totaal werken 287 kerken als zogeheten ‘centrum van hoop’ mee aan de hulpacties.

Maarten Dees, directeur van Open Doors Nederland, reageert dankbaar. “Ik ben dankbaar voor de overweldigende en ontroerende respons, zowel vanuit onze achterban in Nederland en Vlaanderen als door onze lokale partners in Kerken in Syrië. Een lokale medewerker zei: We bidden dat alle mensen die hier in de kerk toevlucht zoeken, in ons de Heer Jezus mogen ontmoeten.”

Bijscholing

De hulp concentreert zich op financiële middelen voor voedsel, medische en hygiënische zorg. Daarnaast wordt geld vrijgemaakt voor het herstel van beschadigde huizen, waardoor duizend tot tweeduizend gezinnen weer een dak boven hun hoofd hebben. Ook wordt gewerkt aan de start van inkomensprojecten.

Open Doors zet verder in op bijscholing voor kerkelijk werkers, jeugdleiders en vrijwilligers, om beter te zijn voorbereid op (natuur)rampen. Daarnaast is extra bemoediging nodig voor bekeerlingen, die als ex-moslim vaak extra kwetsbaar zijn.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

20 november 2023

Aardbeving in Nepal treft christenen hard

Veel christelijke gezinnen zijn zwaar getroffen door de aardbeving die begin deze maand het westen van Nepal trof. In het district Jajarkot verloor Usha* haar man en leeft nu met haar drie kinderen in de openlucht. Haar huis is beschadigd en er zijn nog veel naschokken. Zeker 157 mensen kwamen om, toen op vrijdag 3 november een zware aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter het …

Aardbeving in Nepal treft christenen hard Lees verder »

Lees meer
13 maart 2023

‘Blijf samen oplopen met de kerk in Syrië’

Hoe ziet het leven in Syrië vijf weken na de aardbeving eruit? Een lokale partner van Open Doors, Leyla (niet haar echte naam), bezocht in februari en maart enkele malen de zwaargetroffen stad Aleppo. Daar verlenen kerken als ‘centra van hoop’ materiële en geestelijke hulp aan de getraumatiseerde bevolking. Leyla zag met eigen ogen de verwoesting die de aardbeving van 6 februari heeft aangericht. Tegelijk merkte ze hoe veerkrachtig de …

‘Blijf samen oplopen met de kerk in Syrië’ Lees verder »

Lees meer
7 maart 2023

Open Doors zet vervolgplan voor hulp op

De hulpverlening van Open Doors aan slachtoffers van de aardbeving in Syrië krijgt voor de langere termijn vorm. Open Doors verwacht circa 50.000 christenen rond Aleppo en Latakia te kunnen helpen, naast groepen ex-moslims in het noorden van Syrië. Open Doors werkt met verschillende lokale partners om inzicht in de situatie te krijgen en met welke hulp kan worden voorzien in de enorme nood onder de getroffen bevolking. In Syrië …

Open Doors zet vervolgplan voor hulp op Lees verder »

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven